Σε δραματική κατάσταση οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα.- Ένας στους δύο έχει πρόβλημα.- Ζητούν να μετεγγραφούν στην Κύπρο, αλλά δεν υπάρχουν θέσεις.

Ένας στους δύο Κύπριους φοιτητές στην Αθήνα επηρεάζεται από τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη για άμεση δράση εκ μέρους της Κυπριακής πολιτείας, προκειμένου να προστατευτούν οι Κύπριοι Φοιτητές στην Ελλάδα, υποδεικνύει o Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας, Σεβήρος Κούλας.
Δημιουργούνται, τονίζει, άμεσα προβλήματα σε οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Υπάρχουν φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και χρειάζονται μόνο μία βεβαίωση για να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή και να εργαστούν και δεν μπορούν να την πάρουν, λόγω της απεργίας.
Εξάλλου, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές, που σπουδάζουν με φοιτητικά δάνεια ή υποτροφίες, οι οποίοι χρειάζονται βεβαίωση, προκειμένου να λαμβάνουν τα χρήματά τους, την οποία κανείς δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν.
Ανοικτή επιστολή.-
Η Προοδευτική κίνηση Αθηνών απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Κενεβέζο , Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Πρέσβη κ. Φαίδων Αναστασίου, Κυπριακά Μ.Μ.Ε, τους οποίους καλεί να δράσουν για την οικονομική επιβίωση των φοιτητών.
«Ως Προοδευτική Κ.Κ.Φ. Αθήνας, θέλουμε να κοινοποιήσουμε τόσο προς τον κ. Υπουργό Παιδείας κ. Κενεβέζο αλλά και στο σύνολο της Κυπριακής Κοινωνίας, ακόμη ένα έκτακτο και σοβαρότατο πρόβλημα των Κυπρίων φοιτητών μας που απειλεί τις ίδιες σπουδές μας. Η πρωτόγνωρη και παρατεταμένη απεργία του διοικητικού προσωπικού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκαλεί πρόσθετα σημαντικά προβλήματα πέραν της ίδιας της λειτουργίας των πανεπιστημίων.
Πολλοί είναι οι Κύπριοι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σημαντικότατο πρόβλημα με την χρηματοδότηση των σπουδών τους είτε από τις χορηγίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών είτε από τα φοιτητικά δάνεια που χορηγούν διάφορα τραπεζικά ιδρύματα. Τόσο στην περίπτωση των φοιτητικών δανείων, που εκταμιεύεται μία δόση κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, όσο και στην περίπτωση της υποτροφίας του ΙΚΥΚ στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, απαιτείται επίσημο αποδεικτικό εγγραφής στο τρέχον εξάμηνο από τις γραμματείες των σχολών.
Οι φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αδυνατούν να εξασφαλίσουν βεβαίωση εγγραφής στο τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο λόγο της μη λειτουργίας των πανεπιστημίων και της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Ως εκ τούτου πολλοί είναι οι συμφοιτητές μας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα για
την διαβίωση τους αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προϋπολογιζόμενη υποτροφία ή δόση δανείου.
Ως Προοδευτική Κ.Κ.Φ. Αθήνας, καλούμε τον κ. Υπουργό Παιδείας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, όπως επιληφθούν του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν για να προλάβουμε περαιτέρω προβλήματα που δημιουργούνται σε Κύπριους φοιτητές και φοιτήτριες».
Συνάντηση με τους απεργούντες.-
Στο μεταξύ, μετά από χθεσινή συνάντηση αντιπροσώπου της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας με την απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων, για το ζήτημα των αναγκών έκδοσης βεβαιώσεων σπουδών για υποτροφίες του Ι.Κ.Υ.Κ. , φοιτητικά δάνεια και άλλες κρατικές χορηγίες, υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους τους.
ΕΦΕΚ Ελλάδας: "Πλήρες αδιέξοδο".-
Για πλήρες αδιέξοδο κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, Παναγιώτης Σωφρονίου, ο οποίος ζητά την αρωγή της κυπριακής πολιτείας, η οποία, όπως υποδεικνύει, οφείλει να προστατέψει τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα.
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ να αποδεχθούν φοιτητές που επιθυμούν να μετεγγραφούν στην Κύπρο.
Έτοιμο να βοηθήσει το ΤΕΠΑΚ.-
Την πεποίθηση ότι τα αρμόδια όργανα του ΤΕΠΑΚ θα δουν με θετικό μάτι την εισήγηση, αρκεί αυτή να υποβληθεί και γραπτώς, σε μία προσπάθεια απάμβλυνσης του προβλήματος, δήλωσε η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ελπίδα Κεραυνού.
To Παν. Κύπρου δεν έχει θέσεις.-
Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί άλλους φοιτητές δήλωσε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Κώστας Χριστοφίδης. Πρόκειται, είπε για αντικειμενική δυσκολία, καθώς το Ίδρυμα έχει δυνατότητα για 5.500 φοιτητές και έχει ήδη ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"