ΠτΔ: Κάνουμε ότι χρειάζεται για επανεκκίνηση


Κάνουμε ό,τι επιβάλλεται να γίνει, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη για προώθηση πρόσθετων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο».


Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι  «η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τα ψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σημείωσε ότι «παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται σε συνεργασία με τις τράπεζες, σημαντική είναι και η προσπάθεια της Κυβέρνησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων με επικέντρωση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για «τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ για τα δυο προγράμματα χρηματοδοτήσεων που ανακοίνωσε ευρισκόμενος στην Κύπρο, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαμε μαζί του».

Όπως είπε, «το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων».

«Οι υπογραφές των σχετικών συμφωνιών θα τεθούν στα μέσα Δεκεμβρίου και το Ταμείο αναμένεται να τεθεί ισχύ περί τα τέλη Μαρτίου», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, και στην «πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορηγία 200 εκ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Κύπρο, λόγω της Μνημονιακής Σύνδεσης της οικονομίας της χώρας μας, στα πλαίσια του Προγράμματος 2014-2020».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως σημαντικό «το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πετύχαμε ως Κυβέρνηση την αύξηση της συγχρηματοδότησης έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια».

«Με την εξέλιξη αυτή», πρόσθεσε, «διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αυτό το σκοπό, είπε, « εξυπηρετεί και η αναβάθμιση του άλλοτε Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για την οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το 2014, όπως και το 2013,  η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας», επισημαίνοντας ότι «η ανεργία συνθέτει την πιο δραματική πτυχή της οικονομικής κρίσης και είναι γι’ αυτό το λόγο που η κυβέρνηση ανέπτυξε μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι επλήγησαν κατά κύριο λόγο».
Σημείωσε, παράλληλα, ότι «η νεανική απασχόληση και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους θα είναι στο επίκεντρο της παρέμβασής μου στην Ειδική Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για αύριο στο Παρίσι».

Το θέμα της απασχόλησης των νέων, συνέχισε, « αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση και γι’ αυτό θα  αναφερθώ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών στις προετοιμασίες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την έγκαιρη υλοποίηση της «Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία» και την υποβολή του σχετικού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013».

«Παρά τα προβλήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος, «θέλω να επισημάνω ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, διαφαίνεται ότι το εύρος της οικονομικής ύφεσης θα είναι μικρότερο από ότι αναμενόταν, τουλάχιστον για το 2013. Το γεγονός αυτό», πρόσθεσε, «αντανακλάται και στα δημόσια οικονομικά, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα στο παρόν στάδιο, είναι μικρότερο από ότι προβλεπόταν.

Στη διαπίστωση αυτή, είπε, « έχει καταλήξει και το κλιμάκιο της Τρόικας στην πρόσφατη αξιολόγηση που έχει προβεί».

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι «σε περίπτωση που στο μέλλον απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών. Η διαφύλαξη της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση», είπε.

Τόνισε ακόμη ότι «αποτελεί προσωπική μου πεποίθηση, ότι μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αλλά και των ιδίων των συμπολιτών μας, προς την κυπριακή οικονομία.

«Με την ευκαιρία αυτή», είπε ο Πρόεδρος, «θα ήθελα να αναφέρω τα ευνοϊκά σχόλια που έχουμε δεχτεί από τους διεθνείς δανειστές μας, για την μέχρι τώρα επιτυχημένη εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης».
Σημείωσε ότι «ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, έχουν αναγνωριστεί τα σημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί, όπως η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με συνεισφορά και ξένων επενδυτών και η έναρξη της αναδιάρθρωσης των Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Επίσης η Τράπεζα Κύπρου προχωρά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της, με μόνιμο Διοικητικό Συμβούλιο και νέο Διευθύνων Σύμβουλο».
«Γεγονός όμως είναι», πρόσθεσε, « ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα αυτό».
Ανέφερε ότι «χωρίς αμφιβολία οι συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη γίνει σε όλους μας αισθητές. Τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρία παίρνουμε γενναίες αποφάσεις και αλλάζουμε όσα επιβάλλεται να αλλάξουν και προχωρούμε σε μεγάλες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές».
«Κάνουμε ότι επιβάλλεται να γίνει, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η επιθυμητή από όλους οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο. Αυτό που επιβάλλεται η Κυβέρνηση να πράξει», σημείωσε, «είναι να δημιουργήσει το σωστό πλαίσιο στο οποίο η επιχειρηματική δραστηριότητα και πρωτοβουλία θα ενθαρρύνεται και θα ευνοείται. Αυτό ακριβώς πράττουμε».

«Προκειμένου να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας», ανέφερε περαιτέρω, «προωθήσαμε ήδη μια σειρά φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και στη διατήρηση αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Πρόεδρος είπε, επίσης, ότι «για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού γενικά, πρέπει να σημειώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη συμφωνία της κυβέρνησής μας με τη ρωσική για τους ανοιχτές αιθέρες, μεταξύ των δυο χωρών που ίσως αυξήσει κατά 300 χιλιάδες τους τουρίστες από τη Ρωσία που θα επισκεφθούν την Κύπρο μέσα στους χειμερινούς μήνες».

Αναφέρθηκε ακόμη στην  «συμφωνία που πετύχαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Κουβέιτ για την άρση των υφισταμένων εμποδίων στις επισκέψεις Κουβετιανών και την εγκαθίδρυση απευθείας πτήσεων με τη χώρα μας».

«Είναι καλά γνωστό σε όλους μας», πρόσθεσε, «ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Η πλειονότητα των μέτρων που προωθούμε στοχεύουν στη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης «και στα μέτρα που εξαγγείλαμε πρόσφατα για  εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους», προσθέτοντας ότι «τα μέτρα αυτά, σκοπεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των  πολιτών μας γενικά».

Ανέφερε, επιπλέον, ότι η Κυβέρνηση  και  ο ίδιος προσωπικά, «έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη ρευστότητα της κυπριακής αγοράς», τονίζοντας ότι «η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός μας τομέας».

Καταλήγοντας, είπε ότι «το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο», σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη για προώθηση πρόσθετων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"