Στη χειρότερη τους κατάσταση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Συνάντηση της ΠΟΒΕΚ με τον Α. Κυπριανού.-

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο ως αποτέλεσμα όχι μόνο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης αλλά και των αποφάσεων της Κυβέρνησης, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της επέκτασης των ωραρίων.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία. Για το θέμα του διατάγματος της Υπουργού Εργασίας για το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που τους έχει καταθέσει η ΠΟΒΕΚ, «αυτά τα νέα ωράρια είναι καταστροφικά. Δεν έχουν επιτελέσει τον ρόλο για τον οποίο τάχα η Κυβέρνηση τα έχει επιβάλλει με το διάταγμά της». Δεν έχουν καθηλώσει ή περιορίσει την ανεργία, πρόσθεσε, λέγοντας πως οι ελάχιστοι που έχουν προσληφθεί είναι πολύ λίγοι μπροστά σε όσους μένουν άνεργοι επειδή κλείνουν επιχειρήσεις. «Μόνο στη Λεμεσό έχουν κλείσει 76 περίπτερα από την ημέρα έκδοσης του διατάγματος».
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, το κόστος για τις επιχειρήσεις έχει ανέβει αφού υποχρεώνονται να πληρώνουν μισθούς την Κυριακή και το Σάββατο ενώ ο κύκλος εργασιών δεν έχει αυξηθεί, αλλά κάποιοι ψωνίζουν την Κυριακή αντί της Παρασκευής ή μιας άλλης μέρας. Η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνεται και αν συνεχιστεί το διάταγμα θα είναι η χαριστική βολή, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υποσχέθηκε στην ΠΟΒΕΚ πως θα επαναφέρει το θέμα των ενοικίων στη Βουλή για ψήφιση, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούλιο, αφού απέρριψε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, το νομοθετικό σώμα είχε δεσμευτεί ότι θα ξανασυζητούσε το θέμα τον Σεπτέμβριο. Θα επαναφέρουν επίσης στη Βουλή, συνέχισε, το θέμα της δημιουργίας χρηματο-οικονομικού φορέα, ο οποίος θα στηρίξει και θα διοχετεύσει χρήματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα επαναφέρουν ακόμη, είπε, το θέμα της ανάγκης επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων, δίδοντας έμφαση στους όρους.
Επανέλαβε δε την έκκληση του ΑΚΕΛ προς τον Διοικητή της ΚΤ και τις εμπορικές τράπεζες για μείωση των δανειστικών επιτοκίων. «Διαφορετικά όχι μόνο δεν πρόκειται να επανεκκινήσει η κυπριακή οικονομία, αλλά αντιθέτως θα οδηγηθεί στην καταστροφή». Ανέφερε επίσης ότι σε συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα επιδιώξουν να δουν κατά πόσο υπάρχει περιθώριο αναστολής για ένα χρονικό διάστημα ενδεχόμενων διώξεων επιχειρηματιών που δεν μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι απλά συνθήματα υποστήριξης, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, αλλά θα κινηθούν έμπρακτα.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ, Ανδρέας Δαλίτης ευχαρίστησε τον ΓΓ και το ΑΚΕΛ για την στήριξή του και την επίδειξη κατανόησης των προβλημάτων των μικροκαταστηματαρχών που σήμερα υποφέρουν τα μέγιστα.
Στην χειρότερή τους κατάσταση από την περίοδο της ανεξαρτησίας βρίσκονται σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχει αυτή η διαπίστωση από όλους, κόμματα και οργανώσεις, Κυβέρνηση και κράτος, «εντούτοις παίρνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση».
Για το θέμα του νέου ωραρίου, είπε πως «ε, δεν μπορεί μέσα σε μια νύχτα ο όποιος Υπουργός να δηλώνει ότι όλη η Κύπρος είναι τουριστική και να βάζει τις επιχειρήσεις σε τέτοιες περιπέτειες. Στο τέλος της ημέρες, ναι έχει αποδειχθεί ότι ούτε αναθέρμανση της οικονομίας έχει γίνει, ούτε αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων έχει επιτευχθεί και η ανεργία, δυστυχώς, καλπάζει». Υποσχέσεις όπως ο εγγυοδοτικός μηχανισμός που μπορούν να δώσουν μια ρευστότητα, εξακολουθούν να παραμένουν υποσχέσεις, πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν βλέπουν το όποιο πρακτικό μέτρο.
Για το θέμα των ενοικίων, ο κ. Κουρσάρης διερωτήθηκε γιατί ενώ φάνηκε πως τα κόμματα συμφωνούν αρχικά με την πρόταση του ΑΚΕΛ, δεν την ψηφίζουν στη Βουλή. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η στήριξη του ΓΓ και του ΑΚΕΛ θα συνεχισθεί ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε μια κατεύθυνση όπου με συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όπως είπε, να υλοποιηθούν. Για να μπορέσουμε ξανά, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία για επιχειρήσεις που έκλεισαν παγκύπρια το τελευταίο διάστημα, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ μίλησε για «προσγειωμένη και αντικειμενική εκτίμηση» πως πέραν των 25% των επιχειρήσεων έχουν κλείσει. Οι λόγοι που έχουν συμβεί είναι γνωστοί, ανέφερε σημειώνοντας ότι την κατάσταση επέτειναν οι αποφάσεις του Μαρτίου (Γιούρογκρουπ) και τα θέματα ωραρίων και ενοικίων. Αναφερόμενος στο παράδειγμα των 76 περιπτέρων στη Λεμεσό που έχουν κλείσει τελευταία, ο Στέφανος Κουρσάρης είπε πως κάποιος πρέπει να βγει να μετρήσει ακριβώς τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. «Αλλά εγώ σας προκαλώ και είσαστε στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων, δεν βλέπετε το 30% των καταστημάτων να είναι κλειστά; Όχι πωλείται η επιχείρηση πλέον. Γράφει απλώς ενοικιάζεται και είναι κενό».
Σημείωσε δε ότι ο αυτοεργαζόμενος, ο επιχειρηματίας που κλείνει την επιχείρησή του, ίσως μπει στον κατάλογο των ανέργων, αφού οι αυτοεργοδοτούμενοι δεν έχουν δικαίωμα στο ανεργιακό επίδομα, όμως πίσω του υπάρχουν χρέη, υποχρεώσεις, δημιουργείται οξύ κοινωνικό πρόβλημα, «το οποίο αν δεν αντιμετωπίσουμε σήμερα θα έχουμε τις συνέπειές του αύριο και στις επόμενες γενιές».

Κληθείς να πει τι γίνεται με την προσφυγή της ΠΟΒΕΚ στο Ανώτατο για αναστολή του διατάγματος, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι εξετάζεται και αύριο θα καταθέσει ένσταση ο Γενικός Εισαγγελέας «και αναμένουμε πολύ σύντομα το Ανώτατο Δικαστήριο να τοποθετηθεί επί του θέματος». Ζήτησε τέλος το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή και «η απόφαση που πήρε εν μια νυκτί η Υπουργός να αποσυρθεί».

Σε σχόλιο ότι το διάταγμα για τα ωράρια θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο και αν έχουν πληροφόρηση ότι θα διαρκέσει παραπάνω, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι υπάρχουν αυτοί οι φόβοι, παραπέμποντας σε αρθρογραφίες μεγαλοεπιχειρηματιών που εξασκούν πιέσεις στην Υπουργό και την κυβέρνηση για συνέχισή του, ευχόμενος αυτή τη φορά οι πιέσεις αυτές να μην πιάσουν τόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"