Αποκαλυπτικό: Πώς έγινε η συγχώνευση της Marfin Λαϊκής με την Marfin Egnatia.-

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν έχει χορηγήσει οποιαδήποτε άδεια προς τη Marfin Λαϊκή Bank για τη συγχώνευση της με την Marfin Egnatia Bank, καθώς τέτοια άδεια δεν απαιτείτο σύμφωνα με τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας.


Αυτό αναφέρει ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας & Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσίας Αδειοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 12/9/2013 προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλο, την οποία δημοσίευσε ο ίδιος.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στην επιστολή του προς την Κεντρική Τράπεζα ζητούσε να μάθει κατά πόσον η ΚΤ έδωσε οποιαδήποτε άδεια για τη συγχώνευση της Marfin με τη Λαική Τράπεζα.

Η απάντηση, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει χορηγήσει οποιαδήποτε άδεια προς την Marfin Bank για τη συγχώνευση της με την Marfin Egnatia Bank, καθώς τέτοια άδεια δεν απαιτείτο σύμφωνα με τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας».

Σημειώνεται, είπε, «ότι κατά τη σχετική αίτηση στο Δικαστήριο ο μοναδικός αξιωματούχος που παρουσιάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου και έδωσε τη συγκατάθεση του γι’ αυτή τη συγχώνευση ήταν ο εκπρόσωπος του Εφόρου Εταιρειών, ο οποίος εκπροσωπούσε την τότε κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει ένα τέτοιο κενό στη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα και τις εξουσίες της που θα πρέπει να μας απασχολήσει».

Η επιστολή, είπε, «ξεκαθαρίζει το ζήτημα που αφορά το ποιος έχει δώσει την έγκριση γι’ αυτή τη συγχώνευση». Δεν την έδωσε η Κεντρική Τράπεζα την έγκριση, «αλλά η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια», είπε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική διευκρίνιση για το τι έχει συμβεί οδηγώντας την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι η ελλιπής εποπτεία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος ήταν πρόβλημα συστημικό, το οποίο δυστυχώς δεν το εντόπισε ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση».
«Δεν ήταν θέμα προσώπων, δεν ήταν θέμα σχέσεων μεταξύ των προσώπων», είπε και πρόσθεσε ότι «το τραγικό εύρημα μετά την απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η ίδια η Κυβέρνηση με υπηρεσιακούς παράγοντες είχε εγκρίνει εκείνη τη συγχώνευση».

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί μετά που η επιστολή θα κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"