Η Ε.Ε θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη λύσης


Η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την απόφαση Αθηνών και Αγκυρας να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.


Παρουσιάζοντας τις εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες χώρες, ο κ. Φούλε έκανε αναφορά στο Κυπριακό τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέρη για την επίτευξη συνολικής λύσης». Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να έχουμε μόνο συζητήσεις αλλά και αποτέλεσμα, αναμένω εποικοδομητική στάση απ όλες τις πλευρές και είναι ενθαρρυντική η απόφαση Αθηνών και Αγκυρας να συναντήσουν τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, είπε, προσθέτοντας: «ελπίζω πραγματικά ότι αυτή τη φορά η όλη διαδικασία θα καταλήξει στην αναμενόμενη εδω και χρόνια επίλυση του πολιτικού προβλήματος».

«Θέλω να σας πω επίσης ότι όταν η Τουρκία εκπληρώσει την υποχρέωσή της σε ότι αφορά το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Αγκυρας, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη μέρα πρόταση στα κράτη μέλη της ΕΕ για το «ξεπάγωμα» των 8 κεφαλαίων, ανέφερε.

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι μετά από τρία χρόνια που δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο, ήρθε η ώρα η ενταξιακή διαδικασία να επανέλθει σε τροχιά. Εκτίμησε ότι είναι δυνατό το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 (Περιφερειακή Πολιτική) σε διακυβερνητική διάσκεψη, καθ' όσον, όπως είπε, η κατ΄ αρχήν πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τον Ιούνιο και το θέμα θα τεθεί και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 22 Οκτωβρίου προκειμένου να καταλήξει σε οριστική απόφαση. Ο κ. Φούλε τάχθηκε και υπέρ του ανοίγματος των Κεφαλαίων 23 (θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη).

Oυσιαστικές απαντήσεις ζήτησε ο Χατζηγεωργίου από Φούλε
Σε παρέμβαση του κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η ΕΕ θέλει και μπορεί να βοηθήσει.

Απαντώντας ο Επίτροπος Φούλε, είπε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει.
Όσον αφορά δε τις εκκλήσεις που διατυπώνει η Κομισιόν στην έκθεση προόδου της Τουρκίας για πλήρη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, ο Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε:

"Επαναλαμβάνετε το ίδιο μοτίβο εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Στη φετινή έκθεση προόδου λέτε τα ίδια που λέτε εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια αλλά το Πρόσθετο Πρωτόκολλο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Υπάρχει τελικά τρόπος να πιέσετε την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της; Εάν όχι, προς τι οι ετήσιες εκκλήσεις;"

Κλείνοντας κάλεσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους να προβληματιστούν για το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των λαών για ένταξη στην ΕΕ μειώνεται συνεχώς. "Γιατί να θέλουν να ενταχθούν σε μια Ένωση με εκατομμύρια φτωχούς και άνεργους; Ακόμη και αυτοί που συνεχίζουν την ενταξιακή πορεία, παραμένουν, όχι επειδή επιθυμούν την ένταξη, αλλά επειδή φοβούνται να μην μείνουν απέξω", κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"