Στο Προεδρικό οι θέσεις των κομμάτων


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλαβε να μεταφέρει τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό ώστε οι τροποποιήσεις στις οποίες συμφωνούν τα κόμματα επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη δημιουργία τριών υφυπουργείων, σε τομείς που κρίνονται καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της ανάπτυξης, να γίνουν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και προβλέπει τη δημιουργία τριών Υφυπουργείων. Τα υφυπουργεία που θα εισηγηθεί στο Προεδρικό ο κ. Νεοφύτου είναι : 1 Ανάπτυξης, 2 Ναυτιλίας και Υπηρεσιών και 3 Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Μετά στη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου των υφυπουργείων περιστράφηκε στις προτάσεις για μείωση των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο υφυπουργών από έξι σε τρεις, στον καθορισμό των υφυπουργείων με βάση τα καθήκοντα των υφυπουργών.

Είπε ακόμα ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να διορισθούν υφυπουργοί με στόχο τη μείωση των δαπανών για τη λειτουργία των υφυπουργείων.

Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι η εισήγηση είναι όπως ο μισθός του υφυπουργού κυμαίνεται μεταξύ του μισθού του Γενικού Διευθυντή και του Υπουργού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι, μετά από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο δημιουργίας υφυπουργών παρά τω προέδρω.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέλαβε πρωτοβουλία για επαφές με την Κυβέρνηση ώστε αυτά στα οποία εξελίσσεται η διαδικασία να συμφωνηθούν από  τα κόμματα να κατατεθούν στην Επιτροπή ως τροποποίηση του νομοσχεδίου.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις νόμων που συζητήθηκαν για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών όπου επιχειρείται να ρυθμιστούν κριτήρια διορισμών, ο κ. Σαμψών είπε ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λήξει με ψήφιση είτε ενός, είτε δύο νόμων άμεσα και ανακοίνωσε ότι για το σκοπό αυτό θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε επίσης ότι ο νόμος δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου για παύση των παρόντων διοικητικών συμβουλίων και ως εκ τούτου θα πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία που ρυθμίζει τα κριτήρια διορισμών των μελών των ΔΣ των Ημικρατικών.

Εξήγησε ότι παραμένει η πρόνοια για εισήγηση από τον αρμόδιο Υπουργό προς το διορίζον όργανο (Υπουργικό Συμβούλιο) και ανέφερε ένα ζήτημα που επίσης συζητείται είναι η προσωπική ευθύνη των μελών των Συμβουλίων για πράξεις οι παραλείψεις που δημιουργούν ζημιά ή βλάβη στο δημόσιο.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει ενημέρωση της Βουλής για τους διορισμούς.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι αργότερα θα συζητηθεί φόρμουλα ώστε  το ίδιο να ισχύει και για θέματα Δημόσιας Υπηρεσίας (διορισμών, προαγωγών, τοποθετήσεων ).

Ο κ.  Σαμψών έστειλε το μήνυμα ότι η Επιτροπή έχει πάρει τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τα μηνύματα των καιρών, βγαίνει μπροστά και δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε πλέον βολέματα, ημετεροκρατία και υμετεροκρατία με μηδενική ανοχή σε πρακτικές του παρελθόντος.

Αναφορικά με τους  υφυπουργούς, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός του Προεδρικού με το ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι στη Βουλή συζητούνται πιο θετικές ρυθμίσεις από εκείνες που διατυπώνονται στο νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, αφού ανέφερε ότι τώρα και μερικές εβδομάδες συζητούνται διάφορες νομοθεσίες για εκσυγχρονισμό των διορισμών σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι συλλογική και διευκρίνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για αυτά τα ζητήματα.

Επανέλαβε ότι ο καθένας, οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση, δεν πρέπει να κρίνονται μόνο από τις εξαγγελίες τους αλλά με την υλοποίηση τους. Επειδή, σημείωσε, τείνει να εδραιωθεί επικοινωνιακή εικόνα από πλευράς ΔΗΣΥ ότι τα πάντα αλλάζουν και παρατήρησε ότι πολλά πράγματα αλλάζουν, όχι κατ΄ ανάγκη προς το καλύτερο.
Ευχόμενος να υπάρξει θετική εξέλιξη με κοινή συνισταμένη, ανέφερε ότι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται ως εκσυγχρονιστές των πάντων είχαν κυβερνήσει σε παλαιότερες εποχές για δεκαετίες και βολεύτηκαν στα συστήματα που σήμερα κατακρίνουν.
Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ εργάζεται για την ετοιμασία ολοκληρωμένου πλαισίου για εκσυγχρονισμό στη δημόσια υπηρεσία και διευκρίνισε ότι ετοιμάζεται και είναι υπό την αίρεση της έγκρισης των συλλογικών οργάνων με στόχο την εδραίωση της αξιοκρατίας.
 Σε ό,τι αφορά τα νομοθετήματα για τα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών, είπε πως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για τους τρεις οργανισμούς που με βάση το μνημόνιο πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν για ποιο λόγο κόπτεται η Βουλή και διερωτήθηκε αν πρόκειται για επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό στοιχείο.
Χρειάζονται εκσυγχρονισμό για να παραμείνουν ως φορείς ημιδημοσίου, συμπλήρωσε ο κ. Δαμιανού.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη διορισμού υφυπουργών σε τομείς που δεν είναι όσο θα έπρεπε να είναι αναβαθμισμένοι για να μπορέσουν να προσφέρουν στον τόπο και να ωθήσουν την ανάπτυξη.
Πρόσθεσε ότι οι υφυπουργοί για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να έχουν πολιτικά ουσιαστικό και πρακτικό έργο με την απορρέουσα εξουσία και ότι η χρυσή τομή βρίσκεται στη θέση μέχρι τρεις υφυπουργοί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της ΕΔΕΚ για τον εκσυγχρονισμό στο διορισμό των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών, λέγοντας η συζήτηση επεκτάθηκε στον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής.
Διατύπωσε τη θέση ότι η Βουλή στο βαθμό που μπορεί να το κάνει να τερματίσει το καθεστώς κομματικοποίησης των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες μέσω του θεσμού του Υφυπουργού παρά τω προέδρω σε συγκεκριμένο πεδίο αρμοδιοτήτων στη βάση του δοκιμασμένου παραδείγματος του Υφυπουργού πάρα τω Προέδρω για την προεδρία της ΕΕ.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι από τις τοποθετήσεις της Νομικής Υπηρεσίας με το νομοσχέδιο ως έχει θα καταλήξουμε σε διακοσμητικό θεσμό.

Προηγούμενη Ενημέρωση: 12:30


Νέα δεδομένα προέκυψαν στο θέμα της καθιέρωσης θέσεων υφυπουργών κατά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε πρόταση να περιοριστούν οι θέσεις των Υφυπουργών σε τρεις:
* Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
* Υφυπουργό Ναυτιλίας και Υπηρεσιών
* Υφυπουργός Ανάπτυξης.
Εισηγείται επίσης να παραχωρηθεί το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει και δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τον διορισμό μέχρι 6 υφυπουργών και αποκλείει τον διορισμό δημοσίων υπαλλήλων. Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά για δημιουργία υφυπουργείων, ούτε καθορίζονται οι τομείς αρμοδιοτήτων των υφυπουργών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει νέο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο και των υποδείξεων του κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού σημείωσε ότι θα είναι καλό να υπάρξει συντονισμός μεταξύ Προεδρικού και Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι οι κυβερνώντες αφουγκράζονται τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να συζητούμε θέσεις υφυπουργών όταν πολλές διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο είναι κενές.

Ο βουλευτής του ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης υπέδειξε ότι πρέπει οι υφυπουργοί να έχουν αυτονομία και να μην εκτελούν εντολές των Υπουργών. Σημείωσε ότι αν διοριστεί δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να δώσει παραίτηση από την θέση του.
Η Ρένα Πετρίδου εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του, απαγορεύει την άσκηση εκτελεστικής εξουσίας από δημοσίους υπαλλήλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"