Φιλιππίνες: Πάνω από 10.000 οι νεκροί από τον τυφώνα – γίγαντα.-


Δραματικά αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρότατο τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες το Σάββατο. Οι Αρχές κάνουν πλέον λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς και χαρακτηρίζουν τον τυφώνα ως τη φονικότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Σπίτια κατεστραμμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια και οι επιζώντες αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας.
«Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα». «Το 70%-80% των κατοικιών και όλων των υποδομών έχουν καταστραφεί» δηλώνει αξιωματούχος της αστυνομίας. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τον θάνατο 151 ανθρώπων, ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Μόνο στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν οι Αρχές. «Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί» δήλωσε μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης σε ραδιοφωνικό σταθμό. Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στην ανατολική επαρχία Λέιτε που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Εκατοντάδες αστυνομικοί από την Μανίλα εστάλησαν στην Τακλομπάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης. «Μόνο χάος υπάρχει τώρα στην Τακλομπάν» δήλωσε ο Ρότζερ Μερκάντο, κυβερνήτης της όμορης επαρχίας Νότια Λέιτε, σε τηλεοπτικό σταθμό της Μανίλας. «Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα». Ο Μερκάντο δήλωσε επίσης ότι έλαβε μηνύματα από τοπικούς αξιωματούχους πως περισσότερες από 500 σοροί περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στον κατεστραμμένο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Τακλομπάν. Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ερυθρός Σταυρός ήταν 1.200 νεκροί, μετά το πέρασμα του τυφώνα από τις κεντρικές περιοχές του αρχιπελάγους. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών
μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα. Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Διεθνής βοήθεια Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν βοήθεια 370.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η κυβέρνηση έστειλε 15.000 στρατιώτες στις πλέον πληγείσες περιοχές, αεροσκάφη με υλικοτεχνική βοήθεια και ελικόπτερα. Ωστόσο για τον υπουργό Εσωτερικών «όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έστειλε ήδη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις αρχές, ενώ είναι έτοιμη να συνδράμει με έκτακτη βοήθεια αν αυτή ζητηθεί» δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"