Πρόεδρος: Οχι σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών – Μεθοδική εργασία για πλαίσιο συνολικής λύσης.-


Δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών αν δεν υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία, ώστε διαδικασία και ουσία να δίδουν την πραγματική ελπίδα ότι μπορεί να αναμένουμε από το νέο κύκλο συνομιλιών τα αποτελέσματα που θα μας οδηγήσουν σε μια πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, θα ενώνουν την πατρίδα μας και θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας προοπτικές και προϋποθέσεις για μια χώρα εφάμιλλη των υπολοίπων της ΕΕ.

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε εκτός κειμένου αναφορές του κατά την ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό. Σημειώνοντας πως συνεχίζεται η προετοιμασία ενόψει της έναρξης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε κανενός τις σκοπιμότητες».
Εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από τη συλλογική σοφία, μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία, θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατά τρόπο που πειστικές να είναι οι προτάσεις μας, που να εκφράζουν ακριβώς την αποφασιστικότητα και τη βούληση μας για να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, αλλά πέρα και πάνω από όλα, απόλυτα συνάδουσα με τα όσα η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τον ορισμό ημερομηνιών για έναρξη εάν δεν είμαστε έτοιμοι» και ότι « το Εθνικό Συμβούλιο, οι πολιτικές δυνάμεις γενικότερα, θα εργαστούμε μεθοδικά, έτσι ώστε μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων να αποσυρθεί ό,τι θεωρείται απαράδεκτο από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνισμού».
«Την ίδια ώρα δεν θα περιφρονήσουμε και δεν θα αγνοήσουμε τις ανησυχίες κανενός – και εννοώ των Τουρκοκυπρίων. Αλλά ποτέ και δεν θα παραγνωρίσουμε τις δικαιολογημένες έγνοιες, τις αξιώσεις και τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πως «προσερχόμαστε και θα προσέλθουμε στο διάλογο με κάθε καλή διάθεση. Αυτό που αναμένουμε είναι τα τολμηρά βήματα της Τουρκίας που για 39 χρόνια διατηρεί στην πατρίδα μας τον κατοχικό στρατό, για να επιβάλλεται όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.
Όπως είπε, «χρειάζονται, επιτέλους, δείγματα γραφής, χρειάζεται μια νέα δυναμική αν θέλουμε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας προς την ανάγκη επιτέλους η πατρίδα μας να επανενωθεί, να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανάγκη να συμβιώσουμε ειρηνικά, αλλά κάτω από συνθήκες που κανενός δεν θα πλήττεται η περηφάνια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε και να πετύχουμε το συντομότερο τη λύση που θα μας οδηγεί στην απελευθέρωση και την προκοπή. Μόνο έτσι θα
επιτελέσουμε και το καθήκον μας και προς τον Σταύρο Στυλιανίδη που σήμερα αποκαλύψαμε την προτομή του, αλλά και προς όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να μας κρατήσουν ελεύθερους», ανέφερε.
Είπε επίσης πως «ο Σταύρος γαλουχήθηκε από τη μάνα του, αφού από μικρός ορφάνεψε από πατέρα, με τα νάματα της πατρίδας και της θρησκείας και με το ξεκίνημα του αγώνα της ΕΟΚΑ βρέθηκε από τους πρώτους στις εθνικές επάλξεις».
«Ηταν τότε που δεν χρειάζονταν, βεβαίως, οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις για την κυπροποίηση της ελληνικής γλώσσας, ήταν τότε που η εθνική ταυτότητα συντηρείτο διότι για αιώνες η Εκκλησία πρωταγωνιστούσα αναλάμβανε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αναλάμβανε την πίστη στο Θεό», είπε.
Είπε πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι ποτέ μα ποτέ η χριστιανική διδασκαλία δεν καλλιέργησε τη ρατσιστική θρησκεία, αλλά αντιθέτως καλεί τον όποιον θέλει οπίσω μου ελθείν» θα πρέπει «να διαφυλάξουμε και τη θρησκεία και την ελληνική μας γλώσσα».
«Είναι αυτά που αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας και αν θέλουμε να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε την ελληνική μας καταγωγή», σημείωσε.
Σημείωσε πως «αυτό δεν έχει να κάνει τίποτε με την όποια επιδιωκόμενη λύση. Διότι λαός που δεν σέβεται τη δική του ταυτότητα δεν θα σεβαστεί ποτέ και την ταυτότητα των αντιπάλων του ή των άλλων με τους οποίους είναι καταδικασμένος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"