ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. Τουλάχιστον 15 νεκροί από έκρηξη σε τρόλεϊ


Οι φόβοι των Αρχών ότι η πολύνεκρη επίθεση καμικάζι -στην περίπτωση της Ρωσίας «μαύρες χήρες»- στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ δεν ήταν η τελευταία επιβεβαιώνονται, καθώς νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας αυτή τη φορά σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μετέδωσαν άμεσα εικόνες από το νέο μακελειό. Το λεωφορείο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την ισχυρότατη έκρηξη. Αλλα 10 άτομα τραυματίστηκαν.

Μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως τα μέτρα θα ενισχυθούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, με περισσότερους αστυνομικούς και αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.

Η επίθεση της Κυριακής είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι.

Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Το Βόλγκογκραντ -πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών.

Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690χλμ βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις» δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα.

«Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση» δήλωσε στο Reuters. «Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ» επισήμανε..

"Μαύρη Χήρα" σκόρπισε τον τρόμο με βόμβα 10 κιλών
Επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον 17 νεκρούς και τουλάχιστον 44 τραυματίες σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογρκραντ -το πάλαι ποτέ Στάλινγκραντ- 900 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.Ανάμεσά τους και ένα 9χρονο κορίτσι το οποίο επέζησε βαρύτατα τραυματισμένο επειδή η μητέρα του έβαλε μπροστά το κορμί της για να το προστατεύσει.

Δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι μία γυναίκα, γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε «μαύρη χήρα», ενώ οι ρωσικές αρχές θεωρούν την τρομοκρατική ενέργεια μία ακόμη στη σειρά του κύκλου βίας που έχει ανοίξει ενόψει των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι (ξεκινούν σε έξι εβδομάδες).

Την ίδια ώρα, η ρωσική αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο οι δράστες της φονικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία να ήταν δύο, ένας άντρας και μια γυναίκα.

Το σενάριο ενισχύουν τόσο οι εικόνες που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας και δείχνουν έναν άντρα στο επίκεντρο της έκρηξης όσο και ένα κομμένο δάχτυλο που ανήκει σε άντρα και είχε επάνω του μια ασφάλεια χειροβομβίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αστυνομία η επίθεση έγινε με 10 κιλά ΤΝΤ ενώ η βόμβα είχε ενισχυθεί με μεταλλικά σφαιρίδια για να αυξηθεί η φονικότητά της. Εξάλλου οι αστυνομικοί εντόπισαν και μια χειροβομβίδα που δεν είχε εκραγεί.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αρχικά το Russia Today και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η αστυνομία, ως δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα από το Νταγκεστάν. H 26χρονη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει παντρευτεί δύο φορές με μαχητές στο Νταγκεστάν, οι οποίοι και οι δύο έχουν σκοτωθεί. Φέρεται, επίσης, να ήταν στενή φίλη της Νάιντα Ασιγιάλοβα, η οποία πραγματοποίησε παρόμοια επίθεση αυτοκτονίας στο Βόλκογκραντ τον περασμένο Οκτώβριο.

Η βομβίστρια πυροδότησε το φονικό της φορτίο στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του σταθμού, κοντά στο σημείο ελέγχου για μεταλλικά αντικείμενα, γύρω στις 12:45' τοπική ώρα, όταν κινήθηκε προς το μέρος της ένας αστυνομικός. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 30 λεπτά πριν την άφιξη συρμού από τη Μόσχα.
 

 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, η γυναίκα εμποδίστηκε να εισέλθει στον κυρίως χώρο του σταθμού και έτσι απετράπησαν περισσότερες απώλειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στην πόλη, από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό η σιδηροδρομική επικοινωνία στον κόμβο του Βόλγογκραντ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολέσνικοφ ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας στους συγκοινωνιακούς κόμβους και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, όπου αναμένεται συνωστισμός την περίοδο των εορτών.

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. 

Τον περασμένο Οκτώβριο γυναίκα καμικάζι από το Νταγκεστάν πραγματοποίησε επίθεση επίσης στο Βόλγκογκραντ, μέσα σε λεωφορείο γεμάτο από φοιτητές, παρασύροντας στο θάνατο έξι ακόμη ανθρώπους. Αυτή η επίθεση είχε ήδη εγείρει ανησυχίες για τα μέτρα ασφαλείας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση.















Τον περασμένο Οκτώβριο γυναίκα καμικάζι από το Νταγκεστάν πραγματοποίησε επίθεση επίσης στο Βόλγκογκραντ, μέσα σε λεωφορείο γεμάτο από φοιτητές, παρασύροντας στο θάνατο έξι ακόμη ανθρώπους. Αυτή η επίθεση είχε ήδη εγείρει ανησυχίες για τα μέτρα ασφαλείας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση.











πηγή: πολίτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"