Ο ΟΗΕ υιοθετεί την άποψη για αξιοποίηση των συγκλίσεων στο «έγγραφο Ντάουνερ» - Εξουδετερώνεται η αρχή ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».


Πληροφορίες από διεθνείς διπλωματικές και πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο Ντάουνερ παραμένει για τα Ηνωμένα Έθνη στο τραπέζι και θα τεθεί ενώπιον των εμπλεκομένων με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διεθνής Οργανισμός, παρά το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει δηλώσει πως δεν αποδέχεται το έγγραφο συγκλίσεων/αποκλίσεων 2008-2012, ως βάση για διαπραγμάτευση, ωστόσο, φαίνεται πως θα επιμείνει, θεωρώντας το ως μέρος της διαδικασίας. Αναφέρεται ότι η ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών, θα ζητήσει από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να χρησιμοποιήσουν το υλικό που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων διαπραγματεύσεων. Πηγή του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τόση εργασία», εννοώντας προφανώς πως ό,τι ουσιαστικά θεωρείται συμφωνημένο συνιστά κεκτημένο της διαδικασίας, εξουδετερώνοντας τη διαχρονική αρχή που ίσχυε στο Κυπριακό ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Την ίδια ώρα, ξένη διπλωματική πηγή, σημείωνε πως ακόμη και να χρησιμοποιηθούν οι συγκλίσεις που βρίσκονται καταγραμμένες, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, οι οποίες αφορούν μεγάλα ζητήματα στο Κυπριακό.
Βεβαίως, η πρόθεση αυτή των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο συγκλίσεων, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της ομάδας Ντάουνερ για τον τρόπο που θα χειριστούν το Κυπριακό, εάν και εφόσον αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, ως προς τα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι σαφές από τις πληροφορίες που υπάρχουν, πως τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν να προωθήσουν μια διαδικασία εξπρές. Ο σχεδιασμός του Διεθνούς Οργανισμού είναι η προσπάθεια να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και να προλάβουν τα άτυπα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και τοποθετούν μια ενδεχόμενη συμφωνία στους πρώτους μήνες του 2014 και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στο τέλος της Άνοιξης. Στην έδρα του ΟΗΕ επικρατεί η άποψη πως εάν και εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα. Σημειώνεται συναφώς ότι πριν την αναχώρηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ από την Κύπρο, ο
Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε «προσφέρει» χρόνο μερικών εβδομάδων στους διαπραγματευτές για να συμφωνήσουν στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Τούτο έγινε κυρίως για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν μεθοδεύσεις και ενέργειες του ιδίου του Αυστραλού απεσταλμένου του ΟΗΕ, αλλά και να δοθεί ευκαιρία για να σωθεί η διαδικασία.
Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται ενώ είναι πρόδηλο ότι τα εμπόδια που υπάρχουν για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος δεν αφήνουν τις συνομιλίες να αρχίσουν. Είναι σαφές πως οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στο επίπεδο των διαπραγματευτών θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της διαδικασίας. Το ζητούμενο σήμερα παραμένει η επίτευξη συμφωνίας επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος, που θα ανοίξει και τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, από πολλούς άμεσα εμπλεκόμενους και μη είναι το εξής: τη στιγμή που δεν διαφαίνεται έδαφος για συμφωνία στο ανακοινωθέν, πώς θα προχωρήσουν με τις συνομιλίες για να καταλήξουν σε συμφωνία;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"