Αναστασιάδης: Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για τη λύση.

Την αποφασιστικότητα του να εργαστεί για τη λύση, εξέφρασε xθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να βοηθήσει και στο ξεπέρασμα της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα Αντώνη Αντωνίου, στο Πελένδρι.

«Σήμερα, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε. Η μια επιλογή που έχουμε μπροστά μας, ανέφερε, «είναι η πολιτική της αναποφασιστικότητας και της αδράνειας. Η προσέγγιση των δογματικών αρνήσεων που απλώς παρατείνει το αδιέξοδο».
Η άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είναι η επιλογή της εθνικής ευθύνης και της συνέπειας». Η πολιτική, είπε, «του πατριωτικού ορθολογισμού και του διεκδικητικού ρεαλισμού. Η επιλογή του ωφελίμου και όχι του αρεστού». Η πολιτική, πρόσθεσε, «της διορατικότητας και των τολμηρών πρωτοβουλιών που μπορεί να δημιουργήσουν, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, μια νέα δυναμική και την προοπτική για την οικονομική και την εθνική ανόρθωση της πατρίδας μας».
«Θέλω από αυτό το βήμα να σας βεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά επιλέγουμε, για άλλη μια φορά, το δρόμο της εθνικής ευθύνης», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε υπεύθυνα και εποικοδομητικά με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πατρίδας. Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε το σταθερό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια εκτροπής, αλλά και σε κάθε φωνή επικίνδυνου λαϊκισμού, από όπου κι αν αυτή προέρχεται».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «για 39 χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Αγωνιζόμαστε, είπε, «για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας».
Το Κυπριακό, πρόσθεσε «ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα, η πατρίδα μας».
Διαβεβαίωσε ότι «παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας
προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την Πατρίδα και το λαό της».
«Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά», είπε, «είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για τη λύση». Γιατί, πρόσθεσε, «μία λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να βοηθήσει και στο ξεπέρασμα της σημερινής οικονομικής κρίσης». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «αυτή η μικρή, διαιρεμένη χώρα έχει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, αν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουμε σε μια λύση, με την οποία θα ξεπεραστεί η διαίρεση».
«Σε αυτή την προσπάθεια, απαραίτητη είναι η συνεργασία της Τουρκίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αντί η τουρκική ηγεσία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σκέπτεται δυναμικές ή άλλες επιχειρήσεις, θα έπρεπε να αναρωτηθεί αν δεν ήλθε η ώρα να επιλύσουμε από κοινού, με τολμηρά βήματα το Κυπριακό».
Να εργαστούμε από κοινού, είπε, «για να δώσουμε ένα τέλος σε ένα χρονίζων πρόβλημα που μόνο με δυστυχία, πόνο και κόστος βαρύνει τους ανθρώπους αυτού του τόπου». Αναφερόμενος στην οικονομία, ανέφερε ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης». Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε».
Την ίδια ώρα επανέλαβε ότι «η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης και από όλους τους φορείς της κοινωνίας και της οικονομίας».
Επεσήμανε «την υπεύθυνη στάση την οποία ο κυπριακός λαός επιδεικνύει στις τόσο δύσκολες δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλεται».
«Τα δεδομένα αισθήματα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης μου απέναντι σε αυτό τον λαό δεν είναι αρκετά για να ανταποδώσουν το μέγεθος της συνεισφοράς του στην τιτάνια προσπάθεια της ανοικοδόμησης και της επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας», τόνισε.
Ο κυπριακός λαός, συνέχισε, «η κυπριακή κοινωνία, ο κάθε Κύπριος ξεχωριστά, έχουν παραδώσει μαθήματα υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, είτε υποφέρουν είτε όχι, από την οικονομική κρίση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στη ζωή του Αντώνη Αντωνίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι γεννηθείς το 1954, ο Αντώνης Αντωνίου τον Ιούλιο του 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά, στο Λόχο Ορεινών Καταδρομών.
Στις 20 Ιουλίου 1974 ο ανθυπολοχαγός της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Αντώνης Αντωνίου, βρέθηκε να υπεραμύνεται του πάτριου εδάφους στη φλεγόμενη περιοχή της τουρκικής απόβασης στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Στις 22 Ιουλίου, θεάθηκε για τελευταία φορά να πολεμά με την ομάδα του, με αυταπάρνηση, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το χώρο της απόβασης. Έκτοτε το όνομα του ήταν μεταξύ εκείνων των οποίων η τύχη αγνοείτο, ώσπου, το Φεβρουάριο του 2010, τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο δίπλα στο γήπεδο του Γυμναστικού Συλλόγου «Πράξανδρος», στην κατεχόμενη Κερύνεια.
«Αυτές τις ώρες της εθνικής μνήμης, αποτιμώντας τη θυσία του ήρωα ανθυπολοχαγού Αντώνη Αντωνίου, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πατρίδα», ανέφερε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας τέλος πως «αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες μας, την ιστορία, την πατρίδα και το έθνος μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"