Γ. Σαββίδης: Καμπανάκι για μέτρα η απόφαση της Ινδίας

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο κλάδος των Fiduciaries κατά την τελευταία επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο με τα περισσότερα θέματα να έχουν συμφωνηθεί ήδη και πλέον να απομένει η εφαρμογή τους.
«Αδύνατο σημείο της Κύπρου παραμένουν τα θέματα διαφάνειας, που όπως φάνηκε και από την πρόσφατη υπόθεση με την Ινδία, μπορούν να μας κοστίσουν ακριβά», εξήγησε ο πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association Γιώργος Σαββίδης. Ο Σύνδεσμος έχει μάλιστα επικοινωνήσει ήδη με το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας όπως δοθούν στους επιχειρηματικούς συνδέσμους τα ονόματα των εταιρειών που είτε δεν έδωσαν τις πληροφορίες που τους ζητήθηκαν είτε καθυστέρησαν πολύ. «Δεν χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα όμως έστω να δοθούν σε εμάς για να επιληφθούμε του θέματος και αν χρειαστεί να λάβουμε πειθαρχικά μέτρα», εξήγησε ο κ. Σαββίδης.


Υπήρχαν σημαντικές επιχειρηματικές δράσεις με την Ινδία που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή;
Ναι υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές επαφές. Η Κύπρος χρησιμοποιείται σε πολλά επιχειρηματικά structures που σχετίζονται με την Ινδία, είτε με επενδύσεις προς τη χώρα, είτε προς άλλες χώρες, ενώ στα πλάνα μας ήταν η ενδυνάμωση αυτή της σχέσης. Η Ινδία ήταν μέσα στις επιχειρηματικές αποστολές και στο πλάνο του CIPA για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Η Κύπρος κατέλαβε την τελευταία θέση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε θέματα διαφάνειας. Πρέπει να προβληματιστούμε και να δράσουμε άμεσα για να βελτιωθεί αυτή η θέση. Δεν πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις όπως της Ινδίας.

Πως είναι το κλίμα στο κλάδο; Τι λένε οι πελάτες σας;
Οι υφιστάμενοι πελάτες παραμένουν όμως οι νέες δουλείες είναι σημαντικά μειωμένες καθώς υπάρχει αβεβαιότητα. Αυτό φαίνεται και από τον αριθμό της εγγραφής εταιρειών στον Έφορο. Τον Ιούλιο φάνηκε μια αυξητική τάση στις εγγραφές όμως είναι σημαντικά μειωμένες. Στα τέλη Οκτωβρίου οι εγγραφές ανέρχονταν στις 8,500, ενώ όλο το 2012 οι εγγραφές άγγιξαν τις 17.500. Με αυτό το ρυθμό φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Ανησυχούν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα;
Είναι όλοι σε στάση αναμονής. Φυσικά φοβούνται για νέα μέτρα ή φορολογίες ή αύξηση των φορολογιών. Κάποιοι επίσης ανησυχούν κατά πόσο μπορεί να  κινδυνεύσουν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, πέρα από τους τραπεζικούς  λογαριασμούς.
Μάλιστα, είχε γίνει και μια πίεση για τη δημιουργία των λεγόμενων Investment protection treaties με σκοπό να προστατεύεται γενικά η περιουσία κάποιου σε μια ξένη χώρα. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής αυτά συνηθίζονται σε τριτοκοσμικές χώρες με δικτατορικά καθεστώτα για παράδειγμα. Εδώ ισχύουν οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Το θέμα είναι ότι μετά το κούρεμα των καταθέσεων όλες οι νομοθεσίες βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Εκφράζουν ανησυχίες για νέο κούρεμα;
Όσο περνά ο καιρός η ανησυχία για νέο κούρεμα εξαλείφεται. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές υπενθυμίζουν σε όλους τι έχει γίνει. Το ίδιο ισχύει και επειδή σημαντικό μέρος των καταθέσεων παραμένει δεσμευμένο. Ακόμα και η κόντρα του διοικητή με τη κυβέρνηση δεν βοηθάει στο κλίμα.
Πάντως πλέον όσοι δεν είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες φρόντισαν να αποκτήσουν για παν ενδεχόμενο.

Εξακολουθούμε να έχουμε πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Τι γίνεται λάθος;
Πράγματι, έχουμε πολλά δυνατά χαρτιά στα οποία οφείλουμε να ποντάρουμε. Οι αλλαγές που έγιναν στη φορολογική νομοθεσία επηρέασαν ελάχιστα τα επιχειρηματικά structures στην Κύπρο άρα δεν υπήρχε λόγος να φύγουν. Το ανησυχητικό είναι ότι το προϊόν που προσφέραμε μέχρι τώρα έχει ημερομηνία λήξης. Δηλαδή, όταν δημιουργείται μια εταιρεία για σκοπούς «holding» χωρίς να έχει πραγματικές εργασίες κάποια στιγμή θα εκτελέσει στο σκοπό της και θα κλείσει. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει συνεχής ροή εταιρειών.
Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα πλάνο για τον τομέα και κοινό στόχο. Δεν μπορούμε άλλο να πηγαίνουμε στα τυφλά. Να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και να επικεντρωθούμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Να ποντάρουμε στα δυνατά μας χαρτιά και να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας.
Ίσως αυτό που έγινε με την Ινδία να είναι και ένα καλό καμπανάκι, που θα μας αφυπνίσει για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας, τόσο από πλευράς κρατικού τομέα όσο και από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου. Αυτός είναι ο στόχος του Συνδέσμου, να ανέβει το επίπεδο της ποιότητας που προσφέρουμε.

Υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να επικεντρωθούμε για να διασφαλίσουμε κάτι πιο μακροχρόνιο;
Στόχος μας πρέπει να είναι όπως οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο να έχουν το λεγόμενο «commercial structure». Να έχουν δηλαδή πραγματική υπόσταση στην χώρα, να έχουν πραγματικές εργασίες και όχι μόνο να εκμεταλλεύονται το χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Για παράδειγμα, οι  ναυτιλιακές εταιρείες ή οι εταιρείες forex, που έχουν πραγματικές δραστηριότητες και εργοδοτούν προσωπικό.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δυνατά μας χαρτιά και να δραστηριοποιηθούν εταιρείες στην Κύπρο, από Ασία ή από τη Μέση Ανατολή που θέλουν να επεκταθούν στην Ευρώπη αλλά και το αντίστροφο.
Δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε ορθά τη γεωγραφική μας θέση και πολλά άλλα «ατού» που διαθέτουμε. Δεν είμαστε αρκετά απαιτητικοί καθώς πολλοί κοιτούν το πρόσκαιρο συμφέρον. Ήδη πάντως, οι φορολογικές αρχές άλλων χωρών ξεκίνησαν να έχουν απαιτήσεις ελέγχοντας την υπόσταση των εταιρειών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"