Η Τράπεζα Κύπρου "ξεπλαίνει" τις σπερμολογίες Ειρήνης-Πανίκου - Δεν έκλεισαν λογαριασμοί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος - Ήταν ανενεργοί, κυρίως φοιτητικοί, λογαρισμοί

Αναφορικά με το σάλο για το θέμα των λογαριασμών πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (PEPs) στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου διευκρινίζει, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, τι ισχύει και τι όχι. Η ουσία της ανακοίνωσης είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου θέλει να καταστήσει σαφές ότι ουδείς από τους υπό αναφορά λογαριασμούς έχει κλείσει λόγω υποψίας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζοντας πάγια πολιτική και οδηγίες των Εποπτικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και διαδικασίες της ίδιας της Τράπεζας, προέβη στο νενομισμένο περιοδικό έλεγχο των λογαριασμών των πελατών της, συμπεριλαμβανομένων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (PEPs), ανεξαρτήτως υπηκοότητας, με στόχο την επικαιροποίησή τους.

Η διαδικασία ελέγχου ανέδειξε σειρά λογαριασμών κυπρίων και ξένων υπηκόων, οι οποίοι χρήζουν επικαιροποίησης στοιχείων. Ανάμεσα στους λογαριασμούς αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι λογαριασμοί, που είτε είναι ανενεργοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε έχουν πολύ χαμηλό πιστωτικό υπόλοιπο.

Η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου έχει εντάξει τους λογαριασμούς αυτούς σε μία διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων. Μία από τις τελικές επιλογές που εξετάστηκε είναι και το κλείσιμό τους. Στις περιπτώσεις αυτές, έχει σταλεί σχετική προειδοποίηση προς τους πελάτες/κατόχους των λογαριασμών. Η διαδικασία της Τράπεζας Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου συνάδει πλήρως με τις πρακτικές που εφαρμόζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εμπορικές τράπεζες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι, με βάση πληροφόρηση από την Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ουδείς από τους υπό αναφορά λογαριασμούς έχει κλείσει λόγω υποψίας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η τραπεζική είναι θέμα αξιοπιστίας και η οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση στη βάση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών ουδόλως υποβοηθά τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Κύπρο και το εξωτερικό για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Με την ευκαιρία αυτή, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου επαναβεβαιώνει ότι ακολουθώντας πιστά τους κανονισμούς και τις οδηγίες των αρμόδιων εποπτικών αρχών, εφαρμόζει αυστηρά τους απαιτούμενους ελέγχους και πλήρως διαφανείς διαδικασίες, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων, των πελατών και της οικονομίας του τόπου.

Συναφώς με την όλη υπόθεση αποκαλύπτεται ότι πρόκειτα κυρίως για λογαριασμούς φοιτητών, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν κατά τα φοιτητικά τους χρόνια - σε περικές περιπτώσεις πριν από δεκαετίες - που μετά το πέρας των σπουδών τους, άφησαν αυτούς ανενεργούς. Ένας από αυτούς τους λογαριασμούς ανήκε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, όταν ήταν φοιτητής στο Λονδίνο, όπως ο ίδιος δήλωσε και έκτοτε δεν τον χρησιμοποίησε.Εξ ού και η έμπνευση, ίσως, της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου να "στολίσει" την αποκάλυψή της ότι μεταξύ των κατόχων των "ύποπτων λογαριασμών" υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"