Αμερικανικές αντιδράσεις για την αγορά Κινεζικών πυραύλων από την Τουρκία.-

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υπεραμύνθηκε της επιλογής της χώρας του να αποκτήσει πυραύλους μακρού βεληνεκούς που παράγονται από την Κίνα για να ενισχύσει την άμυνά της, μια απόφαση η οποία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Αμερικανούς συμμάχους της.
"Οι Κινέζοι μάς έκαναν την καλύτερη τιμή", διευκρίνισε ο Ισμέτ Γιλμάζ μιλώντας στην εφημερίδα "Βατάν" και δικαιολόγησε την επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης με το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία έχει δεχθεί να προχωρήσει στη συμπαραγωγή των όπλων αυτών με την Τουρκία.



Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την εταιρεία «China Precision Machinery Import-Export Corporation» (CPMIEC), η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο «Χονγκτσί (ή HQ-9 SAM).
Η Άγκυρα είχε οργανώσει το 2009 ένα διαγωνισμό για την αγορά 12 συστοιχιών αξίας σχεδόν 3 δις ευρώ.
"Είχαμε ζητήσει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας. Αν οι άλλες υποψήφιες χώρες δεν μπορούν να μας τα εξασφαλίσουν, θα στραφούμε προς τις χώρες που μπορούν", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει ταυτόχρονα να ενισχύσει την προστασία της έναντι αεροπορικών ή πυραυλικών επιθέσεων, να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας εξοπλισμού και να βρει εταίρους για τη συμπαραγωγή όπλων.
Εκτός από τη CPMIEC, άλλες τρεις εταιρείες είχαν θέσει υποψηφιότητα για την αγορά αυτή: η ρωσική Rosoboronexport, το αμερικανικό δίδυμο Lockheed Martin - Raytheon και η ευρωπαϊκή συμμαχία Eurosam.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η κινεζική εταιρεία προσέφερε πλήρη μεταβίβαση της τεχνολογίας της.
Ωστόσο η εταιρεία αυτή πλήττεται επίσης από κυρώσεις, επειδή είχε παραδώσει όπλα στο Ιράν και τη Συρία, χώρες στις οποίες έχει επιβληθεί εμπάργκο.
Το Πεντάγωνο εξέφρασε ανησυχία για την επιλογή της Άγκυρας και το ΝΑΤΟ επισήμανε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα συμβατότητας με τα συστήματα και τα ραντάρ που χρησιμοποιούνται από τους συμμάχους.
Όσον αφορά το τελευταίο σημείο, ο Γιλμάζ τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι "δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο θέμα αυτό".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"