Μακαρία η οδός ην οδεύεις σήμερον… Ύστατο Χαίρε στον Γλαύκο Κληρίδη.- 11.00 π.μ. η κηδεία στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας με τιμές εν ενεργεία Προέδρου – κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες – ανοικτές οι τράπεζες.-


Με τις δέουσες τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους  η Κύπρος απευθύνει σήμερα Τρίτη, στις 11.00 το πρωί,  το Ύστατο Χαίρε στον Γλαύκο Κληρίδη.
Η σορός θα μεταφερθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Χρυσόστομος Β΄ πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Η ταφή θα γίνει στον οικογενειακό τάφο του εκλιπόντος, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στην κηδεία θα παραστούν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Επίσης θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι όπως αντί στεφάνων γίνουν εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της κηδείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, εκτός από την οικογένεια του εκλιπόντος, μόνον οι επίσημοι θα εισέλθουν εντός του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας.

Από τα ΜΜΕ θα βρίσκεται εντός του Ναού, συνεργείο του ΡΙΚ που θα μεταδίδει απευθείας. Τη μετάδοση την οποία μπορούν να αναμεταδίδουν άμεσα και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί.
 

Λαϊκό προσκύνημα.-
Πλήθος κόσμου, στενοί φίλοι, συνεργάτες και εκτιμητές του έργου και της προσφοράς του Γλαύκου Κληρίδη προς την πατρίδα πέρασαν χθες από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η σορός μεταφέρθηκε στο ναό γύρω στις 8.30 το πρωί στην παρουσία στρατού και αστυνομίας και την υποδέχτηκαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος, Άμυνας Φώτης Φωτίου, ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σάββίδης και ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη, Παντελής Κούρος.

Η σορός του εκλιπόντος έτυχε υποδοχής με παρατεταμένα χειροκροτήματα από πολίτες, που ανέμεναν να αποτίσουν τον δέοντα φόρο τιμής στον εκλιπόντα .
Τρισάγιο τέλεσε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος παρουσία πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων.

Εντός της εκκλησίας, το φέρετρο του ιστορικού ηγέτη ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Κύπρου και της Ελλάδας.

Φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη απέτισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Φοιτητές της Πρωτοπορίας ντυμένοι στα μαύρα και μέλη της ΝΕΔΗΣΥ που βρέθηκαν στο ναό, εξέφρασαν λύπη, ευγνωμοσύνη και τιμή προς τον «πατέρα» τους, όπως αποκάλεσαν τον Γλαύκο Κληρίδη, για όσα τους δίδαξε.

Αστυνομία και στρατός, πήραν όλα τα δέοντα μέτρα ασφαλείας, ενώ έξω από την εκκλησία υπήρχε και ασθενοφόρο.

Πλακέτες έξω από τον Ιερό Ναό ανέγραφαν  "Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων τιμιότερων εστίν η Πατρίς - Ευχαριστούμε που μας τίμησες με την ακεραιότητα σου".

Ήταν τίμιος, πέθανε φτωχός, ήταν καλοσυνάτος, βοηθούσε τους πάντες, ήταν μεγάλος, ακέραιος, αξιοπρεπής, είναι μερικά από τα σχόλια του κόσμου που περίμενε στην ουρά.

Δημόσιο πένθος

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δημόσιο πένθος έχει κηρυχθεί από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία κυματίζουν μεσίστιες.



Βιβλίο συλλυπητηρίων.-
Στις 10 χθες το πρωί, άνοιξε  Βιβλίο Συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο. Το υπέγραψαν πρώτοι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων υπάρχει το ακόλουθο κείμενο: «Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της  Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμα για τη συμμετοχή του στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού».

Αβ.Νεοφύτου: «Πολιτικός Πατέρας» ο Γλαύκος Κληρίδης.-

Πολιτικό πατέρα χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συνοδευόμενος από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον εκλιπόντα πολιτικό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν για όλους μας στον ΔΗΣΥ ο πολιτικός μας πατέρας», είπε ο κ. Νεοφύτου σε σύντομη δήλωσή του μετά την υπογραφή του βιβλίου και πρόσθεσε: «Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πολιτικός της μετριοπάθειας, του μέτρου και της σύνεσης που διέκρινε το εφικτό από το ευκταίο».

«Καλό ταξίδι Πρόεδρε λιτές οι παρεμβάσεις μας, όπως λιτός και με ουσία ήταν ο πολιτικός του βίος», κατέληξε.



Ειδική συνεδρία της Βουλής σήμερα το πρωί.-

Σε ειδική συνεδρίαση κάλεσε τα μέλη του νομοθετικού σώματος ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί με μοναδικό θέμα την απόδοση τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη.

Στη συνεδρία θα μιλήσει ο κ. Ομήρου και δεν θα υπάρξουν τοποθετήσεις κομμάτων ή άλλες ομιλίες.


Δεν θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία
Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.                            
Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα θα καθοριστούν νέες ημερομηνίες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα λειτουργούν κανονικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"