Νέα Τουρκική πρόκληση με το Barbaros και έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας.- Δέσμευσε για έρευνες χωρικά ύδατα της Κύπρου η Άγκυρα.

Άμεσα και έντονα αντέδρασε το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την παράνομη δέσμευση από την Τουρκία θαλάσσιων περιοχών που περιλαμβάνουν τμήμα των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλησίον των ακτών της Καρπασίας και του κόλπου της Αμμοχώστου, και τμήμα της παρακείμενης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών η δέσμευση από την Τουρκία έγινε με σκοπό τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa, από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2013.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κυπριακή Κυβέρνηση εξέδωσε αμέσως Αγγελία με την οποία τονίζει ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα) και της ΑΟΖ της.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών, μελετά κι άλλους τρόπους για να μεταφερθεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι δεν της συμφέρει να συνεχίζει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και να παραβιάζει σαφείς νομικές της υποχρεώσεις έναντι όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «παρά την τουρκική παραβατική συμπεριφορά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απερίσπαστη τις δραστηριότητές της για εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θάλασσές της, μέσω αδειοδοτημένων από αυτήν φορέων, ενεργώντας πάντα σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και την εσωτερική της νομοθεσία».

Ανοικτά της Κερύνειας και η πλατφόρμα Δίας.-

Την ίδια ώρα, με τον τίτλο «Δίας εναντίον Αφροδίτης» η τ/κ εφημερίδα Κίπρισλι γράφει ότι η Τουρκία «έχει πατήσει το κουμπί» για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τα θετικά αποτελέσματα στις έρευνες που διεξήχθησαν κρυφά και σχολαστικά από τουρκικό ερευνητικό σεισμικό σκάφος, μια πλατφόρμα γεωτρήσεων που ονομάζεται «GSP Δίας» και ανήκει στην ρουμανική εταιρεία Sonnat offshore έφθασε χθες στην θάλασσα ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας.

Όπως αναφέρεται, η ρουμανική εταιρεία συνεργάζεται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO. Η πλατφόρμα GSP Δίας αναμένεται να αρχίσει εργασίες εντός των
προσεχών ημερών. Η TPAO ενοικίασε την ρουμανική πλατφόρμα τον περασμένο Απρίλιο με στόχο τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων

Επικαλούμενη πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, η Κίπρισλι αναφέρει ότι η πλατφόρμα GSP Δίας έχει σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο ταυτόχρονα με το πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά (Barbaros Hayrettin Pasa) για την πραγματοποίηση ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο ότι στοχεύουν να επεκτείνουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι την περιοχή γύρω από την Κύπρο σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός Ερντογάν συμφωνούσε. Το Barbaros Hayrettin Πασά και η πλατφόρμα GSP Δίας, που ολοκλήρωσαν τις έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα, στάληκαν στην Κύπρο μετά από έγκριση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν, σημειώνεται.

Έρευνες και στην περιοχή νοτίως της Κύπρου.-

Στο μεταξύ η τ/κ εφημερίδα Κίπρις Ποστασί αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι το σκάφος Μπαρμπαρός, που αγοράστηκε από την τουρκική TPAO προς 130 εκατομμύρια δολάρια, διεξάγει σεισμικές έρευνα στη Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα και «θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και στην περιοχή νοτίως της Κύπρου».

Μετά από επαφές στο Παρίσι κατά τη συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο κ. Γιλντίζ ανέφερε ότι η γαλλική εταιρεία GDF θέλει να κάνει μια επένδυση της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ (στην Τουρκία) κάνοντας λόγο για δύο επενδυτές από το Παρίσι. Η μία επένδυση, είπε, θα σχετίζεται με την έρευνα για πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα και η άλλη για τον εντοπισμό άνθρακα στην ξηρά.

Είπε επίσης ότι η TPAO θα ξεκινήσει την παραγωγή πετρελαίου στη Σιβηρία μαζί με την ουγγρική εταιρεία MOL.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"