Ένοχες οι Τράπεζες για τα αξιόγραφα, αλλά μόνο συμβολικά πρόστιμα από την Κεντρική – Αποκαλύψεις Δημητριάδη στη Βουλή – Τι λέει ο Ηλιάδης για τη Uniastrum .-

Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για τα αξιόγραφα έχει ολοκληρωθεί και στάληκαν τα αποτελέσματα στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ενώ επιδόθηκε η απόφαση και στον Πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ο Διοικητής της ΚΤ, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα είναι συμβολικές λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών έθεσε υπό το μικροσκόπιό της τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου κατά τα τρία τελευταία χρόνια και τα δεδομένα με βάση τα οποία λήφθηκαν οι αποφάσεις για επέκταση των δυο αυτών τραπεζών στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της συνέχισης της αυτεπάγγελτης εξέτασης της Επιτροπής αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της χθεσινής συνεδρίας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, και πρώην Πρόεδροι ΔΣ και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, βρέθηκαν η άντληση ELA, κυρίως από τη Λαϊκή Τράπεζα, και η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για επέκταση στη Ρωσία και εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum.
Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της ΚΤ για τα αξιόγραφα, σημειώνοντας ότι λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις οι οποίες και στάλθηκαν την περασμένη Παρασκευή τόσο στη Λαϊκή Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής.
Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη κατά πόσο βλέπει κάποιο λόγο για να μη δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η ΚΤ δεν μπορεί να δώσει τέτοιου είδους αποφάσεις στη δημοσιότητα. «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιου είδους αποφάσεις στη δημοσιότητα, εμείς τα δίνουμε στη Βουλή», είπε.
Εξήγησε ωστόσο ότι στην έκθεση υπάρχουν συμπεράσματα και κυρώσεις, συμβολικές, όπως είπε, λόγω της σημερινής κατάστασης που βρίσκονται οι τράπεζες.
Υπέδειξε πως όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η ΚΤ θεώρησε πως δεν είναι ορθό οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας να επωμισθούν ένα μεγάλο πρόστιμο για τις ζημιές και τη συμπεριφορά που επέδειξαν κάποιοι. Εξήγησε ακόμη ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η ΚΤ είναι για τις τράπεζες και πως η ΚΤ δεν έχει δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτούς που έλαβαν τις αποφάσεις.
Για το θέμα της άντλησης ELA, από τη Λαϊκή Τράπεζα ο Διοικητής της ΚΤ αφού εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΚΤ σε σχέση με το θέμα της άντλησης ELA, ανέφερε ότι ο ELA δεν έχει καμία σχέση με τη φερεγγυότητα της Τράπεζας, εξηγώντας ότι ο ELA αντικαθιστά καταθέσεις οι οποίες φεύγουν για οποιοδήποτε λόγο.
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Λαϊκής Μιχάλης Αθανασίου ανέγνωσε ενημερωτικό δελτίο της Λαϊκής Τράπεζας σύμφωνα με το οποίο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011 η συνολική χρηματοδότηση του Ομίλου Λαϊκής μέσα από διάφορα προγράμματα της ΕΕ και του ευρωσυστήματος ανήλθε στα 9,3 δις. ευρώ (27,5% επί του συνόλου του ισολογισμού).
ο Ανδρέας Ηλιάδης για τη Uniastrum
Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης αναφέρθηκε στα δεδομένα που οδήγησαν το ΔΣ της Τράπεζας να λάβει τις αποφάσεις για επέκταση στο εξωτερικό. Ειδικότερα σε σχέση με την επέκταση στη Ρωσία και την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum ο κ. Ηλιάδης υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης απόφασης αναφέροντας ότι βασικός στόχος της επέκτασης, όπως και στην περίπτωση της επέκτασης σε Ουκρανία και Ρουμανία, ήταν να στηριχτεί η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα ο τομέας των υπεράκτιων εταιρειών και ο τουρισμός. Ανέφερε μάλιστα ότι από τη στιγμή που έγινε η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία, είναι πολλαπλάσια η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Κύπρο.
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι όταν η Τράπεζα Κύπρου αγόρασε τη Uniastrum, η ρωσική τράπεζα είχε 1 δισ. ευρώ καταθέσεις και κάτι περισσότερο από 900 εκ. ευρώ χορηγήσεις, άρα «ήταν μια υγιής κατάσταση». Εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αργότερα η Uniastrum παρουσίαζε περισσότερες χορηγήσεις από τις καταθέσεις ήταν επειδή μεταφέρθηκαν στην Uniastrum τα δάνεια από τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου (Bank Kipra) που λειτουργούσαν στη Ρωσία.
Είπε ακόμη ότι μέσα από τα πρακτικά των αποφάσεων διαφαίνεται ότι κάθε βήμα γινόταν πολύ προσεκτικά μετά από πολλή μελέτη και ανάλυση.
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την άποψη ότι όλος ο θόρυβος που γίνεται γύρω από το θέμα της εξαγοράς της Uniastrum είναι αδικαιολόγητος.
Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι αυτό που επηρέασε αρνητικά την πορεία της Τράπεζας Κύπρου και δημιούργησε τις μεγάλες ζημιές, ήταν η πώληση των υποκαταστημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα. «Κατά την άποψη μου τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έπρεπε να πουληθούν αλλά να πουληθούν σε μια τράπεζα η οποία να είναι ήδη ιδιοκτησίας κυπριακής και να παραμείνουν ως περιουσιακό στοιχείο στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό μπορούσε να ικανοποιήσει και την Τρόικα. Αν γινόταν αυτό δεν θα υπήρχε αυτός ο αντίκτυπος πάνω στην Τράπεζα Κύπρου», συμπλήρωσε.
Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου εξέφρασε ακόμη δυσφορία για φήμες που ακούγονται σχετικά με μίζες, φήμες οι οποίες πλήττουν αξιοπρέπειες και ονόματα είπε και ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι τα 50 εκ. δολάρια από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum δεν χάθηκαν.
Σε ερώτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσο η Uniastrum είχε έγκριση από την ΚΤ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 50 εκ. δολάρια, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι οι εγκρίσεις της ΚΤ ήταν δεδομένες. Το συγκεκριμένο θέμα δεσμεύτηκε να απαντήσει στην Επιτροπή, αφού πρώτα το εξετάσει, εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου.
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αστυνομία θα χρειαστεί χρόνο και ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν. Είπε ακόμη ότι τα ηγετικά στελέχη των τραπεζών μπορούν να απαντούν όπως θέλουν, ωστόσο η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η έρευνα.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον μπορούμε να μιλούμε για ένα χρονοδιάγραμμα λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών. «Μέχρι τα Χριστούγεννα θεωρώ ότι μπορεί και η Επιτροπή να τελειώσει τη δουλειά της και σε αρκετά θέματα η Γενική Εισαγγελία και σίγουρα και άλλες εποπτικές αρχές για συγκεκριμένα πρόστιμα», είπε.
Ανέφερε σε σχέση με τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή πως απ’ ό,τι φαίνεται τα κενά είναι πάρα πολλά, προσθέτοντας πως απ’ εκεί και πέρα τη Επιτροπή θα παρακολουθεί το πώς η Γενική Εισαγγελία αλλά και οι εποπτικές αρχές θα χειριστούν το θέμα της λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών.
Σε σχέση με την έκθεση της ΚΤ για τα αξιόγραφα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός σε σχέση με το κατά πόσο η δημοσιοποίηση της έκθεσης δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα σε εν δυνάμει δικαστικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Uniastrum και ερωτηθείς κατά πόσο διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε η έγκριση της ΚΤ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως πρόκειται για ένα στοιχείο για το οποίο ζητήθηκαν απαντήσεις οι οποίες και αναμένονται.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού χαιρέτισε τη δήλωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι μια τεράστια ομάδα ανακριτών διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα σε βάθος και το χρονικό όριο που τέθηκε για ολοκλήρωση των πρώτων αποτελεσμάτων μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
«Είναι ξεκάθαρη η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Γενικής Εισαγγελίας ότι οι πιθανοί ένοχοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι διάφοροι τραπεζίτες περνούν από την Επιτροπή Θεσμών, τοποθετούνται και απεκδύονται της όποια προσωπικής ή συλλογικής ευθύνης γι’ αυτά τα οποία οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή.
Απευθύνουμε προειδοποίηση προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι αφενός θα πρέπει να σέβονται τις διαδικασίες της Βουλής και αφετέρου να σέβονται την κοινή λογική που διαθέτει ο κάθε πολίτης καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρωταίτιοι της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα, είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum ο κ. Δαμιανού είπε ότι τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ όσο και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η ποινική έρευνα.
«Διπλά προσεκτικοί πρέπει να είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι πιθανόν να αποτελούν και αντικείμενο της ποινικής έρευνας και να μην προβαίνουν σε δηλώσεις ή να παραλείπουν να καταθέσουν στοιχεία τα οποία την επαύριον ενδεχομένως να τους θέσουν προ των ευθυνών τους», πρόσθεσε.
Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το ερώτημα που έθεσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σχετικά με την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum από την ΚΤ ήταν ρητορικό και πως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας γνωρίζει την απάντηση, όπως την γνωρίζουν και όλοι οι υπόλοιποι.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δυστυχώς ούτε και σήμερα η Επιτροπή πήρε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τόσο τα ΔΣ των τραπεζών όσο και η ΚΤ αντιμετώπιζαν τους διάφορους κινδύνους.
Είπε ακόμη σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εξαγορά της Uniastrum ότι έγινε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης σχετικά με το θέμα αυτό, υποδεικνύοντας ότι μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι προκύπτουν σκιές σε σχέση με το κατά πόσο όλες οι πτυχές της επέκτασης της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία και της εξαγοράς της Uniastrum έτυχαν της έγκρισης της ΚΤ. «Ιδιαίτερα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκ. δολάρια», όπως πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη πως όλα αυτά μαζί με τα στοιχεία που είδαν μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του ΔΗΚΟ ότι υπήρξαν σοβαρότατες παρατυπίες στην υπόθεση της Uniastrum.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, τέλος, είπε ότι η δική του διαπίστωση είναι ότι κάθε φορά που κάποιος (από τα παλιά στελέχη των τριών κυπριακών τραπεζών) προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες κάπου αλλού και να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών για τα διάφορα θέματα κακοδιαχείρισης και για τα σκάνδαλα που υπήρξαν στις κυπριακές τράπεζες με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή του τόπου.
Επανέλαβε σε αυτό το πλαίσιο τη θέση της ΕΔΕΚ και κάλεσε το νέο Γενικό Εισαγγελέα και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στο
διορισμό ποινικών ανακριτών για όλες τις πτυχές του προβλήματος έτσι ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπαίτιοι.
«Και είναι δεκάδες τα άτομα που πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης διότι φέρουν μεγάλες ευθύνες για την κατάληξη της κυπριακής οικονομίας. Αν αυτό γίνει το συντομότερο δυνατό θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του Κύπριου πολίτη», πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"