Η πορεία του Κυπριακού σε σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων - Δυστοκία στο κοινό ανακοινωθέν αναγνωρίζει ο Πρόεδρος – Συμφωνία των κομμάτων μόνο στο θέμα Ντάουνερ.-


Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με έμφαση τη δυστοκία που παρουσιάζεται στην συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν πριν από την έναρξή της νέας διαδικασίας των συνομιλιών ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την έκτακτη σύσκεψη του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.
Ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος και τις βασικές αρχές της λύσης. Φέρεται να υπογράμμισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και στόχος της Λευκωσίας είναι να υπάρξει συμφωνία ενός κοινού ανακοινωθέντος πριν την έναρξη της οποιασδήποτε νέας διαδικασίας. Επανέλαβε την αποφασιστικότητα και τη βούληση της πλευράς μας να μπει σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε αυτό που έχει πει και δημόσια, ότι δεν θα παρακαθήσουμε σε μια νέα διαδικασία συνομιλιών για χάρη των διαπραγματεύσεων, όταν δεν υπάρχει συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος για τις βασικές αρχές της λύσης. Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς και για τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, καθώς και το θέμα της οικονομίας.
Δήλωση Χρ.Στυλιανίδη Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι η σύσκεψη αφορούσε «κατά κύριο λόγο τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων συγκεκριμένα για τη συνάντηση που είχε στις 15 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάι. » Ενημέρωσε επίσης και για τη συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου και ενημέρωσε και για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσαν και κάποια θέματα της οικονομίας.
» Ενημέρωσε, επίσης, για τη συνάντηση με την κα Μέρκελ, τον κ. Ολάντ, τον κ. Κάμερον και η συζήτηση επεκτάθηκε και στην κοινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.
» Έγινε ενημέρωση και γύρω από τις διαβουλεύσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο
διαπραγματευτών και έγινε συζήτηση για το τι συμβαίνει με τα θέματα του κοινού ανακοινωθέντος και της μεθοδολογίας που αφορούν την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κοινό ανακοινωθέν με τα παρόντα δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα εκδοθεί, ο κ. Στυλιανίδης είπε «υπάρχουν διαβουλεύσεις. Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί και από τον ίδιο τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, είναι σημαντικές και σκληρές οι διαβουλεύσεις και ελπίζουμε να καταλήξουμε το συντομότερο για να έχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή μια επανέναρξη του διαλόγου στη σωστή βάση και όχι επανέναρξη διαλόγου για χάρη του διαλόγου. Ο στόχος είναι να υπάρχουν οι καταλληλότερες προϋποθέσεις, έτσι ώστε ο διάλογος να ξεκινήσει σωστά και να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχία για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι σεβαστές οι απόψεις του ΑΚΕΛ στο θέμα. Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, έτσι ώστε η διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας να έχει τη δυνατότητα να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει - νομίζω ότι αυτό είναι ευνόητο για όλους. Σε κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να πηγαίνουμε με τα μεγαλύτερα δυνατά διαπραγματευτικά μας όπλα και δυνατότητες και ως γνωστόν ένα συμπαγές εσωτερικό μέτωπο δίνει τη δυνατότητα στο διαπραγματευτή να είναι πιο δυνατός στην καθ’ αυτή διαπραγμάτευση».
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φαίνεται επιβεβαιώνουν παρέμβαση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε ό,τι αφορά το θέμα ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου όχι μόνο περιττεύουν αλλά πλεονάζουν».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο αναφορικά με το θέμα επισκέψεων των δύο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε και εμείς τις επόμενες μέρες να οριστικοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις. Επί τούτου έγινε και συζήτηση γύρω από τη νομική ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή. Εχουν κατατεθεί ονόματα και κάποια από αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Όμως, επειδή (σήμερα) έχουν σταλεί συγκεκριμένες επιστολές αποδοχής από τους ίδιους δεν θα ήθελα να ανακοινώσω τα ονόματα».

Τα Κόμματα - Συμφωνία μόνο στο θέμα του Αλεξάντερ Ντάουνερ
Το περιεχόμενο της ενημέρωσης που έτυχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη όσον αφορά στο Κυπριακό και το θέμα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ σχολίασαν σε δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον Πρόεδρο
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς το Άτυπο Συμβούλιο των Αρχηγών για όλες τις επαφές που είχε με αρχηγούς κρατών στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ και μετά προέβη σε πλήρη ενημέρωση σχετικά με το Κυπριακό και το κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ επανέλαβε αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύο φορές, όπως ανέφερε, «ουδέν σχόλιο» και πρόσθεσε πως «πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό να είναι πολύ πιο προσεκτικοί». Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με δηλώσεις του ΓΓ ΑΚΕΛ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «εμείς στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας». Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ακόμη μια ατέρμονη διαδικασία». «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα εργαστούν τα δύο μέρη σύντομα σε συμφωνία», κατέληξε ο κ. Τορναρίτης. Έντονες ανησυχίες από ΑΚΕΛ Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για τις εξελίξεις στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, καθώς και για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Όπως είπε, το πώς θα τύχει χειρισμού το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που το ΑΚΕΛ σέβεται απολύτως. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ζήτησε να του δοθούν κάποια περιθώρια να χειριστεί το όλο ζήτημα, κάτι που όπως είπε θα το σεβαστεί, διατυπώνοντας όμως τις έντονες ανησυχίες του ΑΚΕΛ για τον τρόπο που εξελίσσονται τα ζητήματα και για τους χειρισμούς που έχουν γίνει. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά. «Εκείνο που εμείς θεωρούμε είναι ότι θα πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες από εμάς, οι οποίες θα δυσκολεύουν την τουρκική πλευρά», είπε ο κ. Κυπριανού. Ερωτηθείς αν έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί από την ε/κ πλευρά στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, επανέλαβε ότι έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί σε αυτή τη διαδικασία και από τη δική μας πλευρά. «Δεν θεωρώ σκόπιμο να επικεντρωθώ τώρα σε αυτό το σημείο, θα δώσω πίστωση χρόνου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χειριστεί το ζήτημα, αλλά τις απόψεις μας τις διατηρούμε ακέραιες και όταν θα
τελειώσει αυτή η διαδικασία δεν θα διστάσω να δώσω στη δημοσιότητα αυτά που λέω στις συσκέψεις των αρχηγών των κομμάτων και τις απαντήσεις τις οποίες παίρνω», είπε ο κ. Κυπριανού και εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει. Ορθοί χειρισμοί, λέει το ΔΗΚΟ Σωστοί είναι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, ο οποίος σχολιάζοντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον κάλεσε «να σκεφτεί τη διαχρονική του παραμονή» στην Κύπρο. Αναφερόμενος στο θέμα του Κυπριακού ο κ. Καρογιάν είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτε ακόμη επί της ουσίας γιατί η τουρκική πλευρά επιμένει στις γνωστές, αδιάλλακτες και μαξιμαλιστικές θέσεις», εκφράζοντας τη θέση ότι «σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του χειρίζονται το όλο ζήτημα». Δεν μπορεί, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων, δεν ξεκαθαρίσει η μεθοδολογία και δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των συζητήσεων. Αν επαναληφθούν οι εποικοδομητικές ασάφειες, οι γενικόλογες τοποθετήσεις ή ο τάφος του Αγίου Νεοφύτου, δεν βοηθά ούτε την προοπτική λύσης του Κυπριακού, ούτε και τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρογιάν. Ωστόσο, αναφερόμενος στο θέμα του Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι «μέσα από τους χειρισμούς του και μέσα από τις πρωτοβουλίες τις οποίες παίρνει σίγουρα αφίσταται, για να μην πω καταργεί, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και καταργεί το βασικό στοιχείο που ως θεματοφύλακας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να έχει». Ανεξαρτήτως της μορφής της επικοινωνίας, πρόσθεσε, «ο κ. Ντάουνερ δεν είναι αξιόπιστος, ο κ. Ντάουνερ δεν είναι αμερόληπτος, ο κ. Ντάουνερ δεν είναι πραγματικός θεματοφύλακας των ψηφισμάτων, αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών». Δυστοκία διαπιστώνει η ΕΔΕΚ Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι είναι προφανές ότι υπάρχει δυστοκία στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, δεδομένου ότι υπάρχει εμμονή από τουρκικής πλευράς σε λογικές δύο χωριστών κρατών. Η δική μας θέση είναι πολύ σαφής, ότι χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, μη επιδεχόμενη οποιασδήποτε αμφισβήτησης δεν υπάρχει κανένας λόγος, αντίθετα υπάρχει λόγος να μην πάμε σε συνομιλίες, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως είμαστε σε ένα οριακό σημείο 39 χρόνια μετά την εισβολή και μετά από σειρά
στείρων και αναποτελεσματικών διαπραγματευτικών διαδικασιών. «Πρέπει να είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί αρχές που αφορούν τον καταστατικό χάρτη, τα ψηφίσματα του ΣΑ για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Αν είναι δεδομένο ότι αυτά δεν τα αποδέχεται η τουρκική πλευρά κανένας λόγος δεν υπάρχει να πάμε σε μια νέα διαδικασία η οποία θα καταρρεύσει ούτως ή άλλως, για να ισχυρίζεται η Τουρκία ως δήθεν καλόπιστος τρίτος ότι επείγεται για λύση», είπε ο κ. Ομήρου. Ερωτηθείς σχετικά με τη φερόμενη παρέμβαση του Αλεξάντερ Ντάουνερ εναντίον της ΕΕ, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι σαφές ότι υπήρξε παρέμβαση. «Άλλωστε», συνέχισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν το έχει διαψεύσει». Πρόσθεσε πως δεν είναι άγνωστο ότι υπήρχαν μονίμως εμπόδια και προσκόμματα σε ό,τι αφορά μια ευρωπαϊκής προσωπικότητας που θα έχει επικουρική συνδρομή στις προσπάθειες για λύση. Μη ικανοποιημένοι οι Οικολόγοι Απογοητευτική βρήκε από τη μεριά του ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης στο Κυπριακό δηλώνοντας «μη ικανοποιημένος από την ενημέρωση». «Τα αποτελέσματα των προσπαθειών του Προέδρου δεν μπορούν να μας ενθουσιάσουν», ανέφερε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πέραν από την κατανόηση που εκφράζουν για τις θέσεις μας, αδυνατούν να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για δικούς τους λόγους». Όσον αφορά στον Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εντελώς ακατάλληλος για να συντονίζει τις διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού προβλήματος. «Είναι επικίνδυνος για τη λύση του Κυπριακού, όχι μόνο για τα συμφέροντα των Ε/κ, αλλά και τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού, γιατί δεν μπορεί να μεταφέρει τα μηνύματα με το σωστό τρόπο, μολύνει τις διαπραγματεύσεις και πρέπει η Κυπριακή Κυβέρνηση επιτέλους να θέσει θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περδίκης. Αναφερόμενος στους χειρισμούς του Πρόεδρου, ο κ. Περδίκης είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν μπορώ να πω ότι έχουν γίνει λάθος χειρισμοί, αλλά σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί η επίμονη στάση στο ξεκαθάρισμα των σωστών θέσεων και της σωστής βάσης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"