Τέλος Σεπτεμβρίου νέα σχέδια απασχόλησης ανέργων .-

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εξαγγείλει 3 με 4 σχέδια επιστροφής ανέργων στην εργασία και προς τούτο διενεργεί κοινωνικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Σε απογευματινή συνάντηση τη Δευτέρα, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και οι ηγεσίες των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων είχαν μια πρώτη συζήτηση επί των νέων σχεδίων εργοδότησης ανέργων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, η κ. Αιλιανίδου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης κάποιες νέες σκέψεις, ώστε η πολιτεία να μπορέσει να βοηθήσει τους άνεργους και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.
Η Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχισθεί, με επόμενο βήμα την ετοιμασία προσχεδίων τα οποία θα διαβιβαστούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά τρόπο μέσα από τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων, να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ερωτηθείσα εάν έχουν αναπτυχθεί ιδέες και θέσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται με την κατοχή πολλών θέσεων εργασίας, από κοινοτικούς με υποδεέστερους όρους απασχόλησης, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό «τους συμπολίτες μας».
Πρόσθεσε ότι τα οποία σχέδια και προτάσεις αναπτυχθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου θα στοχεύουν σε αντιμετώπιση όλων των πτυχών και των αιτίων που οδήγησαν στα τόσο ψηλά ποσοστά ανεργίας.
Στην ερώτηση εάν το Υπουργείο Εργασίας διενεργεί τους ενδεικνυόμενους ελέγχους για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι οι έλεγχοι είναι τακτικοί.
Σημείωσε μάλιστα ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από το διάταγμα επέκτασης των τουριστικών περιοχών έχουν ήδη δρομολογηθεί 11 ποινικές διώξεις για παραβίαση του νόμου που αφορά τους όρους εργασίας, προσθέτοντας ότι γίνονται επιθεωρήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.
«Μέσα στους πρώτους στόχους του Υπουργείου είναι η προστασία των εργαζομένων», είπε.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωησέως ανέφερε ότι η ηγεσία της Συνομοσπονδίας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις του Υπουργείου Εργασίας και θα αναμένει σε
συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου εφόσον τεθεί ενώπιον της περίγραμμα των εισηγήσεων.
Πρόσθεσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα με καλή πίστη θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπουργό και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.
Ο κ. Μωησέως σημείωσε επίσης τη δήλωση της Υπουργού ότι δεν παρακολουθεί τα προβλήματα να διαιωνίζονται και ότι θα τα επιλύσει το συντομότερο δυνατό.
Η πρώην Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους που συμμετείχε στη συνάντηση αντιπροσωπεύοντας την ΠΕΟ, είπε ότι η Ομοσπονδία θα τοποθετηθεί επί των προτεινόμενων από το Υπουργείο Εργασίας σχεδίων όταν τεθούν ενώπιον της τα προσχέδια των κατευθύνσεων των σχεδίων.
Πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ σημειώνει την ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης των υφισταμένων σχεδίων και την εκπόνηση και εξαγγελία νέων σχεδίων.
Η κ. Χαραλάμπους συνέχισε λέγοντας πως η πρώτη και η μέγιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να οδηγεί σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή επίδραση που υπέστη το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου από τα πρόσφατα γεγονότα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή.
«Οι προσπάθειες που γίνονται μέσα από τα σχέδια είναι αξιοσημείωτες», είπε, ανέφερε ότι η ΠΕΟ θα προσφέρει θετική συνδημιουργική συμβολή στην εκπόνηση αυτών των σχεδίων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και διατύπωσε τη θέση ότι ταυτόχρονα χρειάζεται ένας ευρύτερος κοινωνικός διάλογος με την εμπλοκή όλων των συναρμοδίων Υπουργείων για να αντιμετωπισθεί το μεγάλο οξύ πρόβλημα της ανεργίας που εν μέσω επιτάχυνσης της ύφεσης θα διευρύνεται.
Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους αφού ανέφερε ότι η Υπουργός Εργασίας σήμερα πρόσθεσε άλλο ένα σωστό βήμα στη διεκδίκηση και απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος για σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο, γεγονός που πρέπει να αναγνωρισθεί, είπε ότι το Υπουργείο έχει εντοπίσει κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, τη στήριξη των όποιων θέτει σε ψηλή προτεραιότητα όπως και την επιστροφή τους στην απασχόληση.
«Οπωσδήποτε το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΔΕΟΚ θα συμβάλουν ώστε το συντομότερο δυνατό να ετοιμασθούν και εξαγγελθούν τα νέα σχέδια» είπε και ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και επί του ευρύτερου ζητήματος της επανεκκίνησης της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
Καταλήγοντας ο κ. Διομήδους είπε ότι συμφωνήθηκε ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχισθεί ώστε μέσα από συνέργιες από όλα τα Υπουργεία η οικονομία να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία ποιοτικών και μόνιμων θέσεων
εργασίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"