"Ένας μεγάλος κουκουμάς" η Λαϊκή


Με ένα "μεγάλο κουκουμά", τον οποίον είδαν πολλοί ως ευκαιρία για την υλοποίηση των ονείρων τους χαρακτήρισε την Λαϊκή Τράπεζα η διαχειρίστριά της Άντρη Αντωνιάδου, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Όπως ανέφερε η κ. Αντωνιάδου, το πρόβλημα άρχισε όταν στην Λαϊκή είχε εισέλθει ο Ανδρέας Βγενόπουλος το 2006.
Υποστήριξε παράλληλα ότι εφαρμόζονταν ανορθόδοξες πρακτικές στον οργανισμό από ανθρώπους που δεν γνώριζαν το τραπεζικό σύστημα.
Γύρω στα 52 εκατομμύρια ανέρχονται τα μπόνους που δόθηκαν κυρίως μεταξύ 2006-2009 στα στελέχη και τους μετόχους της Μαρφίν Λαϊκής σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών.


Από τα μπόνους αυτά, τα 17.7 δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Επίσης το 2011 δόθηκαν 1.1 εκ μπόνους σε δωρεάν μετοχές με την φορολογία να αγγίζει τα 223 χιλιάδες ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από την Τράπεζα και όχι από αυτούς που τα έλαβαν, κάτι που θεωρείται ότι υπολογίστηκε ως έξοδο της Τράπεζας.

Τα μπόνους δόθηκαν σε υπαλλήλους και στελέχη, οι οποίοι έπιασαν κάποιους στόχους που συνδέονται με τη συγχώνευση Μαρφίν και Λαϊκής αλλά και προώθηση προϊόντων όπως τα αξιόγραφα, ενώ μπόνους δόθηκαν ως γνωστό και αμέσως μετά την ανάληψη από τον Ανδρέα Βγενόπουλο της Διεύθυνσης της Τράπεζας σε όλους τους υπαλλήλους, ύψους 2000 ευρώ.

Κατά την εξέταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και των κενών που υπήρχαν στους ισολογισμούς της Τράπεζας, ιδιαίτερα κατά την εποχή της συγχώνευσης, η Διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε τελείως από την αρχή όταν δεν έγινε σωστά η διαδικασία του due diligence. Στη συνέχεια, όπως είπε, οι άνθρωποι που μπήκαν στη Διοίκηση της τράπεζας δεν ήταν τραπεζίτες και ακολουθούνταν ανορθόδοξες τραπεζικές πρακτικές. Κανένας, είπε, δεν προστάτεψε τους μετόχους, το προσωπικό, τους καταθέτες.
«Ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς που βρήκαν πολλοί για να κάνουν ότι θέλουν, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν όλα γίνονταν με τις σωστές πρακτικές δεν θα έφτανε η Λαϊκή εκεί που έφτασε.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκος Ερωτοκρίτου, μιλώντας στην Επιτροπή, διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να πληρωθούν μπόνους για να προβαίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής σε παράνομες πράξεις και για το γεγονός ότι χάθηκαν στο τέλος 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τεράστια αύξηση φιλοδωρημάτων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους πρέπει να εξεταστεί όσο αθώο κι αν φαίνεται, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"