Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα υποβληθεί σχέδιο δράσης


Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι τρόποι και οι πρακτικές που αναπτύσσονται στα κράτη μέλη της ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, θέμα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη κυπριακή Κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο σε σχέση με την νεανική ανεργία, καθώς επίσης και για την προετοιμασία που γίνεται για την έγκαιρη υλοποίηση της "Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία".

Υπογράμμισε ότι στόχος της Κύπρου είναι η υποβολή του σχετικού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε περαιτέρω, ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης της Κύπρου είναι όπως στο σχέδιο δράσης, που θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού ο οποίος θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γενικότερα, περιληφθούν μέτρα βιώσιμα τα οποία να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αλλά και να διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου για την οργάνωση της Διάσκεψης, μετά από παρόμοια Διάσκεψη το περασμένο καλοκαίρι στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι δόθηκε στο σύνολο σχεδόν των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται του θέματος της νεανικής ανεργίας ή απασχόλησης, προγράμματα που θα πρέπει να εισαχθούν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση όσον αφορά τη σημασία του σχεδίου για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία του σχεδίου για την Κύπρο και την ικανότητα της χώρας μας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα παρόμοια Διάσκεψη τον προσεχή Απρίλιο στη Ρώμη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί αύριο για τη Σρι Λάνκα, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Ολάντ: 'Ταχύτητα, αλληλεγγύη και ποιότητα', το τρίπτυχο της ΕΕ κατά της ανεργίας
"Ταχύτητα, αλληλεγγύη και ποιότητα" είναι το τρίπτυχο της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, δήλωσε νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της διάσκεψης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης.
Η συνέντευξη δόθηκε από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τη Λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ. Ο Ολάντ έκανε ειδική αναφορά στην αρχική πρωτοβουλία της Aγγελα Μέρκελ για την πρώτη διάσκεψη για την ανεργία των νέων, τον περασμένο Ιούλιο στο Βερολίνο.
Επισήμανε ότι ο στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να εκτιμηθούν τα μέσα που είναι πλέον στη διάθεση των κρατών, να μελετηθούν μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία σε κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να μεταφερθεί η εμπειρία και αλλού και να κινητοποιηθούν όλα τα ποσά που είναι δυνατόν. Υπογράμμισε ότι η ατζέντα έχει συμπιεσθεί ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στην ερχόμενη διετία και έκανε λόγο για τρεις προτεραιότητες όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος "Εγγύηση για την Νεολαία":
* Την επιμόρφωση, ώστε να εξασφαλισθεί για τους νέους η κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση για τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο.
* Την ένταξη στην απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους που έχουν δυσκολίες και για μεγάλο διάστημα απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας.
* Την δημιουργία απασχόλησης και την διευκόλυνση της σύστασης επιχειρήσεων από τους νέους μέσω απλούστευσης των προϋποθέσεων και της μείωσης της γραφειοκρατίας.
"Η μεγάλη πρόκληση είναι να ενεργήσουμε γρήγορα" είπε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι η απόφαση που ελήφθη στη σημερινή σύνοδο είναι ότι "όλες οι χώρες που έχουν καταθέσει (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τα εθνικά σχέδια για το πρόγραμμα "Εγγύηση για τη Νεολαία" θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προβλεπόμενα κονδύλια από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι παρά τα φαινόμενα στη Γαλλία και τις τελευταίες ταραχές που κλυδωνίζουν τη χώρα, "έχει ήδη επιτευχθεί η αναστροφή της καμπύλης της ανεργίας των νέων Γάλλων (κάτω των 25 ετών) γι` αυτό θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση" προκειμένου να πετύχει την ανατροπή της καμπύλης ανεργίας γενικά για την οποία έχει επανειλημμένα δεσμευθεί.
Η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι "αποτελεί εθνική ευθύνη" η αντιμετώπιση και η μείωση της ανεργίας. Αναγνώρισε όμως ότι το "μέλλον της Ευρώπης σχεδιάζεται μέσα από τις προοπτικές που προσφέρουμε στους νέους". Αναφέρθηκε στα "δίκτυα" επαφών ανάμεσα στους υπουργούς που διαμορφώνονται γύρω από την όλη δραστηριότητα για την δημιουργία του νομικού πλαισίου για τις διοικητικές υπηρεσίες, τα δίκτυα ανεύρεσης εργασίας και ενός οδικού χάρτη ώστε να εφαρμοσθούν οι καλύτερες μέθοδοι που έχουν ήδη δοκιμασθεί σε ορισμένες χώρες.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι "είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τις θέσεις απασχόλησης και όχι η πολιτική", σημείο το οποίο δεν βρήκε σύμφωνη τη Λιθουανή πρόεδρο, η οποία αντιθέτως εκτίμησε "ότι είναι δυνατή η δημιουργία θέσεων εργασίας από τους νέους για τους νέους, εφόσον οι πολιτικοί θέτουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες προϋποθέσεις".
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του η νέα αυτή συνάντηση κορυφής για τους νέους ήταν "υψίστης σημασίας" κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την ερχόμενη εβδομάδα το ΕΚ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2014. Σχετική αισιοδοξία για το 2014 εξέφρασαν και οι Ευρωπαίοι πρόεδροι Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα μπορούσε να φθάσει το 1%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"