Έξαρση της φυματίωσης - Νέο σανατόριο ζητούν βουλευτές.-


Την ανάγκη δημιουργίας νέου σανατορίου όπου θα νοσηλεύονται οι ασθενείς με φυματίωση, επεσήμαναν βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, αναφερόμενοι στην έξαρση που παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο η ασθένεια, αλλά και στην ανεπάρκεια των υφιστάμενων ιατρικών εγκαταστάσεων στην Κυπερούντα.
Βάσει στοιχείων που παρουσιάστηκαν από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας σε συνεδρία της Επιτροπής, σε λιγότερο από μια δεκαετία έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση με διπλασιασμό των νέων περιστατικών φυματίωσης. Συγκεκριμένα, το 2012 υπήρχαν στην Κύπρο συνολικά 69 περιστατικά φυματίωσης, εκ των οποίων 18 Κύπριοι και 51 αλλοδαποί. Το 2011 ο συνολικός αριθμός των φυματικών έφθανε τους 54, εκ των οποίων οι εννέα Κύπριοι και οι 45 αλλοδαποί, ενώ το 2004 ήταν 12 και 18 αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις τους αφού ενημερώθηκαν από τους λειτουργούς του Υπουργείου για τα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με την πρόληψη μετάδοσης και την αντιμετώπιση της ασθένειας της φυματίωσης, βουλευτές ανέφεραν ότι η δαπάνη για τη διαμόρφωση του παλαιού οικοτροφείου της νοσηλευτικής σχολής, η οποία είναι χωρητικότητας 22 κλινών, σε σανατόριο, ανέρχεται στο ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, βουλευτής ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, εξέφρασε την αγωνία των μελών της Επιτροπής, αναφερόμενος στις «σοβαρές ελλείψεις» που διαπιστώθηκαν σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας, αλλά και στα προβλήματα που παρουσιάζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ελλιπείς».
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η στέγη αμιάντου στο νοσοκομείο της Κυπερούντας όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με φυματίωση παρουσιάζει απώλειες.
Παράλληλα είπε ότι όλα τα περιστατικά φυματίωσης αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το βαθμό του προβλήματος του κάθε ασθενή.
«Δυστυχώς δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν και η Επιτροπή ζητά να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα και να γίνουν ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Υγείας θα συνδράμει με τους δικούς της τρόπους στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα στο Υπουργείο Οικονομικών.
«Το θέμα πρέπει να το δούμε αρκετά σοβαρά» σημείωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, αναφέροντας ότι την τελευταία δεκαετία έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα ξένων και Κυπρίων στην Κύπρο.
«Ενώ είμαστε αυτάρκεις και έχουμε πολύ ψηλό επίπεδο νοσηλευτικών και ιατρικών υπηρεσιών δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι όσον αφορά τη νοσηλεία αυτών
των ανθρώπων» είπε, προσθέτοντας ότι «το νοσοκομείο της Κυπερούντας δεν προσφέρεται στην κατάσταση που είναι σήμερα για τη θεραπεία των φυματικών, όταν σε ένα δωμάτιο μπορεί να νοσηλεύονται και τέσσερις και πέντε».
Παράλληλα είπε ότι «χρειάζονται δωμάτια αρνητικής πίεσης τα οποία δεν έχουμε».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι χρειάζεται ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ για τη διαμόρφωση της παλιάς νοσηλευτικής σχολής στην Κυπερούντα σε σανατόριο για τους φυματικούς.
«Έχουμε το ιατρικό προσωπικό, δεν έχουμε χώρους,» είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα είναι «οι ανθεκτικές μορφές της φυματίωσης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς και άρα θεωρούνται ανίατες».
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικού χώρου για θεραπεία των ασθενών με φυματίωση, ζητώντας από την Κυβέρνηση «να μη βλέπει τα θέματα υγείας με αριθμούς, αλλά να συμπεριλάβει κονδύλι στον προϋπολογισμό» για τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου.
Υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο σήμερα να μην υπάρχουν μονόκλινα δωμάτια για ασθενείς που έχουν ανθεκτική μορφή φυματίωσης με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας» και ότι είναι «αδιανόητο να μην υπάρχει σύστημα αρνητικής πίεσης θαλάμου που είναι το μοναδικό σήμερα για τη θεραπεία ανθεκτικών μορφών της ασθένειας».
Η κ. Μισιαούλη είπε ότι τα φάρμακα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι αποτελεσματικά και ότι δεν είναι γνωστό πότε θα κυκλοφορήσουν τα νέας γενιάς φάρμακα για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής μορφής της ασθένειας.
Για μας θα είναι θέμα προτεραιότητας και θα αγωνιστούμε για να γίνει κάτι για το θέμα του νοσηλευτηρίου και τη διαμόρφωση της παλιάς σχολής νοσηλευτών στην Κυπερούντα, συμπλήρωσε.
Από πλευράς ΔΗΚΟ, η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου στάθηκε στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με φυματίωση στην Κύπρο είναι Ευρωπαίοι και κυρίως Ρουμάνοι και ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να απελαύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες που πάσχουν από φυματίωση, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Είπε επίσης ότι επείγει η επαναλειτουργία του σανατορίου στην Κυπερούντα, λόγω της έξαρσης της φυματίωσης.
Όπως ανέφερε, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες τα φάρμακα νέας γενιάς, ενώ την ίδια ώρα το μικρόβιο που προκαλεί την ασθένεια
έχει μεταλλαχθεί και ως εκ τούτου τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς δεν είναι αποτελεσματικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"