Ευοίωνες προοπτικές για την αγορά ακινήτων.- Μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες.- Εκτιμήσεις του Προέδρου του ΠΣΕΑΓΟ, Παντελή Λεπτού.

«Ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο αυξημένη ζήτηση θα έχουν σύντομα κάποια ακίνητά μας, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων με το φυσικό αέριο», ανέφερε σε προσφώνηση του στο συνέδριο του Εκόνομιστ, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αναπτυξης Γης και Οικοδομών Παντελής Λεπτός.

Κάθε συζήτηση για το μέλλον της οικοδομικής βιομηχανίας και του κλάδου ανάπτυξης γης στον τόπο μας, είπε, θα πρέπει να εστιαστεί στην αναζήτηση ρεαλιστικών και αποτελεσματικών λύσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη του τομέα και στην αναθέρμανση της κυπριακής οικονομίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν βασικός πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και παρά την υποχώρηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να έχει μια σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, της τάξης του 16%, ενώ παράλληλα προσφέρει γύρω στις 40.000 θέσεις εργασίας. Κάθε άλλη επιλογή θα είχε απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες, όχι μόνο στην κυπριακή οικονομία ως σύνολο και στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες.

Για να κινηθούμε προς την ορθή κατεύθυνση, οφείλουμε να κάνουμε σωστή εκτίμηση των δεδομένων. Είναι γεγονός ότι από πλευράς τοπικής αγοράς καταγράφεται ένα μούδιασμα, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, της ανυπαρξίας χρηματοδοτικών επιλογών, του κουρέματος και της δέσμευσης καταθέσεων, της αύξησης της ανεργίας κ.ο.κ.. Παρ’ όλα αυτά, αρχίζει να καταγράφεται κάποια κινητικότητα η οποία φαίνεται να συνδέεται με τη χαλάρωση στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις συναλλαγές, που επιτρέπει τη διακοπή κατάθεσης προθεσμίας για αγορά ακίνητης περιουσίας, με άμεση μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό δανείου του πωλητή. Με την προσφορά δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τις τράπεζες, την υποχώρηση που ήδη καταγράφηκε στις τιμές και την ξεκάθαρη προτίμηση που δείχνουν οι Κύπριοι σε επενδύσεις σε ακίνητα, είναι εκτίμησή μας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι.

Όσον αφορά τους ξένους αγοραστές ακινήτων, είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τις δύο σημαντικότερες πηγές εισροής φρέσκου χρήματος στην κυπριακή αγορά. Η αγορά του εξωτερικού προσφέρει τεράστιες προοπτικές, τις οποίες καλούμαστε να αξιοποιήσουμε.

Η Κύπρος παρουσιάζει μια μοναδική πολυσυλλεκτικότητα, την οποία δεν παρουσιάζουν πολλές χώρες και κυρίως ανταγωνιστικές μας αγορές. Μπορεί να αντλήσει αγοραστές και επενδυτές από την Αγγλία, τη Ρωσία, τη Ουκρανία, από τις χώρες του Κόλπου, από τη Νότια Αφρική, ακόμη και από την Ασία. Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή προορισμό και ένα πολύ καλό 'σχέδιο Β' για ανθρώπους που ζουν σε γειτονικές μας χώρες και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Άλλωστε η χώρα μας δεν έχει απολέσει τα πλεονεκτήματα που είχε και πριν την κρίση του Eurogroup.

Συνεπώς, η εξωστρέφεια είναι στρατηγικός στόχος τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, τόσο στο προϊόν μας και στους τρόπους προώθησής του όσο και στις νομοθεσίες και τις άλλες ρυθμίσεις μας. Η εξωστρέφεια αυτή, μαζί με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην κυπριακή οικονομία με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα φέρουν πολλές επενδύσεις στον τόπο μας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ζήτηση από τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα, για γραφεία, εργοστάσια, κατοικίες προσωπικού, αποθήκες κι άλλη υποδομή. Αυτό το δεδομένο, δεν το έχουμε σταθμίσει ακόμη και δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο αυξημένη ζήτηση θα έχουν κάποιες κατηγορίες ακινήτων σε τρία χρόνια από σήμερα.

Αυτές δεν είναι εκτιμήσεις ή ευσεβείς πόθοι των επιχειρηματιών του κλάδου. Είναι τα μηνύματα και το κλίμα που εισπράττουμε από τις πολλές επαφές που έχουν μέλη μας σε όλες τις πιο πάνω αγορές. Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί πιστεύουμε ότι κάθε περίοδος κρίσης, εκτός από τις δυσχέρειες που επιφέρει, φέρνει μαζί της μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"