Μόνη λύση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Κριτική στη μείωση του βασικού επιτοκίου στην ευρωζώνη ασκεί ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ, ενώ για ακόμα μια φορά προτείνει την έξοδο της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας από το ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild o ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, επικρίνοντας τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην Ευρωζώνη στο 0,25%, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι κάνει κατάχρηση του «ευρω-συστήματος» για να χορηγήσει στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δάνεια, που δεν θα έπαιρναν ποτέ στις κεφαλαιαγορές.

«Πέντε χρόνια έχουν περάσει και η ανταγωνιστικότητα των χωρών της κρίσης δεν βελτιώθηκε σημαντικά. Για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι χώρες του νότου χρειάζονται υψηλά επιτόκια που αντιστοιχούν στον κίνδυνο χρεοκοπίας που διατρέχουν, δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Σε συνέδριο επενδυτών της Union-Investment στο Μάιντς, ο Χανς Βέρνερ Ζιν και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς συζήτησαν για την ευρω-κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ifo πρότεινε τρία επίπονα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:

1) Μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, στην οποία θα διαγραφεί μέρος του χρέος των χωρών σε κρίση.

2) Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ίσως και της Ισπανίας από την Ευρωζώνη, με δικαίωμα όμως επανένταξης. Στόχος θα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο οικονομολόγος προτείνει το χρέος να μετατραπεί στο εθνικό νόμισμα. Και το κούρεμα να γίνει στο ύψος που θα προκύψει μετά την υποτίμηση έναντι του ευρώ.

3) Ο Χανς Βέρνερ Ζιν προτείνει στη Γερμανία να αποδεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό έτσι ώστε να συμβάλλει και εκείνη, το μερίδιό της, στην άμβλυνση των ανισοτήτων στην ανταγωνιστικότητα.

Και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς θεωρεί το κούρεμα «μονόδρομο» και απέδωσε την ευθύνη για τους χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στη ευρωζώνη στις μεγάλες ανισότητες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!