Κοινό έδαφος Συλλούρη - Κυπριανού στην αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς .-

Εάν χρειαστεί θα δώσει στοιχεία για «σκευωρία» και στην δικαιοσύνη δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναλαμβάνοντας ότι η αντίδραση του κόμματός του αφορά την προσπάθεια στησίματος καταθέσεων εις βάρος συγκεκριμένων ανθρώπων.

Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ και της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας στην αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς, ανακοινώνοντας αποφάσεις του κόμματός του για δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των μελών του ΠΓ και της ΚΟ, και όχι μόνο.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν αποκλειστικά και μόνο τα θέματα διαπλοκής, διαφθοράς και αδιαφάνειας στη γενικότητά τους και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αντίδραση του ΑΚΕΛ δεν στοχεύει και ούτε επιδιώκει σε καμιά περίπτωση να παρεμποδίσει την δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της. «Αντιθέτως είναι και δική μας απαίτηση να διαλευκανθούν πλήρως τα ζητήματα, έτσι ώστε να διαφανεί τεκμηριωμένα ποιοι έχουν ευθύνες και ποιοι όχι, για να μην σπιλώνεται το όνομα ανθρώπων που δεν έχουν καμία ευθύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο μόνος λόγο που το ΑΚΕΛ αντιδρά, πρόσθεσε, είναι «γιατί διαπιστώνουμε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να στηθούν μαρτυρίες με τέτοιο τρόπο που να ενοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα, με πρόθεση να αθωωθούν κάποιοι άλλοι. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθούμε».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι δήλωσε και στον κ. Συλλούρη πως τα κόμματα συλλογικά πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς, της επικράτησης της διαφάνειας γιατί εδώ που έφτασε η απαξίωση προς τα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, θεωρεί ότι ζημιώνει και τις γενικότερες προσπάθειες για γενικότερη αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της κοινωνίας.
Εξέφρασε δε λύπη γιατί αυτή η υπόθεση (της Δρομολαξιάς) αποπροσανατολίζει τους πολιτικούς και την κοινή γνώμη από τα πολλά προβλήματα που είναι ενώπιον του κυπριακού λαού αυτή τη στιγμή, όπως το Κυπριακό, τα προβλήματα στην οικονομία, τα θέματα του φυσικού αερίου. «Και όλοι λέμε πως απαιτείται συλλογικότητα και ενότητα για να δούμε πως χειριζόμαστε αυτά τα ζητήματα, αλλά κάθε άλλο την οικοδομούμε με όλο αυτό το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό».
Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης είπε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για την απόδοση δικαιοσύνης μέσα στα συγκεκριμένα σωστά πλαίσια. Η συνεργασία όλων των κομμάτων μακριά από επικοινωνιακές ή πολιτικές αντιπαραθέσεις όσο γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, είναι χρήσιμη ώστε πραγματικά και το δημόσιο αίσθημα να εξυπηρετηθεί, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα η πραγματική
απόδοση δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν – συνέχισε – αυτοί που πρέπει, χωρίς να θυματοποιείται ο οποιοσδήποτε αθώος.
Θεωρεί, είπε, ότι είναι πλήρως αντιληπτό από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ πως το ΕΥΡΩΚΟ δεν συμμετέχει σε καμιά συνομωσία εναντίον οποιουδήποτε. «Αντίθετα το ΕΥΡΩΚΟ θέλει να λειτουργήσει ως καταλύτης και για την απόδοση σωστής διαφάνειας και για την απόδοση δικαιοσύνης και έχοντας υπόψην και την πολύ σοβαρή δουλειά που μας αναθέτει η Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών, θα χρειαστούμε την βοήθεια και των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, αν πράγματι θα αποδώσουμε δικαιοσύνη και γι’ αυτόν τον τομέα ο οποίος δεν πρέπει να επικαλυφθεί ή να αφεθεί εκτός της απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή βρέθηκε αλλού κάπου αλλού ένα άλλο σκάνδαλο».
Σε ερώτηση προς τον κ. Συλλούρη αν ο κ. Κυπριανού του έδωσε στοιχεία για τα όσα ανέφερε για σκευωρία εις βάρος του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ απάντησε ότι «δεν ήρθα να πιάσω κατάθεση από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ». Αν θέλει να καταθέσει στοιχεία ο κ. Κυπριανού, πρόσθεσε, μπορεί να το κάνει και από μόνος του ως Βουλευτής και ως ηγέτης κόμματος και στην Βουλή και δημόσια και όπου δει. «Δεν χρειάζεται να το κάνει μέσω εμού».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι εάν θέλει να πει οτιδήποτε, θα το πει ο ίδιος, «δεν χρειάζομαι μεσάζοντα για να το πω». Ερωτηθείς εάν έχει στοιχεία για την σκευωρία, όπως λέει, απάντησε «τα έχω» και «εάν χρειαστεί την κατάλληλη στιγμή θα τα δώσω» ενώ στην ερώτηση πού θα τα δώσει είπε: «και στην δικαιοσύνη αν χρειαστεί».
Σε ερωτήσεις για το τι αφορούν αυτά τα στοιχεία, ο κ. Κυπριανού είπε «ότι στήνεται μια σκευωρία. Και αν στηθεί αυτή η σκευωρία και τότε μόνο βέβαια, θα δώσω αυτά τα στοιχεία».
Ερωτηθείς τι αφορά η πρωτοβουλία του, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι στόχο έχει «πρώτον να μην υπάρχει οποιοδήποτε κλίμα μεταξύ του δικού μου κόμματος και του ΑΚΕΛ ότι συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης». Δεύτερον, συνέχισε, να λειτουργήσει καταληκτικά ώστε γενικά να μην υπάρχει κλίμα πολεμικής και αντιπαράθεσης. Τρίτον και κυριότερον, είπε, είναι να ζητήσει την βοήθεια και του ΑΚΕΛ ώστε μακριά από το κλίμα που δημιουργείται να εμβαθύνουν και να φέρουν αποτέλεσμα στην απόδοση δικαιοσύνης. Και στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι κάποιοι κάποτε είχαν πει ότι επειδή είχε δημιουργηθεί μια Ερευνητική Επιτροπή δεν χρειαζόταν καν να λειτουργεί η Επιτροπή Θεσμών. «Τώρα μπορεί ν’ αλλάξαν άποψη, γενικά και ο κόσμος».
Η Επιτροπή Θεσμών, συνέχισε, χρειάζεται την συμβολή όλων για να καταλήξει στα θέματα που έχει αναδείξει και να βρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Παρεμβαίνοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να προωθηθούν και εντός Βουλής για να τα υπερψηφίσουν σε νομοθεσίες και ενδεχομένως και άλλα που μπορούν να θεσμοθετηθούν εκτός Βουλής, έτσι ώστε να
περιοριστεί η δυνατότητα διαπλοκής και διαφθοράς. Οι επιτήδειοι πάντοτε θα βρίσκουν παραθυράκια για να ξεφεύγουν, πρόσθεσε, «εκείνο που έχει σημασία είναι πως διαμορφώνουμε τέτοια δεδομένα για να περιορίζεται η δυνατότητα του καθενός να ξεγελάσει τη δικαιοσύνη».
Σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει πολύ πεδίο συνεργασίας με τον κ. Συλλούρη ώστε να αναδειχθούν κοινές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει συστήσει μια ομάδα για το θέμα και σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα προτάσεις, κάνοντας αναφορά σε αποφάσεις που έχουν ήδη πάρει, όπως την δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των μελών του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πως κάθε χρόνο θα δίδονται οι εξελεγμένοι λογαριασμοί του κόμματος στη δημοσιότητα. «Για να μπορεί ο καθένας να τους ελέγχει και να μας κρίνει». Επεξεργάζονται και άλλες προτάσεις, είπε, που θα δώσουν στη δημοσιότητα την κατάλληλη στιγμή και θα συζητήσουν ιδιαιτέρως με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"