Ολοκληρώθηκε η έρευνα της Επιτροπής Θεσμών για την Οικονομία.- Από την Ελλάδα τα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που πήραν δάνεια ανεπιστρεπτί.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε τη διαδικασία για την ετοιμασία της έκθεσής της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, η οποία θα είναι έτοιμη για να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν το τέλος του έτους.
Όπως δήλωσε μετά την κεκλεισμένων των θυρών χθεσινή συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και οι άλλοι τέσσερις συνεργάτες του προσκλήθηκαν για να παραστούν σε συνεδρία της Επιτροπής που ορίσθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου, η προσέλευση τους ωστόσο θεωρείται απίθανη.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε επίσης ότι διεκπεραιώθηκε η διαδικασία για το κείμενο της έκθεσης με όλα τα κεφάλαια όπως αυτά αναδεικνύονται. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που ανέλαβαν να εξετάσουν κάποια θέματα το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμες να καταθέσουν τα τελικά στοιχεία που τους ζητήθηκαν ώστε να καταγραφούν στην έκθεση τα συμπεράσματά τους ή η αδυναμία τους να διεκπεραιώσουν τη δουλειά που η Επιτροπή Θεσμών ανέμενε ότι θα έκαναν. Είπε ακόμα πως όταν η έκθεση ολοκληρωθεί θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στο κεφάλαιο Δ΄ και ταυτόχρονα θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω επεξεργασία εξειδικευμένων θεμάτων.
Διευκρίνισε ότι στην έκθεση θα περιληφθούν και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών και ότι σε πρώτο στάδιο καταγράφονται τα πρακτικά και τα δεδομένα. Ο κ. Συλλούρης είπε πως τα κεφάλαια της έκθεσης είναι : ο ΕΛΑ, η αγοραπωλησία των Τραπεζών, η μεταφορά της Λαϊκής και συγχώνευσής της με την Τράπεζα Κύπρου, τα χρήματα που έφυγαν σε συγκεκριμένες περιόδους από τις τράπεζες, τα αξιόγραφα, θέματα που άπτονται της μετακίνησης κεφαλαίων από συγκεκριμένες εταιρείες, τα φιλοδωρήματα και άλλα ζητήματα που ερεύνησε η Επιτροπή και αφορούν την κατάληξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Στην επόμενη συνεδρία Βγενόπουλος, Μπουλούτας, Ζολώτας.-
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών προσκάλεσε για να παραστούν σε συνεδρία της, στις 13 Δεκεμβρίου τους Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, Μιχάλη Ζολώτα, Κυριάκο Μάγειρα και Δημήτρη Σπανοδήμο. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ο Δημήτρης Σπανοδήμος απάντησε ότι δεν θα έρθει στη συνεδρία με τη δικαιολογία ότι δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει και ότι εκκρεμούν υποθέσεις στα Δικαστήρια που μπορεί να επηρεαστούν.
Διαγραφή δανείων.-
Κληθείς να διευκρινίσει κατά το δυνατό σκιές που αφέθηκαν να αιωρούνται για διαγραφή δανείων δημοσιογράφων ώστε να μην πλήττεται η αξιοπιστία του επαγγέλματος, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να επέμβει στις έρευνες που γίνονται.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που κατέχει έκθεση της PWC για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Μαρφίν – Λαϊκής στην Ελλάδα, είπε ότι η έκθεση παραδόθηκε 23 Μαϊου του 2012 και σε αυτή καταγράφονται όλα τα δάνεια και οι προβλέψεις για τα ποσά (εκατομμύρια) που θα χάσει η τράπεζα.
«Μας έχει στοιχίσει ο χειρισμός Βγενόπουλου».-
Η κ. Χαραλαμπίδου παρατήρησε ότι ο κ. Βγενόπουλος είναι πάρα πολύ γενναιόδωρος τραπεζίτης, εάν κρίνει κανείς - όπως είπε - από τον τρόπο με τον οποίο μοίραζε τα εκατομμύρια. Πρόσθεσε ότι η κατάρτιση του κ. Βγενόπουλου στα οικονομικά και τραπεζικά θέματα μας έχει στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά. Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι για τον όμιλο Ζολώτα, που είχε δάνεια ύψους 720 εκατομμυρίων, με βάση την έκθεση της PWC καταγράφονται προβλέψεις απωλειών 496 εκ.. Πρόσθεσε ότι στην έκθεση καταγράφεται επίσης ότι πολλά από αυτά τα εκατομμύρια δόθηκαν μόνο με προσωπικές εγγυήσεις.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμα ότι στην έκθεση της PWC καταγράφονται συγκροτήματα Μέσων Επικοινωνίας και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν δανεισμούς ύψους εκατομμυρίων στη συγκεκριμένη τράπεζα χωρίς καμμιά απολύτως εξασφάλιση και με πρόβλεψη να χαθεί ολόκληρο το ποσό από την τράπεζα. Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι οι αναφορές αφορούν μόνο την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε περίπτωση δημοσιογράφου που είχε εξασφαλίσει δάνειο από τη Μαρφίν – Λαϊκή πέραν των δύο εκατομμυρίων με την πρόβλεψη ότι τα χρήματα έχουν χαθεί. Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης ότι χθες προέβη σε καταγγελία στη Γενική Εισαγγελία και παρέδωσε στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση Βγενόπουλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νέα σύλληψη για την κλοπή κερματοδέκτη