Δεν έχουν φτάσει στον πάτο τα επιτόκια


Δεν έχουν βρει τον πάτο τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρά την περαιτέρω μείωση τους την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν την Τρίτη δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΚΤ.
Το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γερμανός, Γιοργκ Άσμουσεν είπε ακόμη ότι οι χρεώσεις στις τράπεζες για κατάθεση των αποθεματικών τους στην κεντρική τράπεζα παραμένουν μια επιλογή, ενώ το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι η στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον πληθωρισμό.
"Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός, δεν είμαστε στο τέλος των ορίων μας για το ύψος των επιτοκίων", είπε ο κ. Άσμουσεν σε συνέντευξη του στην "Neue Osnabruecker Zeitung" που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Μιλώντας σε συνέδριο τραπεζών, ο κ. Νοβότνι, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα, λέγοντας ότι σε αντίθεση με την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed), η ΕΚΤ είχε περιθώριο για περαιτέρω μείωση (των επιτοκίων).
Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% την περασμένη Πέμπτη μετά που ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 0,7%, πολύ κάτω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό πλησίον του 2%.

Οι Άσμουσεν και Νοβότνι φέρεται να τάχθηκαν κατά της μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
«Δεν θα αμφισβητήσω την ανάγκη να αναληφθεί δράση για να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας για την σταθερότητα των τιμών", ανέφερε ο κ. Άσμουσεν στην εφημερίδα.
Ο κ. Νοβότνι ήταν παρόμοια προσεκτικός σχετικά με τον πληθωρισμό, αλλά σημείωσε ότι η στασιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τώρα.
«Δεν είναι ο πληθωρισμός ο κίνδυνος. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η στασιμότητα», είπε ο κ. Νοβότνι σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Pioneer Investments .

«Έχουμε τώρα μια κατάσταση όπου η προοπτική του αποπληθωρισμού είναι κάτι που δεν επίκειται, αλλά κάτι που πρέπει να είναι στο μυαλό των κεντρικών τραπεζιτών", πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"