Ρεκόρ 50ετίας για τα Κόκκινα Δάνεια


Τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στο 13% των συνολικών πιστώσεων, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια, και ενώ επίκειται η έξοδος της Ισπανίας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αρωγής προς τον τραπεζικό τομέα της, για την οποία έσπευσε να συγχαρει τη χώρα η Μέρκελ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, οι επισφαλείς πιστώσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως τον στεγαστικό τομέα (δάνεια εργολάβων και ιδιωτών) ανήλθαν τον Οκτώβριο σε 190,97 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 3 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας.

Οι πιο κακοπληρωτές είναι οι εργολάβοι ακινήτων, με το ποσοστό των κόκκινων δανείων να φθάνει στην κατηγορία αυτή σε 33,7%. Αντίθετα οι ιδιώτες εμφανίζονται πιο συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει για να αγοράσουν ή να ανακαινίσουν μια κατοικία, με το ποσοστό των κόκκινων δανείων να ανέρχεται σε 5,4%. Πάντως τα ποσοστά κόκκινων δανείων και στις δύο κατηγορίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Δείκτης της ευάλωτης θέσης των τραπεζών, οι επισφαλείς πιστώσεις άρχισαν να αυξάνονται στον απολογισμό όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.
Ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος υπέστη μεγάλο πλήγμα από τη φούσκα αυτή, επωφελήθηκε από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 41,3 δισ. ευρώ, το οποίο υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 και από το οποίο πρόκειται να βγει στο τέλος Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της διάσωσης αυτής, η Ισπανία δημιούργησε μια «κακή τράπεζα», την οποία ονόμασε «Sareb».
Για πρώτη φορά μέσα σε 17 μήνες, το ποσοστό και το ύψος των επισφαλών δανείων είχαν μειωθεί το Δεκέμβριο, μετά τη μεταβίβαση στη Sareb στοιχείων του ενεργητικού τεσσάρων εθνικοποιημένων τραπεζών. Όμως άρχισαν να αυξάνονται και πάλι και διατηρούνται σε επίπεδο ρεκόρ από την αρχή των σχετικών στατιστικών, το 1962.
Κατά την προηγούμενη μεγάλη οικονομική και τραπεζική κρίση που είχε πλήξει την Ισπανία στη δεκαετία του 1990, τα επισφαλή δάνεια είχαν φθάσει το Φεβρουάριο του 1994 στο ύψος ρεκόρ του 9,15%, το οποίο έχει πλέον κατά πολύ ξεπεραστεί.

ΟΟΣΑ: Μειώστε κι άλλο τις αποζημιώσεις απολύσεων

Η Ισπανία, η οποία μαστίζεται από πολύ υψηλή ανεργία (26%), πρέπει να μειώσει περαιτέρω την αποζημίωση που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση απόλυσης και να βοηθήσει περισσότερο εκείνους που ζητούν απασχόληση να ξαναβρούν μια εργασία, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία έχει ήδη μειώσει αυτές τις αποζημιώσεις, έπειτα από πολλές μεταρρυθμίσεις, «έλαβε θαρραλέα μέτρα για να ενισχύσει την αγορά εργασίας της», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές «βοήθησαν ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και αναμένεται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση μέσα στα ερχόμενα χρόνια», τονίζει ο Οργανισμός, ο οποίος επικροτεί επίσης τη μείωση των μισθών που οι μεταρρυθμίσεις αυτές επέτρεψαν.

«Τα κόστη της εργασίας στον τομέα των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,2% από το τέλος του 2011 ως το δεύτερο τρίμηνο του 2013» αναφέρει.

«Παρόλο που αυτή η μισθολογική μείωση επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματά της σε όρους εξέλιξης της απασχόλησης και μη κατεστραμμένων θέσεων εργασίας», γράφει ο ΟΟΣΑ, τη στιγμή που ο μηχανισμός αυτός καταγγέλλεται από τα συνδικάτα.

«Το 60% των ισπανών εργαζομένων δεν φθάνει τα 1.000 ευρώ το μήνα», εξηγούσε πρόσφατα η Παλόμα Λόπες, αρμόδια για την απασχόληση γραμματέας του συνδικάτου CCOO, προσθέτοντας ότι «οι δυσκολίες είναι σημαντικές επειδή πρέπει να συνεχίσουν να αποπληρώνουν παρόλα αυτά το στεγαστικό δάνειο».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «επιπλέον μεταρρυθμίσεις παραμένουν απαραίτητες ... καθώς και νέες προσπάθειες για να βελτιωθεί η βοήθεια προς αυτούς που ζητούν εργασία, κυρίως τους νέους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"