Λύση Κυπριακού «άμεσα»


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω την διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αν το ζητήσουν τα δύο μέρη και αν συμφωνήσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αναφορά της Κομισιόν περιέχεται στο Έγγραφο Στρατηγικής που συνοδεύει την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στο Κυπριακό και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.
 
Όπως τονίζεται στο έγγραφο, «είναι τώρα επείγον η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και να κάνει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο μομέντουμ στην ενταξιακή διαδικασία, επιτρέποντας ειδικά την επίτευξη προόδου στα οκτώ κεφάλαια που καλύπτονται από τα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2006.»

Η Επιτροπή παροτρύνει για την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής, πηγής έντασης ή ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών, ενώ θεωρεί «κρίσιμη» τη δέσμευση και συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένους τρόπους σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ειδικότερα για Κυπριακό, η Κομισιόν αναμένει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ξαναρχίσουν τις εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Επιτροπή αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα εμπλακούν γρήγορα σε θέματα ουσίας, με σκοπό την άμεση επίτευξη ενός επιτυχημένου αποτελέσματος. «Όλα τα μέρη ενθαρρύνονται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, μέσω βημάτων τα οποία θα είναι επωφελή για τους Κυπρίους στην καθημερινή τους ζωή και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τους απαραίτητους συμβιβασμούς», τονίζεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"