Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και Ιταλία - Βασικό θέμα η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια.-

Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και Ιταλίας, Φώτης Φωτίου και Mario Mauro αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Ρώμη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, οι δυο Υπουργοί είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.


Στη συνέχεια, Φωτίου και Mauro προχώρησαν στην υπογραφή Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, στη βάση της οποίας θα υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων, διάφορα κοινά προγράμματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών όπως ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφοριών και πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων.
Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που θα απασχολήσουν το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συζητήθηκαν θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, και η πρωτοβουλία της Συγκέντρωσης και Διαμοιρασμού (Pooling and Sharing) των στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών μελών, ώστε να επιτευχθεί αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας παρέμβασης τους με ταυτόχρονη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα θέματα αυτά και όπως εντείνουν τη συνεργασία τους με στόχο το κοινό όφελος των δυο χωρών μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΠΑ). Επισημαίνεται ότι βασικό θέμα στην ατζέντα των δυο Υπουργών ήταν η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μετά τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ διανοίγονται τομείς συνεργασίας των δυο χωρών.
Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν από κοινού ότι η συμμετοχή του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου-Ιταλίας και ταυτόχρονα καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
Ο κ. Φωτίου και ο κ. Mauro αποφάσισαν όπως για την προώθηση της συνεργασίας αυτής συγκροτηθούν από τα δύο Υπουργεία ομάδες εργασίας προκειμένου να υποβάλουν στους δύο Υπουργούς προτάσεις για τα πεδία συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υπουργός ενημέρωσε για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».
Από πλευράς του ο Ιταλός Υπουργός εξέφρασε τη πλήρη στήριξη της χώρας του στην απόφαση αυτή της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η Ιταλία θεωρεί ότι η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και συνεισφέρει στη σταθερότητα της Μεσογείου.
Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε επίσης τον ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία.
Όσον αφορά το τελευταίο θέμα, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Δημοκρατίας να συμβάλει ουσιαστικά στο οποιονδήποτε κάλεσμα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση εκκένωσης ιταλών πολιτών από τις εμπόλεμες περιοχές αλλά και προς άλλους πολίτες είτε αυτοί προέρχονται από ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες.
Ο κ. Φωτίου απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Mauro όπως επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"