«Θα κάψουμε τις τράπεζες» απειλούν αγανακτισμένοι οι κάτοχοι αξιογράφων

Για να συζητήσει θέματα σύστασης του Δικαστηρίου Επιδιαιτησίας μετέβη χθες, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, στα κεντρικά γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας, στη Λευκωσία, ζητώντας την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και δηλώνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν "επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις", διότι κάτοχοι αξιογράφων είναι "πλήρως αγανακτισμένοι" και έχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.


Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι είχαν μία συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, καθώς και με τη κυρία Πετρίδου που διαχειρίζεται αυτά τα θέματα, για να συζητήσουν το νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση Δικαστηρίου Επιδιαιτησίας.
"Σε αυτό το σχέδιο νόμου", είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, "είχαμε εντοπίσει σημεία τα οποία δεν μπορούσαμε να τα αποδεχθούμε ως Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, για το λόγο ότι, για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στο Δικαστήριο Επιδιαιτησίας, θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της Τράπεζας, δηλαδή εάν τα αξιόγραφα ήσαν της Λαϊκής, για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι θα πρέπει να το εγκρίνει και η Λαϊκή Τράπεζα, ή εάν είχε στην Κύπρου θα πρέπει να το εγκρίνει και η Τράπεζα Κύπρου".
"Κάτι τέτοιο", δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, "κρίνουμε ότι είναι άδικο, διότι ισοπεδώνεται το θύμα με τον θύτη, δηλαδή έρχονται κα ισοπεδώνουν τον κάτοχο τραπεζικών αξιογράφων, που, αποδεδειγμένα πλέον, φαίνεται από όλα τα πορίσματα ότι έχει εξαπατηθεί ο κόσμος, όπως με το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα πορίσματα".
"Ο Γενικός Εισαγγελέας μαζί με τον Βοηθό", πρόσθεσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, "προσπαθούν να εύρουν τρόπο που να είναι μέσα στο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ξεπερασθεί αυτό το σημείο, για να μπορούν οι κάτοχοι αξιογράφων να διεκδικούν στο Διαιτητικό Δικαστήριο, με τη συγκατάθεση των Τραπεζών, διότι εάν ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ο νόμος για κοινή συναινέσει, διαφοροποιηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου, αυτό σημαίνει πως παύει να λειτουργεί ως Διαιτητικό Δικαστήριο".
"Έτσι", συνέχισε, "στη Γενική Εισαγγελία προσπαθούν αυτήν τη στιγμή να εύρουν τρόπο, προκειμένου, προτού πάμε στο Δικαστήριο για παράδειγμα, η Τράπεζα, η Λαϊκή ή η Τράπεζα Κύπρου, να αποδεχθούν ότι γίνεται μία προσπάθεια τέτοια για
τους κατόχους αξιογράφων, τουλάχιστον τους μη θεσμικούς επενδυτές, τους ιδιώτες δηλαδή".
"Άλλη προσπάθεια", είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, "είναι να αποδεχθεί η Τράπεζα το να μπει κάποιος ανεξάρτητος αρμόδιος στα θέματα τούτα και να προτείνει ότι αυτός μπορεί να πάει και αυτός δεν μπορεί και, απλώς, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός προσπαθούν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα, που έχουν μεγάλη σημασία για εμάς, τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων".
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την αντίδραση κάποιου από τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων, ο οποίος φέρεται να προέβη σε δηλώσεις για "κάψιμο τραπεζών", ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι τέτοιες δηλώσεις ίσως να προέρχονται από τον τομέα αγανακτισμένων πολιτών.
"Αυτό που εγώ είπα και έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου δύο φορές", δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, "είναι ότι, κάποια στιγμή, αυτό το θέμα πρέπει να έχει μιαν ημερομηνία λήξεως".
"Μπορεί να υπάρχει δέσμευση από το κράτος ότι θα ξεκινούσε το Δικαστήριο από τον Ιούνιο, όμως φθάσαμε στον Οκτώβριο και ακόμα δεν έγινε το νομοσχέδιο και εγώ έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι πολλοί οι πλήρως αγανακτισμένοι που έχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και κάποια στιγμή αναμένουμε και κάποιες επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις".
"Αυτό αναμένεται και δεν σημαίνει ότι θα το κάνω εγώ", διευκρίνισε ο κ. Μαυροβουνιώτης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"