Γιούνκερ: Αν ήμουν πρόεδρος θα ήταν αλλιώς


Στην επίσημη παραδοχή ότι αν ήταν Πρόεδρος του Eurogroup όταν λαμβάνονταν οι κρίσιμες αποφάσεις για την Κύπρο, η κατάσταση θα τύγχανε διαφορετικού χειρισμού, προέβη ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, τέως επικεφαλής του Eurogroup Ζιαν Κλωντ Γιούνκερ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ολλανδός Γερούν Νταϊσελμπλουμ.


Η παραδοχή του κ. Γιούνκερ έγινε με δήλωσή του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Λουξεμβούργο.

«Αν ήμουν επικεφαλής του Eurogroup (το θέμα της Κύπρου) θα τύγχανε διαφορετικού χειρισμού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Ομήρου για τις συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων και την κατάσταση γενικότερα με τον τραπεζικό τομέα και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή και φιλική λέγοντας ότι ενημερώνεται για την κατάσταση στη χώρα με δεδομένο και το γεγονός ότι διετέλεσε Πρόεδρος του Eurogroup και είχε εκ της θέσεώς του να αντιμετωπίσει το ζήτημα αλλά και να προετοιμάσει αποφάσεις που λήφθηκαν.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής συζήτησε και το Κυπριακό, λέγοντας ότι το Λουξεμβούργο υποστήριξε τις θέσεις της Κύπρου όταν λαμβανόταν η απόφαση για την ένταξη στην ΕΕ.

«Η συνάντηση ήταν παραγωγική και ενδιαφέρουσα και είμαι ευτυχής γιατί είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Κύπριο Πρόεδρο της Βουλής και να τον δεχτώ εδώ ως ένα ξεχωριστό φιλοξενούμενο», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την παραδοχή του κ. Γιούνκερ για τα Eurogroup.

«Μόλις τον ακούσατε να λέει ότι αν ήταν Πρόεδρος του Eurogroup άλλες θα ήταν οι αποφάσεις και όχι οι ανάλγητες αποφάσεις που λήφθηκαν στις 15 και 25 Μαρτίου», ανέφερε.

Μίλησε για τη διαχρονική συμπεριφορά του που κινείτο μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.


Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του για τις διαχρονικές θέσεις του Λουξεμβούργου στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι επί Λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ το 2005 είχε αναληφθεί πρωτοβουλία για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1979 και από τα ψηφίσματα 550 και 780 των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αλλά και στην συνάντηση με τον ομόλογό του που προηγήθηκε, ήγειρε το θέμα της πιο ενεργού, επικουρικής συνδρομής της ΕΕ στο Κυπριακό.

«Θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση πιο κοντά με την έννοια ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο είναι ευρωπαϊκά και δεν είναι αρκετό να διορίζεται ένας τεχνοκράτης, ένας γραφειοκράτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον οποίο κανείς δεν βλέπει στην Κύπρο, για να παρακολουθεί τις συνομιλίες», σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αίτημά μας είναι να διοριστεί μια πολιτική προσωπικότητα, ένας πρώην Πρωθυπουργός ή ΥΠΕΞ, υψηλού κύρους, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας για να εποπτεύει και να επιβλέπει ότι οι πρόνοιες που συζητούνται είναι συμβατές με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου που εφαρμόζονται στην ΕΕ.
«Πιστεύω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να το τροχιοδρομήσουμε, αντιλαμβάνομαι ότι και ο Πρόεδρος Ρομπόϊ αντικρίζει θετικά, και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, αντίκρισε θετικά αυτή την θέση για  πιο ενεργό εμπλοκή  της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"