Με αργούς ρυθμούς η ψηφιακή πρόοδος της Κύπρου


Η Κύπρος έχει μεν σημειώσει πρόοδο στις ψηφιακές της επιδόσεις με βάση τους ευρωπαϊκούς ψηφιακούς δείκτες, εντούτοις, βρίσκεται ακόμα πίσω και κινείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο.


Με σκοπό να επιτευχθεί ο ευρύτερος στόχος για επαναδραστηριοποίηση και αναδιάρθρωση της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός χαιρετίζοντας το 5ο Ετήσιο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Infocom.Cy 2013 με τίτλο «Re-Power Cyprus: Digital Evolution and Business Continuity», έχει ιεραρχήσει έξι στρατηγικούς στόχους της ψηφιακής στρατηγικής και κατ’ επέκταση τις δράσεις που εμπίπτουν σε κάθε στόχο.  

Σημαντικότεροι στόχοι είναι, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με την παροχή αποτελεσματικών και αποδοτικών δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, προσβάσιμων σε όλους, περιλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής υγείας.  

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών επεσήμανε ότι η ψηφιακή επιχειρηματικότητα είναι πολύ σημαντική αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κυρίως οι πολύ μικρές, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και θα πρέπει να ενισχυθούν με συγκεκριμένα σχέδια επιχορήγησης για χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και Επικοινωνιών, καθώς και για την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της Κύπρου.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εκτός από τα οφέλη για τον ίδιο, θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και των ευρυζωνικών εφαρμογών και υπηρεσιών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, μειώνει, όπως ανέφερε, τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων οι οποίες θα εξοικονομούν εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η μείωση του διοικητικού φόρτου βοηθά στην απελευθέρωση πόρων προς περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων και δίνοντας δυνατότητες για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με τον Υπουργό.

Ο κ. Μητσόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι έμφαση θα δοθεί και στο στόχο που αφορά στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με την εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των πολιτών.

Πιστεύουμε ότι η αύξηση και η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι τα κίνητρα που χρειάζεται η αγορά για να επενδύσει σε δίκτυα υψηλών και υπέρ-υψηλών ταχυτήτων, είπε, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προκήρυξε διαγωνισμό για τη χορήγηση εξουσιοδότησης ραδιοεπικοινωνιών στις ζώνες 900MHz, 1800MHz και 2100MHz για την ίδρυση και λειτουργία τρίτου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Κύπρο.  

Η διαδικασία αδειοδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Υπουργό.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε, όπως ανέφερε, η διαδικασία τροποποίησης των υφιστάμενων αδειών κινητής τηλεφωνίας (CYTA, ΜΤΝ) έτσι ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (δίκτυα 4G) μέσω των ραδιοσυχνοτήτων που οι δύο οργανισμοί κατέχουν.  

Ο Τάσος Μητσόπουλος είπε πως προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 το ψηφιακό περιεχόμενο και οι εφαρμογές θα διανέμονται σχεδόν εξολοκλήρου επιγραμμικά (διαδικτυακά).  

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Ενδιάμεση Έκθεση του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη (Mid-term Review of Digital Agenda for Europe), της Κομισιόν, η οποία τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους τομείς που αφορούν την επίτευξη πλήρους λειτουργικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς μέχρι το 2015, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των δημόσιων υπηρεσιών με τη χρήση της καινοτομίας, την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων, την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την προώθηση των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing services), την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και καινοτομία, την απασχόληση και τις ηλεκτρονικές δεξιότητες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"