Ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη: «Καθοριστικής σημασίας η προετοιμασία των συνομιλιών»

Με στόχο να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού είναι η σωστή προετοιμασία του νέου γύρου συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αρχίζει σήμερα επίπονη εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και γεύμα με τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην καθοριστική σημασία που προσδίδει στην καλή προετοιμασία του νέου γύρου των συνομιλιών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρώτη του επίσκεψη υπό την επίσημη ιδιότητά του στα Ηνωμένα Εθνη, συνοδεύουν η πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη κι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
«Στόχος και σκοπός, κατά κύριο λόγο, είναι μέσα από μία σειρά αρκετών επαφών και ενός βεβαρυμμένου προγράμματος, να δούμε αυτό που βαρύνει όλους μας, την ανάγκη να υπάρξει μία καλή προετοιμασία ενόψει ενός νέου γύρου των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ο νέος γύρος δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή την ώρα χρονικά
«Εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία και τη δυναμική που πρέπει να προσδώσουμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια ακτίνα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν πρόκειται χάρη του «χρονοδιαγράμματος» που ετέθη για έναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβρη, να θυσιαστεί η ουσία.
«Αυτά είναι τα μηνύματα που έχω στείλει και μέσω του κ. Downer και δια της επιστολής μου», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ότι σημασία δεν είναι πότε ξεκινούν αλλά κάτω από ποιές συνθήκες ξεκινούν, ποιά είναι η διαδικασία και ποιά είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε. Όταν γίνονται δηλώσεις από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη για δύο κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία διάσταση θέσεων και υπάρχει μία αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την 8η Ιουλίου του 2006. Συνεπώς, θα πρέπει όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν», υπέδειξε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντικό είναι να γίνει κάτι έτσι ώστε να ξαναστραφεί το ενδιαφέρον προς το Κυπριακό, καθώς το θέμα ήταν εκτός συζήτησης, τόσο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάδειξη του Προέδρου, όσο και στις ψευδοεκλογές του παρανόμου καθεστώτος.
«Χρειάζεται κάτι δραματικό ή κάτι συγκλονιστικό που να ξαναεπικεντρώσει την προσοχή στο Κυπριακό. Να αποκαταστήσει στο βαθμό που μπορεί να αποκατασταθεί αυτήν την ώρα η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία. Αλλά και η εμπιστοσύνη όλων προς το διάλογο», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και στη διάρκεια της παρουσίας του, πέραν της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση την προσεχή Πέμπτη, θα μιλήσει στην ειδική σύνοδο υψηλού επιπέδου για τους στόχους της χιλιετίας και θα συναντηθεί με αρκετούς ομολόγους του, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας. Τη Δευτέρα θα έχει γεύμα εργασίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. και αργά το βράδυ θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν.
Την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού Αντιπροέδρου.
Κληθείς να αναφερθεί στις προσδοκίες του από τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, είπε πως θα μιλήσει μετά τη συνάντηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"