Ξεσηκωμός στα Κόμματα από τα τεκταινόμενα στη Νέα Υόρκη – Έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου.-Τι λέγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.-


Η συμφωνία που ανακοίνωσαν στ Νέα Υόρκη Βενιζέλος και Νταβούτογλου για επισκέψεις και συνομιλίες των διαπραγματευτών της ε/κ και της τ/κ πλευράς σε Άγκυρα και Αθήνα, αντιστοίχως, προς συζήτηση θεμάτων που άπτονται του Κυπριακού, ξεσήκωσε τα Κόμματα στην Κύπρο, τα οποία σχολίασαν ποικιλοτρόπως τη συμφωνία, η οποία, όπως ανέφεραν ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, έγινε με προτροπή και υποστήριξη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Όλα τα κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού σχολίασαν αρνητικά την εξέλιξη, επισημαίνοντας κινδύνους για επισημοποίηση της τουρκοκυπριακής οντότητας και μείωση του στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει θετικά«την διεθνή κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό», όπως αναφέρει.
Σε ανακοίνωση του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η εμπλοκή των χωρών και οργανισμών που μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματική επιρροή στην Τουρκία, είναι προαπαιτούμενο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
«Ασφαλώς θα αναμένουμε την ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αναμενόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα. Το βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που διαφοροποιούν το διεθνές κλίμα και βγάζουν την πλευρά μας από τη θέση του αμυνομένου», προσθέτει.
Με την πρόταση για την Αμμόχωστο, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, δίνεται το υπόβαθρο για να ενισχυθεί η προσπάθεια για επίτευξη λύσης, αλλά και ο καταλύτης για τη δημιουργία κλίματος πραγματικής και ουσιαστικής συνεργασίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
«Η πρόταση, είναι προφανές, ότι έχει ήδη προβληματίσει και αντικρίζεται θετικά από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Με την προοπτική των απευθείας συναντήσεων του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση, ικανοποιείται ένα ζητούμενο που είχε για δεκαετίες η πλευρά μας, να μπορεί να συνομιλεί απευθείας με την Τουρκία, εντός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ελληνική Κυβέρνηση από την άλλη, δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση προϋποθέσεις οποιουδήποτε επιπέδου αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ή αλλοίωσης της μορφής των διαπραγματεύσεων», συμπληρώνει.
Αναφέρει, επίσης, ότι αποδείχθηκε περίτρανα στην πορεία του χρόνου ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, με τις συνομιλίες να παραμένουν αποκλειστικά σε δικοινοτικό ή ενδοκυπριακό επίπεδο.
«Η Τουρκία είναι που αποκλειστικά ευθύνεται για την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της. Με τις απευθείας συναντήσεις δημιουργείται η δυνατότητα να τίθεται η Τουρκία προ των ευθυνών της και να μην κρύβεται απενεχοποιημένη πίσω από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», καταλήγει ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωση του.

---
Δημοκρατικό Κόμμα
Νικόλας Παπαδόπουλος Βουλευτής Λευκωσίας και υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ερωτηματικά προκαλούν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Ευάγγελου Βενιζέλου χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (23/9/2013), ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή».
Εγείρονται λοιπόν τα εξής ερωτήματα: 1. Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συναντήσει τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή;
Εάν αυτό έγινε με στόχο την επίτευξη αντίστοιχης συνάντησης του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την τουρκική κυβέρνηση, τότε δίνεται η εντύπωση «εξίσωσης» της κατοχικής Τουρκίας - η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας - με την Ελλάδα η οποία εμπλέκεται στο Κυπριακό μόνο ως εγγυήτρια δύναμη και ως σταθερός συμπαραστάτης της πλευράς μας. Επιπρόσθετα, εγείρεται θέμα υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ρόλου της.
2. Τι θα συζητήσει ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής με την ελληνική κυβέρνηση; Τι νόημα έχει μια συνάντηση του τουρκοκύπριου συνομιλητή με την ελληνική κυβέρνηση;
Είναι κατανοητό ότι μια συνάντηση του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την τουρκική κυβέρνηση έχει νόημα και σημασία ακριβώς επειδή η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός της αποφασίζουν και καθορίζουν τη στάση και τις ενέργειες της
τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ, επιπρόσθετα, υπάρχουν και θέματα του Κυπριακού που αφορούν αποκλειστικώς την Τουρκία. Όμως, δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση της ελληνοκυπριακής πλευράς αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και διά του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίζουν και καθορίζουν τη στάση μας στο Κυπριακό, έχοντας απλώς ως συμπαραστάτη την Ελληνική κυβέρνηση.
Εκφράζω την ανησυχία και τον προβληματισμό μου για αυτή την εξέλιξη η οποία παραπέμπει ουσιαστικά σε έμμεση τετραμερή διάσκεψη και οποία υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει το ψευδοκράτος. Λευκωσία, 24 Σεπτεμβρίου 2013
ΕΔΕΚ
Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα, δήλωσε την Τρίτη ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «το ΚΣ ΕΔΕΚ έχει επανειλημμένα καταθέσεις τις απόψεις του, τις οποίες και επαναλαμβάνει, με την ευκαιρία της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις εκεί επαφές και συναντήσεις του» και σημειώνει την ανάγκη για «διαμόρφωση σαφούς και μη επιδεχόμενης οιασδήποτε αμφισβήτησης διαπραγματευτικής βάσης».
Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «έναρξη συνομιλιών χωρίς αυτή την προϋπόθεση και χωρίς την γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού θα αποτελέσει επανάληψη του λάθους που διεπράχθη το 2008 κατά παραβίαση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και κυρίως της συμφωνημένης επιστολής Γκαμπάρι».
Το ΚΣ ΕΔΕΚ αξιώνει «διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και κατάθεσή του ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας όπως επίσης και διαχωρισμό της εσωτερικής από την διεθνή πτυχή του Κυπριακού».
«Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της σε ότι αφορά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960», είπε ο κ. Παπαδάκης.
Πρόσθεσε ότι για το ΚΣ ΕΔΕΚ «το θέμα της κατά προτεραιότητα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «τόσο η συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 όσο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 του 1984 και 789 του 1992 προβλέπουν με σαφήνεια και κατά τρόπο επιτακτικό στην επιστροφή της Αμμοχώστου ως ένα πρώτο βήμα επίδειξης βούλησης από την Τουρκία, για την συνολική λύση του Κυπριακού».
Ανέφερε επίσης ότι «θέματα όπως το έγκλημα του εποικισμού, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης των τοπωνυμίων και της παραβίασης των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μπορούν και πρέπει να τίθενται ως ξεχωριστά ζητήματα που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες».
«Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεοκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση», είπε ο κ. Παπαδάκης.


Λιλλήκας: «Διολίσθηση»

Μία «τεραστίων διαστάσεων διολίσθηση που ικανοποιεί την πάγια τουρκική απαίτηση για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης» για το Κυπριακό, χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τερματίσει αυτή τη διαδικασία και τον Ελληνα Πρωθυπουργό να αποσύρει την συμμετοχή της Ελλάδας.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με ακαδημαϊκούς για ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «οι συνέπειες από αυτή τη διαδικασία θα είναι τραγικές για το Κυπριακό, αφού ουσιαστικά θα αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος και αναβαθμίζεται αν όχι εξαφανίζεται από την όλη διαδικασία η Κυπριακή Δημοκρατία».
Πρόσθεσε ότι «με την ικανοποίηση αυτής της τουρκικής πρότασης που έγινε δυστυχώς πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά η Τουρκία απαλλάσσεται των ευθυνών της ως κατοχική δύναμη. Η συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά εξισώνει την Ελλάδα με την κατοχική Τουρκία, προσθέτοντας άλλοθι στην Τουρκία το οποίο και θα αξιοποιήσει».
Αφού ανέφερε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης» ο κ. Λιλλήκας είπε πως ούτε η ελληνική ούτε η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα έχουν κανένα δικαιολογητικό να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, ενώ «απούσα θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».
Η Τουρκία, συνέχισε, «δεν είχε πρόβλημα να αναγνωρίσει τους Ελληνοκύπριους αλλά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και διερωτήθηκε κατά πόσον «η Τουρκία έχει εισβάλει και έχει παραβιάσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ελληνοκυπριακού κράτους ή της Κυπριακής Δημοκρατίας» και «τι θα διαπραγματευθεί η Ελλάδα με τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να γίνουν με την Κυπριακή Δημοκρατία για να συζητηθούν τα θέματα της αποχώρησης των εποίκων και των κατοχικών στρατευμάτων».
Ταυτόχρονα, κάλεσε «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τερματίσει αυτή τη διαδικασία τώρα που είναι νωρίς» και «τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποσύρει τη συμμετοχή της Ελλάδας, για να μη δώσουμε αυτό το φοβερό άλλοθι στην Τουρκία να απαλλαγεί από την ευθύνη της κατοχικής δύναμης».
Σε ερώτηση κατά πόσον διακυβεύεται η παγίωση της διχοτόμησης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών απάντησε πως «με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά οδηγούμαστε σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης, κάτι που επεδίωκε εδώ και δεκαετίες η Τουρκία».
Είπε επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων και των δύο κοινοτήτων και η εικόνα που θα περάσει είναι ότι οι μητέρες πατρίδες, για τις οποίες δεν θα υπάρχει θέμα εισβολής και κατοχής, προσπαθούν να λογικεύσουν τις δύο κοινότητες οι οποίες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Αρα μετατρέπεται πλήρως το Κυπριακό σε δικοινοτικό ζήτημα και αυτό θα παγιώσει ασφαλώς και τη διχοτόμηση».
Ανέφερε ακόμα ότι «η ελληνική πλευρά έκανε τρομερές και απαράδεκτες υποχωρήσεις αυτές τις δεκαετίες, σε βαθμό που έχει ξεπεράσει όλες τις γραμμές ασφάλειας για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού» και πρόσθεσε πως «αυτή δεν είναι ώρα για νέες υποχωρήσεις».
Η Τουρκία, δήλωσε, δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της πολιτική «ενόσω εμείς υποχωρούμε. Η Τουρκία μόνο εάν εξαναγκαστεί θα αλλάξει πολιτική και θα εξαναγκαστεί όταν το κόστος που θα πληρώνει για την κατοχή θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα έχει από την κατοχή».
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «επιβάλλεται να αποσύρουμε όλες τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις, να καλέσουμε την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνοκυπριακή πλευρά να διαπραγματεύεται με την τουρκοκυπριακή για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία για τα θέματα των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων».
Σε περίπτωση, κατέληξε, που η «Τουρκία αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να
κλείσει την πόρτα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού».
ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Υ.

Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Τουμάζου Τσιελεπή, αναφέρει:
«Αναφορικά με την εξαγγελθείσα πρόθεση για συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών καθώς και για αντίστοιχη συνάντηση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα όταν θα έχουμε σχετική ενημέρωση.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε επί του παρόντος είναι ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη βάση της αμοιβαιότητας. Υπενθυμίζουμε συναφώς ότι όταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από το 2008 ζητούσε επίμονα συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, η πάγια απάντηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν εφικτή στο πλαίσιο μιας τετραμερούς διάσκεψης ή, εναλλακτικά, αν η πλευρά μας αποδεχόταν ανάλογη συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Συνεπώς, τηρουμένων των αναλογιών, από τη στιγμή που η πλευρά μας συγκατάνευσε σε συνάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με τον κ. Βενιζέλο, ήταν αναμενόμενο ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχόταν την πρόταση για συνάντηση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με τον κ. Νταβούτογλου.
Ασφαλώς η χρησιμότητα τέτοιων συναντήσεων θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Εννοείται, όμως, ότι δεν θα ήταν συνετό να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες. Άλλωστε, οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς διαχρονικά καθορίζονται από κοινού με την Τουρκία, η οποία πάντα ήταν παρούσα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης της. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσέξουμε ούτως ώστε αυτές οι συναντήσεις να μην καταστούν το προοίμιο μιας τετραμερούς, με την οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν διαφωνία.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
Τα νέα από την Νέα Υόρκη είναι ανησυχητικά, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων.
Ενώ δεν υπάρχει κανένα νέο για την αποδοχή από οποιονδήποτε της πρότασης για την Αμμόχωστο (ΟΗΕ, Τουρκία, ΗΠΑ τηρούν σιγή ιχθύος), φαίνεται να υιοθετείται η απαίτηση των Τούρκων για επίσημη αναγνώριση του τουρκοκύπριου συνομιλητή από την Ελληνική Κυβέρνηση. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας.
Η ιδέα του διορισμού συνομιλητή προέκυψε ως ανάγκη για ενίσχυση της υπόστασης του ρόλου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε υποβαθμιστεί σε εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Χρόνια ολόκληρα, κράτησε αυτή η υπόσκαψη της υπόστασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα τούτου, στα μάτια των ξένων (ακόμα και των φίλων μας) υπάρχουν δύο Πρόεδροι στην Κύπρο, ένας της Ελληνικής Κύπρου και ένας της Τουρκικής Κύπρου.
Η διευθέτηση που φαίνεται να συμφωνήθηκε – στο όνομα της ανάγκης να υπάρχει συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις – ενισχύει αυτή τη διχοτομική εικόνα και απαξιώνει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί λοιπόν να παρουσιάζεται ως επιτυχία το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον κ. Μαυρογιάννη, όταν την ίδια ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα υποδέχεται τον κ. Ερτούγ.
Θα έχουμε έτσι πλήρη εξίσωση – οριζοντίως και καθέτως – Τουρκίας και Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους. Δεν κατανοούμε ποιο είναι το όφελος απ’ αυτήν την ιστορία που ενισχύει την εικόνα των δύο εθνικών οντοτήτων – μιας Ελληνικής και μιας Τουρκικής – και μυρίζει έντονα πενταμερή διάσκεψη και αναβίωση του εφιάλτη της νομιμοποίησης της διχοτόμησης.
Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τοποθετηθούμε τελεσίδικα επί του θέματος.
Το ΕΥΡΩΚΟ
Τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα του ΙΗΕ και την πρόταση για την πραγματοποίηση επαφών του ελληνοκύπριου συνομιλητή στην Τουρκία και του τουρκοκύπριου συνομιλητή στην Ελλάδα, σχολίασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας.
«Θα αναμένουμε να ενημερωθούμε επίσημα για την εξαγγελθείσα πρόθεση για συνάντηση των διαπραγματευτών με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας. Ωστόσο οφείλουμε να υποδείξουμε οι όποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες στο κυπριακό δεν πρέπει να υποβαθμίζουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αθωώνουν την Τουρκία από τις κατοχικές της ευθύνες και δεν πρέπει να αποτελούν προηγούμενο μιας τετραμερούς», είπε ο κ. Γιωργάλλας και συνέχισε:
«Η διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει για το κυπριακό, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, διεξοδική και εμπεριστατωμένη. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ισχυρή προοπτική για πρόοδο και επιτυχία των συνομιλιών που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων. Οι λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το κυπριακό δεν αντέχει άλλη αποτυχία.
Με νηφαλιότητα και διαλογική διάθεση θα πρέπει, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να χαράξουν μια νέα συνολική στρατηγική, που θα εδράζεται στις
σημερινές πραγματικότητες και θα δημιουργεί νέες προοπτικές στην προσπάθεια του κυπριακού», τόνισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και κατέληξε:
«Για το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ είναι σημαντική η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των συνομιλιών. Επιβάλλεται, οι πτυχές της οποιασδήποτε συμφωνίας να είναι συμβατές και με το ευρωπαϊκό δίκαιο, για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να αποτελεί πλήρες και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και μετά τη λύση του κυπριακού. Εν κατακλείδι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ξανά να θυσιαστεί η ουσία των συνομιλιών, για χάρη της επανέναρξης ενός διαλόγου, που δεν θα έχει προοπτικές επιτυχίας».
Τι λέγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Την ανάγκη για καλή προετοιμασία στις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σον ΓΓ ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα, επανέλαβε ότι δεν οφελεί να γίνεται διάλογος για χάρη του διαλόγου και πως πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, που θα φτάσει στο τέλος. Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του για επιστροφή τηε Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Η κατάλληλη προετοιμασία της επανάληψης των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, η ενεργός εμπλοκή στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με αιχμή την επιστροφή της Αμμοχώστου, ήταν το τρίπτυχο των θεμάτων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, στη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Η συνομιλία διήρκεσε 20 λεπτά και παρόντες από κυπριακής πλευράς ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντησή του με τον ΓΓ, εκτιμώντας πως έδειξε μέσα από τη συζήτηση που είχαν να αντιλαμβάνεται πλήρως την επιχειρηματολογία του.
«Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, ανάμεσα σ’ άλλα, για την επιτακτική ανάγκη όπως προ της έναρξης των συνομιλιών προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, και την ίδια ώρα, ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα ότι αποτελεί έντονη πεποίθηση μου ότι η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι μόνο προς όφελος της διαδικασίας αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης που θα καθιστά το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε ένα ισότιμο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόλυτα συνυφασμένο, και συντεταγμένο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Αναφορικά με την πρότασή του για την Αμμόχωστο, που επανέλαβε στον ΓΓ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «όχι μόνο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς
τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης, αλλά την ίδια ώρα θα βοηθήσει καθοριστικά έτσι ώστε τόσο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πιστέψουν και πάλι στις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, και να αισθανθούν μέσα από την κοινή ανοικοδόμηση της πόλης τα πόσα θετικά μπορεί να φέρει η επανένωση του τόπου μας».
Σε ερώτηση αν συζήτησε με τον κ. Μπαν τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την επανάληψη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έγινε μία γενική αναφορά, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες.
«Αυτό οποίο υπερτόνισα είναι την ανάγκη καλής προετοιμασίας. Έχω πει ξεκάθαρα στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν μπορεί να συμμετέχουμε σ’ ένα διάλογο χάρη του διαλόγου. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που να δημιουργούν την απαραίτητη ελπίδα ότι επιτέλους η νέα αρχή θα είναι και μία πορεία που θα έχει τέλος», τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλησε να αναφερθεί στις συνομιλίες Βενιζέλου – Νταβούτογλου και τη συμφωνία που – σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν – να συναντούνται χωριστά οι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Τουρκίας με τον συνομιλητή της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας αντίστοιχα. Ωστόσο επανέλαβε τη φιλοσοφία του για το διορισμό συνομιλητή.
«Ένας από τους λόγους ήταν γιατί πίστευα και πιστεύω ότι θα πρέπει και η Τουρκία να εμπλακεί στο διάλογο, ως η δύναμη η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας με την παρουσία του κατοχικού στρατού. Συνεπώς αυτό το οποίο επιδιώκαμε ήταν να δοθεί η ευκαιρία εμπλοκής και της Τουρκίας και αυτό νομίζω επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση που είχα και τις δηλώσεις που έγιναν. Είναι πιστεύω προς όφελος και της ουσίας και του τρόπου που μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα από ένα νέο διάλογο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τον ισχυρισμό πως αυτές οι συναντήσεις αποτελούν προμήνυμα μιας τετραμερούς ή άλλης πολυμερούς συνάντησης.
«Είναι η δυνατότητα που δίδεται να διαπραγματευτούμε με εκείνους που φέρουν την ευθύνη να βοηθήσουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας παράλληλα και τον ισχυρισμό ότι η συνάντηση Τούρκου επίσημου με τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Θα την υπονόμευε από την ώρα που παρέμενε ως συνομιλητής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Μαυρογιάννης είναι συνομιλητής που έχει διορισθεί με την ομόφωνο θέση του Εθνικού Συμβουλίου, και αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί μιλούμε για τον πολιτικό κόσμο και όχι την κυβέρνηση. Συνεπώς εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ως ήτο και είθισται να ήταν ο διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Δεν ήταν υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνομιλούσε ο εκάστοτε Πρόεδρος», διευκρίνισε.
Καταλήγοντας, είπε πως με το διορισμό του συνομιλητή προστατεύεται και ο θεσμός, αλλά και εμπλέκεται η Τουρκία.
«Δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εμπλέκεται και θα πρέπει ενεργά να συμβάλει στη λύση του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.
Ανακοίνωση Μπαν Γκι Μουν
Με γραπτή του ανακοίνωση για τη συνάντηση Μπαν γκι Μουν με τον «Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας» - όπως τον χαρακτηρίζει – Νίκο Αναστασιάδη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι «συζήτησαν τις προετοιμασίες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο».
«Αντάλλαξαν απόψεις για την πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του εδάφους για την έναρξη των συνομιλιών όπως και για τις εκκρεμείς προκλήσεις», αναφέρει για το περιεχόμενο της συζήτησης.
Τέλος ο εκπρόσωπος σημειώνει πως ο ΓΓ συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις σημαντικές του προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Για τη συνάντηση του ΓΓ με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι συζήτησε την ανάγκη αποφασιστικής δράσης από μέρους Σ.Α. για τη Συρία, όπως και τη σημασία της ανακούφισης της θέσης των Συρίων προσφύγων στις γειτονικές χώρες. Συζήτησαν επίσης το Μεσανατολικό και το Κυπριακό.
«Ο ΓΓ επιζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας για μία έγκαιρη και προσανατολισμένη σε αποτελέσματα έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου.
Τη Δευτέρα ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τους πρεσβευτές των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ την Τρίτη είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Tην Πέμπτη θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ενώ ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντησή του με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"