«Απόρθητο» ογκογονίδιο στα... δίχτυα των επιστημόνων.

Μια νέα ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα που θα το στοχεύουν.

Λονδίνο: Ένα «απόρθητο» ογκογονίδιο το οποίο κατάφερνε να ξεφεύγει από τις θεραπείες επί τριάντα έτη ίσως τελικώς «κατακτηθεί» από τους επιστήμονες, μετά από ένα νέο επίτευγμα αμερικανών ερευνητών.


Το πιο μεταλλαγμένο γονίδιο στον καρκίνο.-
Το K-Ras είναι το πιο μεταλλαγμένο γονίδιο που εντοπίζεται σε ανθρώπινους καρκίνους, ωστόσο, παρ’ότι γίνονται ερευνητικές προσπάθειες επί δεκαετίες ώστε να σχεδιαστούν φάρμακα που θα το στοχεύουν, οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό.
Τώρα η πιθανότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών που θα στοχεύουν το «ύπουλο» γονίδιο βρίσκεται πολύ πιο κοντά καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο εντόπισαν μια «αχίλλειο πτέρνα» του γονιδίου. Το νέο εύρημα αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπλοκάρουν τις μεταλλαγμένες πρωτεΐνες K-Ras αφήνοντας τις φυσιολογικές, υγιείς πρωτεΐνες ανέπαφες.
Η «τσέπη –αχίλλειος πτέρνα».-
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature», μια άγνωστη ως τώρα «τσέπη» στο γονίδιο και ανέπτυξαν μια χημική ουσία η οποία μπορεί να… μπει μέσα στην «τσέπη» και να παρέμβει στη λειτουργία των πρωτεϊνών.
Πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του πνεύμονος στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα χημικά μόρια των ερευνητών ήταν σε θέση να καταστρέφουν γρήγορα και αποτελεσματικά καρκινικά κύτταρα τα οποία ελέγχονταν από το γονίδιο K-Ras.
Σε τρεις στους δέκα ανθρώπινους καρκίνους.-
Το συγκεκριμένο γονίδιο μεταλλάσσεται σε περίπου τρεις στους δέκα ανθρώπινους καρκίνους – συμπεριλαμβανομένων του 90% των καρκίνων του παγκρέατος (μορφή της νόσου για την οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματική θεραπεία), του 40% των καρκίνων του παχέος εντέρου και του 20% των μη μικροκυτταρικών καρκίνων του πνεύμονος.
Ο καθηγητής Κέβαν Σόκατ που ήταν επικεφαλής της μελέτης ανέφερε ότι «το Κ-Ras θεωρείται το πιο σημαντικό ογκογονίδιο και μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι είναι ‘απόρθητο’ από τα φάρμακα. Εμείς ανακαλύψαμε μια ‘τσέπη’ στο γονίδιο που επιτρέπει τη στόχευση με φάρμακα. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου και τελικώς και άλλες μεταλλάξεις του».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"