Ο Μάρτιν Σουλτς υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Κομισιόν

O σημερινός Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς πήρε την Τετάρτη και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η θητεία του σημερινού Προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την επιλογή του Προέδρου της Κομισιόν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το ΕΣΚ είναι η πρώτη από τις μεγάλες πολιτικές «οικογένειες», που ανακοινώνει επίσημα τον υποψήφιό της για την προεδρία της Επιτροπής, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα.
«Ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο» χαρακτήρισε ο κ. Σουλτς την απόφαση του ΕΣΚ, ενώ υποσχέθηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαϊου, θα ταξιδεύσει σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και ανησυχίες των πολιτών.
Ο κ. Σουλτς διαφωνεί κάθετα, όπως είπε, με τις απόψεις που εκφράζουν ορισμένοι στην Ευρώπη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική ως θεματοφύλακας της Συνθήκης. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως η Κομισιόν είναι σήμερα πολιτικοποιημένη, αλλά με την ελίτ και τώρα ήρθε ο καιρός να συνδεθούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με τους Ευρωπαίους πολίτες, ανέφερε. Επικαλέστηκε την περίπτωση του κ. Μπαρόζο τον οποίο ψήφισαν μόλις 488 ευρωβουλευτές το 2010, λέγοντας ότι το 2014 θα πρέπει μέσω των ευρωεκλογών να εκφράσουν τη γνώμη τους για το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν 390 εκατομμύρια ψηφοφόροι στα 28 κράτη μέλη.
Ο 57χρονος Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης από την πλευρά των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και για το λόγο αυτό άλλωστε ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος εντός του ΕΣΚ. Διετέλεσε πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας της Ευρωβουλής από το 2004 έως το 2012, όπου εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωβουλής με τη θητεία να λήγει το Μάιο του 2014, όταν θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"