Κλίμα ανησυχίας στη συνάντηση Προέδρου-Αρχηγών για το Κυπριακό - «Συμβιβαστικό κείμενο» του ΟΗΕ δεν ικανοποιεί


Δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και οι προσπάθειες συνεχίζονται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του άτυπου συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε πολύωρη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων ενόψει και των επαφών που επανήρχισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Επι τάπητος τέθηκε και «συμβιβαστικό κείμενο» το οποίο έχουν διαβιβάσει προς τις δυο πλευρές τα Ηνωμένα Έθνη.Στις συμβιβαστικές φόρμουλες επιχειρείται να ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή θέση για τη διασφάλιση της μιας ενιαίας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας, όμως τούτα εξουδετερώνονται από άλλες διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο. Κυρίως με την αναφορά για το κατάλοιπο εξουσίας, ότι θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη.

Είναι δε σαφές ότι αναφορές πως «καθορίζονται ρητά οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης» και ότι οι υπόλοιπες θα ανήκουν στα δυο συνιστώντα κράτη, βασικά, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να επιμένει σε περιορισμένες εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Το κείμενο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στον ρόλο των διαπραγματευτών, που θα είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι να συζητούν τις πτυχές του Κυπριακού αλλά και στα χωριστά δημοψηφίσματα.

Είναι δε πρόδηλο πως σε κάποιες παραγράφους, οι διατυπώσεις ικανοποιούν τη μια κι άλλες την άλλη πλευρά.

Όμως, υπάρχουν και αναφορές που θα πρέπει να ανησυχήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην περίπτωση που μείνει «προσκολλημένη» στις αρχικές διατυπώσεις για τη μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Καθώς άλλες πρόνοιες του κειμένου φαίνεται να τις εξουδετερώνουν .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, και Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης.


Κλίμα ανησυχίας στη

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαρροών από τουρκικές πηγές ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Το σκηνικό παραμένει ωστόσο ακόμα θολό, αφού ο Ντερβίς Έρογλου εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις του, με το αγκάθι της μιας κυριαρχίας να παραμένει αφού ο κατοχικος ηγέτης δεν την αποδέχεται. Οι προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος συνεχίζονται ωστόσο δεν βρέθηκε λύση για το επίμαχο θέμα.

Στο μεταξύ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο την Κυριακή το βράδυ, άρχισε ήδη νέο κύκλο επαφών για επανέναρξη των συνομιλιών

Το απόγευμα, ο κ. Ντάουνερ είχε χωριστές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Εργούγ, σε μια νέα προσπάθεια κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν, που θα ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη διαβιβάσει συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο όμως δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς οι πρόνοιές του για μια ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα εξουδετερώνονται από άλλες διατυπώσεις που περιέχονται στο κείμενο.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αργότερα με τον Ντερβίς Ερογλου.

Εκπρόσωπος: Δεν υπάρχει συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν

Δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και οι προσπάθειες συνεχίζονται δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του άτυπου συμβουλίου αρχηγών στους οποίους τέθηκαν έγγραφα τα οποία είναι υπό διαβούλευση

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στο Συμβούλιο Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις τελευταίες διαβουλεύσεις κυρίως γύρω από την κοινή διακήρυξη. Υπήρξαν και εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί, κάποιες ανησυχίες γύρω από το θέμα και επελέγη όπως μη γίνουν δηλώσεις επί του περιεχομένου της συζήτησης διότι βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή και δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να γίνει μια διαπραγμάτευση δημοσίως».

Ερωτηθείς αν ενώπιον των Αρχηγών τέθηκε προσχέδιο από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπήρξαν όχι ένα, αλλά δυο-τρία έγγραφα και έχουν ενημερωθεί πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες κάποιων εγγράφων τα οποία είναι έγγραφα υπό διαβούλευση. Δεν έχει κάτι οριστικό, δεν έχει κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει ακόμα και την επόμενη στιγμή. Για αυτό λέω, επειδή ακούγονται διάφορα, ότι γνωρίζουν όλοι εκ πείρας πως στο Κυπριακό μπορεί να είσαι και πολύ κοντά και την ίδια στιγμή και πολύ μακριά γύρω από μια συμφωνία. Ακόμα και μια λέξη μπορεί να αλλάξει πολλά».

Δεν υπάρχει συμφωνία απο τη στιγμή που δεν έχουμε λύση γύρω απο την κοινή διακήρυξη

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και η τουρκική πλευρά παραμένει στις θέσεις της αμετακίνητη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε λύση και συμφωνία γύρω από την κοινή διακήρυξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να αναφερθεί σε αδιέξοδο όταν ακόμη αναμένουμε εξελίξεις».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως η πλευρά μας έχει δώσει μια νέα πρόταση και αναμένουμε απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπάρχουν, όπως έχουμε τονίσει, αυτές τις μέρες πολύ εντατικές διαβουλεύσεις. Ο διεθνής παράγοντας βοηθά με διάφορους τρόπους την όλη διαδικασία της διαβούλευσης. Από την άλλη δεν έχουμε κατάληξη. Από τη στιγμή που δεν έχουμε κατάληξη, όλα αυτά, διαβουλεύσεις και έγγραφα είναι σε προκαταρκτική φάση και βάση και δεν μπορούν να ανακοινωθούν».

Ερωτηθείς αν τα κόμματα έχουν δώσει το «πράσινο φως» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την πρόταση της πλευράς μας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν μπορώ να προκαταλάβω οποιαδήποτε θέση των κομμάτων».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη «υπήρξε πλήρης ενημέρωση, ήταν όλοι ευχαριστημένοι από την ενημέρωση αυτή, εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες και αναμένουμε τις εξελίξεις και θα έχετε ενημέρωση ανά πάσα στιγμή».

Σε ερώτηση αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς προς την τουρκοκυπριακή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «γίνεται μια συζήτηση, ανταλλάσσονται γνώμες, προβληματισμοί και ανησυχίες με στόχο η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο διαπραγματευτής να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή διαπραγματευτική θέση».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά από τουρκικές πηγές ότι βρισκόμαστε στο 95% για να συμφωνηθεί η κοινή διακήρυξη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «στο Κυπριακό μπορεί να βρίσκεσαι και στο 99% αλλά μια λέξη να μην οδηγεί σε συμφωνία. Συστήνω ψυχραιμία και να αναμένουμε τις εξελίξεις στις επόμενες μέρες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"