Συζήτησαν μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό


Προσωπικά θα παρακολουθεί το θέμα του Κυπριακού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, όπως δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία «πολύ στενά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν την πιθανότητα να υπάρξει πιο μεγάλη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τρόπους να γίνει αυτή πιο απτή.  Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας πάνω σ’ αυτό το θέμα σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.


Ρομπόι: Γνωρίζω τις θυσίες των Κυπρίων

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της οικονομίας διαβεβαιώνοντας ότι γνωρίζει τις θυσίες που πολλοί Κύπριοι χρειάστηκε να κάνουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

 
Θα είναι αλληλέγγυα η ΕΕ προς την Κύπρο
Έκανε αναφορά στα επιπρόσθετα 200 εκ. ευρώ που δόθηκαν από τα κονδύλια της ΕΕ εκτός από τα 500 εκ. ευρώ που είχαν ήδη συμφωνηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα προς την Κύπρο.

ΠτΔ: Αφοσιωμένη η Κυβέρνηση στην υλοποίηση του μνημονίου
Από την πλευρά του, ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι έκανε ξεκάθαρο στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Κυβέρνηση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υλοποίηση του μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη θετική αξιολόγηση από την Τρόικα. Είπε επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας, μέσα από τις αλλαγές, αναδεικνύεται πιο ισχυρός και ανακεφαλαιοποιημένος.

Διάλεξη Ρομπόι στο πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Κύπρος περνά πολύ δύσκολη περίοδο και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν διαρκείς λύσεις στα οικονομικά προβλήματα και να εφαρμοστούν μέτρα με άμεση επίδραση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. βαν Ρομπέι ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πήρε τις αναπόφευκτες και σωστές αποφάσεις, και εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση από το 2015.

"Το κύριο ζήτημα είναι ότι ήρθα εδώ για να ακούσω, να ακούσω τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες των νέων, των καθηγητών, του Πανεπιστημίου, να αποκτήσω καλύτερη γνώση του τί συμβαίνει εδώ στην Κύπρο, και ήρθα όχι για να δώσω διάλεξη, όχι για να διδάξω. Ο πρωταρχικός μου στόχος είναι να ακούσω", είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα ψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους, ο κ. βαν Ρομπέι επεσήμανε ότι "αναζητούμε διαρκείς λύσεις μαζί με τις κυπριακές αρχές".
"Γνωρίζουμε ότι διανύουμε μιαν πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά πρέπει να διορθώσουμε κάποια λάθη του παρελθόντος.

Όμως, στο μεσοδιάστημα η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει και τους νέους. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε ένα νέο προϋπολογισμό €200 εκατομμυρίων για το 2014 και το 2015, και πέραν αυτού ελπίζω ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων που εγκαινιάσαμε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και παρέχουμε €8 δισεκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη για προγράμματα για να βοηθηθούν οι νέοι να ξαναρχίσουν δουλειά το συντομότερο δυνατό", είπε ο κ. βαν Ρομπέι.

Πρόσθεσε ότι "δουλεύουμε πάνω σε διαρκείς λύσεις ώστε η οικονομία να είναι πάνω σε πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον και στο μεταξύ δουλεύουμε πάνω σε μέτρα με άμεση επίδραση".
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. βαν Ρόμπει είπε ότι "η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πήρε τις αναπόφευκτες και τις σωστές αποφάσεις".
"Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2015 και η απασχόληση θα αυξηθεί επίσης από το 2015, και γνωρίζουμε καλά τη δραματική κατάσταση της χώρας τώρα, αλλά για να υπάρξει μια διαρκής λύση και μια αειφόρος οικονομία και υγιή δημόσια οικονομικά, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες τώρα, ώστε να πετύχουμε καλύτερο μέλλον για τη νεότερη γενιά", σημείωσε.


Τοποθέτηση μέσω Twitter για Κυπριακό
Μέσω Twitter ο κ. Ρομπόι δηλώνει ότι ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες να μην χάσουν την ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"