Το Σ. Ασφαλείας να επαναφέρει σε τάξη τους Μπάν-Ντάουνερ - Συναντήσεις Προέδρου με τους πρέσβεις των μονίμων μελών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει και ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο συναντήσεων του με τους πρέσβεις των χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια προσπάθεια του να εξασφαλίσει τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη θέση του για κοινό ανακοινωθέν πριν από την έναρξη των Συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα διασφαλίζει τη διεξαγωγή τους στη βάση των αρχών που προνοούνται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 
Χθες το πρωί είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ρωσίας, τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και τον πρέσβη του Βελγίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα με τους Πρέσβεις της Κίνας και της Γαλλίας. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή είχε επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας Κοινής Δήλωσης η οποία θα καθορίζει με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού. Αρχές που διαχρονικά και κατʼ επανάληψη καταγράφονται σε αριθμό αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του κατά την τελετή διαπίστευσης του νέου Βέλγου πρέσβη, Alphonse Creusenο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών και με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, "παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα". Εξ άλλου, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στις δηλώσεις Αναστασιάδη με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή και στην αναφορά του Προέδρου στην αναγκαιότητα Κοινής Δήλωσης. Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ότι το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών της 30ης Ιουλίου 2013, αναφερόμενο στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού, παραπέμπει στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1251 το οποίο καθορίζει ότι η λύση του κυπριακού θα είναι βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια. Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει, ότι το υπό αναφορά ψήφισμα επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εκφράζει και προσδοκεί σε συμφωνία επί τέτοιων μέτρων. «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να προωθούν την υλοποίηση των σχετικών Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως ο Χάρτης του Οργανισμού προνοεί», αναφέρει ο
εκπρόσωπος. «Οι προτάσεις της πλευράς μας συνάδουν πλήρως με τα πιο πάνω Ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δημιουργώντας έτσι μια νέα δυναμική αλλά και προοπτική στον υπό εξέλιξη διάλογο. Θέλουμε να ελπίζουμε πως ανάλογη ανταπόκριση θα υπάρξει και από πλευράς Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του διαλόγου». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τα πιο πάνω Ψηφίσματα, προκειμένου να δημιουργήσουν την προοπτική για τη συνάντηση των δύο ηγετών και τον επί της ουσίας διάλογο, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε σύντομη λύση του Κυπριακού. Αναφορικά με το θέμα του κ.Downer, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τα όσα έχουν προκύψει θα συζητηθούν στην κατʼ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Τετάρτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"