Κοινό κείμενο ετοιμάζουν οι Διαπραγματευτές για την έναρξη των Συνομιλιών – Η τ/κ πλευρά δεν δέχεται εμπλοκή της ΕΕ λέγει ο Οζντίλ Ναμί.-

Με τίτλο «Γίνεται εργασία για κοινό κείμενο» η Γενί Ντουζέν φιλοξενεί δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί με αφορμή την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη στον διευθυντή ειδήσεων της εφημερίδας, Τζενκ Μουτλουγιακαλί.

«Οι δύο πλευρές, υπό την επίβλεψη των ΗΕ, εργάζονται για ένα κοινό κείμενο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ναμί προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επιμένει στην έναρξη των συνομιλιών χωρίς καθυστέρηση. «Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν διαφορές για το πώς θα αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Για να αρθούν αυτές οι διαφορές και για να ετοιμαστεί ένα κοινό κείμενο προς αυτή την κατεύθυνση, υπό την επίβλεψη των ΗΕ, έχουν αρχίσει διεργασίες».
Σύμφωνα με τον Οζντίλ Ναμί οι ειδικοί εκπρόσωποι των δύο ηγετών έχουν αρχίσει προεργασία για την σύνταξη αυτού του κειμένου και στόχος είναι αυτή να ολοκληρωθεί με την έλευση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ την ερχόμενη εβδομάδα. Το κοινό κείμενο θα ανακοινωθεί από τον κάθε ηγέτη, πρόσθεσε. «Όλοι λένε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου».
Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ζητεί να συζητηθούν όλα τα θέματα μαζί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης προσθέτοντας ότι στο θέμα των συγκλίσεων υπάρχει μια διάχυτη αποφυγή δεσμεύσεων. «Η ε/κ πλευρά είναι ενάντια και στον καθορισμό χρονικού ορίου, Ενώ η τ/κ πλευρά δεσμεύεται με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θέλει κυρίως στις καταγεγραμμένες υπάρχουσες συγκλίσεις την επίτευξη μιας συμφωνίας και μετά από αυτό να τοποθετηθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Σύμφωνα με τον Οζντίλ Ναμί όλες οι πλευρές με τις οποίες είχαν συναντήσεις στη Νέα Υόρκη συμφωνούν όπως ξεκινήσουν οι συνομιλίες εντός του Οκτώβρη. «Όλες οι πλευρές είναι αντίθετες στην συνέχιση των συνομιλιών με ανοικτό τέλος. Δίδεται έμφαση στο ότι πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο». Και στα ΗΕ αρχίζει να επικρατεί η άποψη ότι αυτή είναι η τελευταία πρωτοβουλία για μια οριστική λύση, υποστήριξε.
«Έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που πλέον, το τίμημα της αδιαλλαξίας κάποιος θα το πληρώσει. Δηλαδή, δεν υπάρχει σκέψη για μια διαδικασία συνομιλιών με ανοικτό τέλος, με ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτός που εμποδίζει τη λύση, θα υφίσταται και τα αποτελέσματα (συνέπειες)».
Ο κ. Ναμί ανέφερε επίσης ότι η διαρροή της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τα ΗΕ προκάλεσε δυσφορία και παρατήρησαν ότι υπήρξε μια δυσαρέσκεια για το περιεχόμενό της. Δεν γίνεται αποδεκτή (από την τ/κ πλευρά), συνέχισε, η
επιθυμία να συμμετάσχει στις συνομιλίες η ΕΕ, προσθέτοντας ότι «επιπλέον το θέμα που προκάλεσε τόσες φουρτούνες, τα Βαρώσια, δεν ήταν καθόλου στην ατζέντα στη Νέα Υόρκη».
Κατά τον Οζντίλ Ναμί στόχος είναι «τον Οκτώβριο οι διαπραγματεύσεις και μέχρι τους μήνες της άνοιξης του χρόνου η λύση» και πως τα ΗΕ περιμένουν από όλα τα μέρη να στηρίξουν αυτό το στόχο. Ανέφερε τέλος ότι κατά τις επαφές στην Νέα Υόρκη «είδαμε για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία στο θέμα της λύσης είναι αποφασισμένη, έχει θέληση και επιμονή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"