«Διάλογος κωφών» για τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ ΥπΟικ και Συντεχνιών.- «Αδήριτη ανάγκη» λέγει ο Χ. Γεωργιάδης – Αντιδρούν οι Συντεχνίες και κόμματα.- Πλήρη ιδιωτικοποίηση εισηγείται το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας.

Αδήριτη ανάγκη χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ύστερα από δίωρη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΣΕΚ στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγει με τις συντεχνίες για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αποτελούν μέρος της συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου και δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει περιθώριο να μη γίνουν ιδιωτικοποιήσεις υπέδειξε ότι υπάρχει ανάγκη για 1,4 δισ. ευρώ, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι λύση ούτε και αντικειμενικός στόχος να αποτείνεται κάποιος προς τις συντεχνίες και να ζητεί αυτό το ποσό. Δεν είμαστε μάγοι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, να λύσουμε τέτοια προβλήματα. Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως επανέλαβε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος, αφού όπως ανέφερε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των πολιτών ούτε του κράτους να γίνονται πωλήσεις ημικρατικών οργανισμών. Τόνισε επίσης ότι σημείο αιχμής για τις όποιες αλλαγές είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ωφελημάτων των εργαζομένων, θέματα τα οποία θα συζητηθούν στα συλλογικά όργανα. Χθες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών με την ηγεσία της ΠΕΟ και τις συντεχνίες της CYTA. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση ουδέποτε είχε απόλυτες προσεγγίσεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο είπε υπάρχει δέσμευση που προκύπτει από το μνημόνιο. Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη μνημονιακή αυτή υποχρέωση, αλλά επιδιώξει μια διαδικασία που να αφήνει ανοικτές κι άλλες επιλογές όσον αφορά το εύρος και τη έκταση των αποκρατικοποιήσεων. Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει την προεργασία για κατάρτιση του πλάνου για μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Νωρίτερα εκπρόσωποι των συντεχνιών της CYTA που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών δήλωσαν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να εξετάσει εναλλακτικούς
τρόπους για την εξεύρεση του 1,4 δισ. ευρώ που απαιτεί η Τρόικα. Ανέφεραν επίσης ότι τόνισαν στον Υπουργό πως δεν μπορούν να αποδεχθούν ιδιωτικοποίηση της CYTA γιατί αυτό θα σήμαινε ξεπούλημα του Οργανισμού. Εξάλλου, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπτης Κυρίτσης δήλωσε ότι αν υπήρχε βούληση απο την κυβέρνηση για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων συγκέντρωσης του 1,4 δισ. ευρώ θα έπρεπε ο διάλογος που εγκαινίασε ο Υπουργός Οικονομικών να γινόταν πριν από καιρό. Εμείς, είπε ο κ. Κυρίτσης, είχαμε υποβάλει εισηγήσεις, αλλά αντιμετωπίστηκαν με απαξίωση.



Δηλωσεις Γιώργου Λουκαίδη.-

Ουδεποτε θα αποδεχθούμε την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών Οργανισμών ξεκαθώρισε το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου του Γιώργου Λουκαίδη.

Δεν πρόκειται να μεταφερθούν οι ζημιές των τραπεζών στους όμως των πολιτών για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, ανέφερε ο κ. Λουκαιδης.

Η Κυβέρνηση στο βαθμό που είναι ειλικρινής θα πρέπει να βρει λύσεις και σε αυτή την κατεύθυνση ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε δημιουργικά, σημείωσε τέλος.

Κυβέρνηση: Να εξαντληθεί ο διάλογος.-
Η Κυβέρνηση κρατά τη θετική δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να συμβάλει δημιουργικά στο θέμα της συζήτησης για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Λουκαΐδη ότι η Κυβέρνηση, στο βαθμό που είναι ειλικρινής, «θα πρέπει έστω και τώρα να το αποδείξει, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στην αναφορά ότι το ΑΚΕΛ ότι είναι έτοιμο να συμβάλει δημιουργικά προς αυτή τη κατεύθυνση. «Εμείς κρατάμε αυτή τη θετική δήλωση του κ. Λουκαϊδη και το θέμα θα εξαντληθεί στο διάλογο που κάνει ο Υπουργός Οικονομικών», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι πολύ καλά γνωστό ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι μνημονιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συμφωνία που έχει κάνει με την Τρόικα.

«Είναι, επίσης, πολύ καλά γνωστό ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τέθηκαν κάποια χρονοδιαγράμματα για το τέλος του χρόνου όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό, και πάλι είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι
ιδιωτικοποιήσεις δεν προνοείται να γίνουν πριν από το 2016», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Οικονομικών έχει αρχίσει ένα εντατικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου συζητούνται τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα.

«Η Κυβέρνηση έχει εμπλακεί δια του Υπουργού Οικονομικών σε αυτό το διάλογο και αφού ο διάλογος αυτός ξεκίνησε και είναι εν εξελίξει δεν βοηθά σε τίποτα να σχολιάζουμε δημοσίως αυτά που είναι αντικείμενου του διαλόγου», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Θέση ΔΗΚΟ.-

Σε δηλώσεις του το ΔΗ.ΚΟ. δια του Βουλευτη του Αγγελου Βοτση σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός της έναρξης κοινωνικού διαλόγου για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς σε σχέση με τις πρόνοιες του μνημονίου.

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι το ΔΗ.ΚΟ. τάσσεται σταθερά εναντίον του ξεπουλήματος των Ημικρατικών Οργανισμών και της αποξένωσης τους από το κράτος.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για εξυγίανση και για οικονομικό νοικοκύρεμα των Ημικρατικών Οργανισμών. Παράλληλα, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση τους, γεγονός που θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση 1δις ευρώ μέχρι το 2016 και ακόμη 400εκ μέχρι το 2018, όπως ρητά προβλέπεται στο μνημόνιο.
Το ΔΗ.ΚΟ. επεξεργάζεται προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους εξεύρεσης του πιο πάνω ποσού.

Θεωρούμε ότι κάποιες σκέψεις που έχουν τεθεί τόσο από τον Υπουργό Οικονομικών όσο και από τις συντεχνίες των εργαζομένων, στη χθεσινή συνάντηση τους, μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία και βάση περαιτέρω διαλόγου για ικανοποίηση του μνημονιακού όρου.
Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσει το θέμα ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. με τον Υπουργό Οικονομικών στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση τους, στην οποία θα τεθούν και άλλα θέματα, όπως περιέχονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.


Θεση ΚΣ ΕΔΕΚ.-

Την κάθετη αντίθεση του ΚΣ ΕΔΕΚ με τις ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κάλεσε την Κυβέρνηση σε ουσιαστικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προς αποφυγή τους.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι έχει υποβάλει ερώτηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για να πληροφορηθεί «σε ποια πολιτικά Κόμματα της Κύπρου καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά από την Ελληνική Εταιρεία Focus, τι ποσά ήταν αυτά και τι προτίθεται να πράξει για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος αυτού».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο από τις τελευταίες εξελίξεις ότι η κυβέρνηση ήδη αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών και προχωρεί στην μεθόδευση και υλοποίηση της απόφασης αυτής», ανέφερε, εκφράζοντας τη θέση ότι «η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικές προθέσεις και αποφάσεις της, οι οποίες διαμορφώθηκαν χωρίς να προηγηθεί ολοκληρωμένη τεχνοκρατική μελέτη και διάλογος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση ενώ βρίσκεται σε πλήρη πολιτική σύμπλευση με την Τρόικα για τον πολιτικό στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρεί ένα διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις υπό τη σκιά προειλημμένων δεσμεύσεων και αποφάσεων της, με προφανή στόχο τη μεθόδευση τετελεσμένων εκβιαστικών διλημμάτων προς τη Βουλή, τους συνδικαλιστές, αλλά και την κυπριακή κοινωνία συνολικά».

Επανέλαβε τη θέση του κινήματος του ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και εν καιρώ οικονομικής κρίσης, γιατί δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Το κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Νικολαΐδης, «είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση των οργανισμών αυτών, με στόχο να καταστούν πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί για να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην οικονομία του τόπου, να διασφαλίζουν την πρόσβαση του λαού σε αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και να διατηρήσουν τον ευρύτερο ρόλο τους σε ευαίσθητους τομείς για την εθνική μας ασφάλεια».

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι «αν δεν υπάρξουν αυτές οι ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οργανισμοί αυτοί θα συνεχίσουν μια πορεία που θα τους καταστήσει αναποτελεσματικούς και μη βιώσιμους και θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία».

«Η μετοχοποίηση οργανισμών που λειτουργούν σε ελευθεροποιημένο περιβάλλον προσφέρει μια προοπτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των οργανισμών αυτών μέσα από την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε καμία όμως περίπτωση η μετοχοποίηση δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών αυτών και ο κρατικός έλεγχος».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ «αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αξιολογηθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές ώστε να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις».

«Στη βάση αυτής της θέσης, η οποία εκφράζει την πλειοψηφική συναίνεση των εμπλεκομένων, θα πρέπει η Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια τους όρους του μνημονίου για τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε τέλος.

Σχέδιο αποκρατικοποίησης της CYTA μέχρι το Δεκέμβριο

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις της CYTA στο πλαίσιο των προνοιών του Μνημονίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωσε χθες τις συντεχνίες της CYTA, οι οποίες επανέλαβαν την αντίθεσή τους για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει με τον καταρτισμό πλάνου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, βάσει της μνημονιακής δέσμευσης που ανέλαβε, φαίνεται να ξεκαθάρισε στις συντεχνίες της CYTA ο Υπουργός Οικονομικών.

Εκ μέρους των συντεχνιών της CYTA ο Ηλίας Δημητρίου, είπε σε δηλώσεις του ότι στη συνάντηση ο Υπουργός «ανέφερε με πολλή ειλικρίνεια ότι η μνημονιακή δέσμευση που υπάρχει δεν αφήνει περιθώρια από το να προχωρήσει με τη δημιουργία πλάνου αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Εμμένουν στις θέσεις του οι συντεχνίες.-

Από πλευράς τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη CYTA επανέλαβαν στον Υπουργό, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ότι εμμένουν στη θέση τους για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού, τάσσονται «εναντίον του ξεπουλήματος και των ιδιωτικοποιήσεων» και αναμένουν κατοχύρωση των συνταγματικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και ο Υπουργός Οικονομικών παραμένει στη διάθεση των συντεχνιών με στόχο να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι «για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη δέσμευση του μνημονίου».

Πρέπει να βρεθούν 1,4δισ .-

«Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι στη διάθεση των συντεχνιών για να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για να μην προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις» ανέφερε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι για να βρεθούν τα 1,4δισ, δεν είναι θέμα πλέον πολιτικής της Τρόικας αλλά είναι θέμα να βρεθούν αυτά τα λεφτά».

Πλήρη ιδιωτικοποίηση εισηγείται το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας.-
Πλήρη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών (ΗΟ), όπου αυτό είναι δυνατόν, ευνοεί κείμενο της πολιτικής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας (ΣΕΟ), το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Το ΣΕΟ εισηγείται γρήγορη προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της Cyta, της διαχείρισης των λιμανιών, καθώς και μερικών μικρότερων οργανισμών (π.χ. Οργανισμού Ανάπτυξης Γης), κάτι που θα αποφέρει "σημαντικά έσοδα, θα επιδείξει την αποφασιστικότητα της Κύπρου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θα ικανοποιήσει τις σχετικές πρόνοιες του
μνημονίου" και παράλληλη προώθηση των διαδικασιών "για τις πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της ΑΗΚ, που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας".
Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των εποπτικών Αρχών όπως της ΓΕΡΗΕΤ και ΡΑΕΚ, αλλά και τη δημιουργία νέων αρχών ή και τη μετατροπή της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) σε εποπτική Αρχή.
Στο κείμενό του το ΣΕΟ αντιμετωπίζει ξεχωριστά το θέμα ιδιωτικοποίησης για τους τρεις ημικρατικούς οργανισμούς, Cyta, ΑΗΚ, και ΑΛΚ.
Στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, το ΣΕΟ θεωρεί ότι "θα πρέπει να επιδιωχθεί πλήρης ιδιωτικοποίηση όπου αυτό είναι δυνατό" και επικαλείται τρεις λόγους. Το ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί το ποσό των €1,4 δις διαφορετικά και το ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον· μισή ιδιωτικοποίηση θα αποφέρει λιγότερο από τα μισά έσοδα. Τέλος σημειώνει ότι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση "λύνεται οριστικά το πρόβλημα των πολιτικών παρεμβάσεων και περιορίζεται το πεδίο δράσης κομματικών συμφερόντων".
Σύμφωνα με το ΣΕΟ, σε περιπτώσεις όπου η πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν είναι δυνατή, ο ρόλος του κράτους πρέπει να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα θέματα εθνικού συμφέροντος, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στη διαχείριση της εταιρείας. Επίσης, προτείνεται η αναδιάρθρωση των οργανισμών πριν την ιδιωτικοποίηση.
Στις αγορές όπου υπάρχει δίκτυο διανομής (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια), το ΣΕΟ εισηγείται όπως να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο διάσπασης των οργανισμών σε δύο μέρη, με το ένα μέρος να διαχειρίζεται το δίκτυο και θα αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και το άλλο μέρος να παρέχει υπηρεσίες και θα ανταγωνίζεται άλλους ιδιώτες παρόχους.
Σημειώνοντας ότι η Τρόικα θεωρεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σημαντικό και θα θεωρήσει την επίδοσή μας σε αυτό τον τομέα ως ένδειξη της αποφασιστικότητας μας να προχωρήσουμε σε πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έπονται, το ΣΕΟ τονίζει πως "είναι σημαντικό η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά για να δώσει τα σωστά μηνύματα".
Σε σχέση με τις εκτιμώμενες πιέσεις για αντισταθμιστικά μέτρα προς τους υπαλλήλους των ημικρατικών, το ΣΕΟ θεωρεί ότι "είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, όπως (χαριστικές αποζημιώσεις, υποσχέσεις για διατήρηση του προσωπικού) προς τους εργαζομένους στους υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμούς θα χρηματοδοτηθούν από τους υπόλοιπους πολίτες".
Ευνοεί, επίσης, την προσέλκυση μεγάλης διεθνούς εταιρείας, κάτι που θα φέρει στην Κύπρο καινούρια τεχνολογία και τεχνογνωσία, ενώ αυτό "περιορίζει επίσης το φαινόμενο της
συσσώρευσης υπερβολικής ισχύος σε μικρό αριθμό Κυπρίων επιχειρηματιών που κυριαρχούν σε πολλούς τομείς της οικονομίας".
Σύμφωνα με το ΣΕΟ, το κύριο όφελος από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι τα έσοδα που θα αποφέρουν στο δημόσιο, αλλά πέραν αυτού μπορούν να έχουν και άλλες θετικές επιπτώσεις όπως: Τη μείωση των πολιτικών και κομματικών παρεμβάσεων, την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της τεχνολογίας και την ενίσχυση των τοπικών αγορών κεφαλαίου.
Για τη Cyta, αφού σημειώνει ότι στο τομέα των τηλεπικοινωνιών υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια ανταγωνισμός, με τη ρυθμιστική αρχή να κατέχει αρκετές εμπειρίες, το ΣΕΟ θεωρεί ότι η Cyta "είναι μια περίπτωση όπου η ιδιωτικοποίηση μπορεί να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, δίνοντας ταυτόχρονα ισχυρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".
Προτείνει την εξέταση του σεναρίου διαχωρισμού της Cyta σε δύο οντότητες. Η μια οντότητα θα είναι φυσικό μονοπώλιο που θα ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου και η δεύτερη οντότητα θα παρέχει υπηρεσίες ανταγωνιζόμενη τις ιδιωτικές εταιρείες.
Για την ΑΗΚ, το ΣΕΟ θεωρεί ότι τα πράγματα είναι "αρκετά πιο σύνθετα" λόγω της αγοράς ενέργειας που είναι υπό διαμόρφωση και τη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την τελική μορφή της αγοράς, το ρόλο της ΑΗΚ, την διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου με το Ισραήλ και Ελλάδα κ.λπ.
"Με αυτά τα δεδομένα, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα επιδειχθεί ενδιαφέρον από επενδυτές ή αν θα εξασφαλιστούν τα επιθυμητά ανταλλάγματα", αναφέρει το ΣΟΕ.
Σημειώνει δε ότι η ίδια η ΑΗΚ είναι σε δύσκολη θέση, αφού σημαντικό μέρος του παραγωγικού της δυναμικού είναι ανενεργό λόγω μειωμένης ζήτησης ένεκα της κρίσης, και ενώ η ίδια παραμένει εγκλωβισμένη στο ακριβό ντίζελ, το κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά έχει πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ.
"Μια μετάβαση σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα είναι πιο δύσκολη και τραυματική για αυτήν παρά για τη Cyta. Αν η ΑΗΚ ιδιωτικοποιηθεί θα χρειαστεί μια ισχυρή ρυθμιστική αρχή που να ελέγξει την ιδιωτική πλέον ΑΗΚ και να διασφαλίσει τη μετάβαση σε πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον", αναφέρει και επισημαίνει ότι είναι αμφίβολο αν η ρυθμιστική αρχή έχει σήμερα αυτή τη δυνατότητα διότι οι εμπειρίες της είναι περιορισμένες λόγω απουσίας ανταγωνισμού μέχρι τώρα, ενώ μάλλον είναι και υποστελεχωμένη.
Στην περίπτωση της ΑΗΚ, το ΣΕΟ θεωρεί ως ακόμη σημαντικό να προωθηθεί ο διαχωρισμός δικτύου και παραγωγής, καθώς με αυτό τον τρόπο το μονοπώλιο θα περιοριστεί μόνο στο σκέλος του δικτύου, ενώ η παραγωγή έχει προοπτικές να γίνει ανταγωνιστική.
Επισημαίνει ότι θα πρέπει να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση της ΑΗΚ για να γίνει πιο αποδοτική, καθ` ότι με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία αλλά θα είναι και πιο ελκυστική για τους δυνητικούς επενδυτές.
Τέλος, για την ΑΛΚ, το ΣΕΟ εισηγείται το διαχωρισμό της διαχείρισης και της ρύθμισης των λιμανιών, με την ΑΛΚ να αναλαμβάνει τον εποπτικό/ρυθμιστικό ρόλο, ενώ η διαχείριση των λιμανιών να περάσει σε ιδιωτική εταιρεία.
"Στα λιμάνια ασκείται εμπορική δραστηριότητα και αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα από ιδιωτικές επιχειρήσεις παρά κρατικές", αναφέρει . Αναφέρεται στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ λιμανιών και επισημαίνει ότι ένας ιδιώτης μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο των λιμανιών.
Σημαντικό είναι ότι το ΣΕΟ επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός της δυνατότητας επιβολής ψηλότερων τελών στα λιμάνια από τον ιδιώτη.
Ο διαχωρισμός της ΑΛΚ συνδέεται και με το άνοιγμα της αγοράς εργασίας που σχετίζονται με την εκφόρτωση και μεταφορά προϊόντων αυξάνουν σημαντικά το κόστος για πολλά προϊόντα και αποφέρουν υπερκέρδη σε λίγους. "Στόχος θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους που καλείται να πληρώσει ο κάθε καταναλωτής και παραγωγός για προϊόντα που διακινούνται μέσω των λιμανιών", καταλήγει το ΣΕΟ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"