Μειώνει κατά 10 δις τις αγορές ομολόγων η Fed


Kατά 10 δισ. δολάρια αποφάσισε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να μειώσει από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που εφαρμόζει για την τόνωση της ρευστότητας. Συγκεριμένα, τον πρώτο μήνα του 2014, οι μηνιαίες αγορές αμερικανικών ομολόγων θα περιοριαστούν σε 75 δισ. ευρώ από 85 δισ. ευρώ.
Με την απόφασή του αυτή, ο απερχόμενος αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Μπεν Μπερνάνκι αιφνιδίασε τις αγορές και τους αναλυτές που περίμεναν ότι θα κρατούσε να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της Fed.

Οι αρχικές συγκρατημένες απώλειες που κατέγραψε η Wall Street αντιδρώντας στην κίνηση της Fed καλύφθηκαν με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει στη συνέχεια κέρδη μέχρι 1,2% καθώς οι επενδυτές στάθηκαν στις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζες ότι θα διατηρήσει χαμηλά τα αμερικανικά επιτόκια και τις εκτιμήσεις της για ανάκαμψη της οικονομίας.
Η κατά 10 δισ. δολάρια μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι το πρώτο βήμα της Fed για τη σταδιακή απόσυρση της έκτακτης νομισματικής στήριξης που προσφέρει τα τελευταία χρόνια στην οικονομία ώστε να διασφαλίσει την ανάκαμψη μετά τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930.
«Υπό το πρίσμα της σωρευτικής προόδου προς την μέγιστη απασχόληση και την βελτίωση στο outlook για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει συγκρατημένα το ρυθμό των αγορών», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Fed μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής επιτροπής.
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 9-1 με τον πρόεδρο της Boston Federal Reserve, Eric Rosengren να διαφοροποιείται χαρακτηρίζοντας την κίνηση «πρώιμη».
Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το βασικό της επιτόκιο ενδεχομένως να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα «ακόμη και μετά την υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 6,5%, ιδιαίτερα εάν ο προβλεπόμενος πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται κάτω από τον επίσημο μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της τράπεζας»
Επίσης, η Fed αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2014, ενώ εκτίμησε ταχύτερη υποχώρηση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί από 2,8% έως 3,2% το 2014 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,9% με 3,1%.
Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 6,3% με 6,6% το 2014 και 5,8% με 6,1% το 2015, ενώ μέχρι το 2016 αναμένεται να έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 6%.
Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεταξύ 1,4% και 1,6% το 2014. Στην προηγούμενη πρόβλεψη της τοποθετούσε τον πληθωρισμό μεταξύ 1,3% και 1,8%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"