Δε διασυνδέονται ενέργεια και Κυπριακό, τονίζει στους Αμερικανούς ο Γιώργος Λακκοτρύπης - Όραμα της Κύπρου είναι να καταστεί Ενεργειακό Κέντρο.-

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δε διασυνδέονται με το Κυπριακό, ούτε η Κύπρος μπορεί να μείνει όμηρος και να μη φροντίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, συνέχισε τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, με στελέχη δεξαμενών σκέψης, Αμερικανούς δημοσιογράφους που ασχολούνται με ενεργειακά θέματα, το Αμερικανο-ελληνικό Ινστιτούτο και την εκτελεστική επιτροπή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής. Πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του, είχε συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανοισραηλινής Πολιτικής Επιτροπής.

Χθες το μεσημέρι μίλησε σε ακροατήριο διπλωματών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και ειδικών σε ενεργειακά θέματα, στη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον German Marshall Fund, όπου αναφέρθηκε στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίζει ότι την Τετάρτη άναψε η πρώτη φλόγα αερίου στο κυπριακό κοίτασμα.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε στην ομιλία του πως το όραμα της Κύπρου είναι να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας την γεωπολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Εξάλλου, ως το δυτικότερο άκρο της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η στρατηγική της Κύπρου βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τη βιώσιμη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, την εγκατάσταση σταθμού υγροποίησης αερίου στην Κύπρο που να εξυπηρετεί και τις γειτονικές χώρες, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων με τη μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο όπου θα εδρεύουν εταιρείες παροχής σχετικών υπηρεσιών και για τις γειτονικές χώρες και με τη μετάλλαξη της κυπριακής οικονομίας σε οικονομία με βάση τη γνώση γύρω από θέματα φυσικού αερίου και, τέλος, τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο υγρών καυσίμων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας της ομιλίας του είπε πως ήρθε στην Ουάσιγκτον όχι για να ζητήσει κάτι, αλλά για να ενημερώσει, να διαβουλευτεί και να ακούσει. Σημείωσε μάλιστα ότι βρήκε «ευήκοα ώτα», όπου και αν πήγε. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός σχεδίου για τη διαχείριση πιθανών κρίσεων από περιβαλλοντικές καταστροφές και η συνεργασία σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε ακόμη στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο στοχεύει στην συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων. Ένα σκέλος του μνημονίου είναι η συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα και ένα άλλο η διασύνδεσή τους με υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια, πράγμα που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής απομόνωσης και θα στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να αδειοδοτηθεί εντός του 2014 και να είναι έτοιμο το 2017.

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει το κυπριακό πρόβλημα στα σχέδια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι οι ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν συνδέονται με το κυπριακό, ούτε μπορεί η Κύπρος να παραμείνει όμηρος του Κυπριακού και να μην φροντίσει για τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Τα οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ανήκουν σε όλους τους κατοίκους του νησιού, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δίκαιη μοιρασιά τους. Ωστόσο, σημείωσε, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που θα επέλθει. Οι προοπτικές που ανοίγονται – αν λυθεί το Κυπριακό – είναι τεράστιες για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Επεξηγώντας πώς θα επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι από τα έσοδα που θα προκύψουν, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στα πρότυπα της Νορβηγίας, όπου θα κατατίθενται τα έσοδα αυτά. Ένα μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, ένα μέρος για την αποπληρωμή του χρέους και ένα άλλο για τις επερχόμενες γενεές.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κυπριακή οικονομική κρίση και αν τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν στην επίλυσή της, ο Υπουργός σημείωσε ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν κρατηθεί, κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Κυβέρνησης, εκτός μνημονίου, με σκοπό την προστασία των αναμενόμενων εσόδων, την εξασφάλιση σταθερότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εξάλλου, δεν αναμένεται να βοηθήσουν τα έσοδα αυτά στην οικονομική κρίση, καθώς τα πρώτα από αυτά αναμένονται περί το 2020.

Πάντως, επισήμανε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το οικονομικό πρόγραμμα της τρόικας και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Rodney D. Cook, αντιπρόεδρος της εταιρείας Noble Energy.

Ο κ. Cook αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που θα έχει για την Κύπρο η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως ενεργειακή ασφάλεια, μείωση κόστους ενέργειας, αύξηση κρατικών εσόδων, δημιουργία θέσεων εργασίας και καλύτερη ποιότητα του αέρα από τη χρήση του καθαρού φυσικού αερίου. Επεσήμανε ακόμη ότι η συνεργασία της εταιρείας με την κυπριακή κυβέρνηση είναι άριστη, ότι η Noble Energy καλωσορίζει την εμπλοκή και άλλων εταιρειών στην εξόρυξη φυσικού αερίου σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, αλλά θα γίνουν γρήγορα.

Αργά το βράδυ επισκέφθηκε τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"