Διελκυστίνδα κομμάτων για τον φόρο ακίνητης περιουσίας.- ‘Εκκληση της Κυβέρνησης για ψήφιση του νομοσχεδίου.-

Σειρά εισηγήσεων και τροπολογιών όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας, κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει λόγω του ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Κύπρου και λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων επαναδιαπραγμάτευσης του με την Τρόικα. Συνοψίζοντας στις δηλώσεις του, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «το ΑΚΕΛ εισηγείται την απαλλαγή εκείνων που η περιουσία έχει αξία κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ με βάση την 1.1.1980 ως επίσης την εξαίρεση της γεωργικής γης. Η πρόταση της ΕΔΕΚ είναι να απαλλαγούν οι περιουσίες κάτω των 30 χιλιάδων ευρώ με τιμές του ’80 και η πρόταση των Οικολόγων είναι να εξαιρεθεί η ιδιωτική κατοικία φυσικών προσώπων ως επίσης να εξαιρεθούν και οι περιουσίες που βρίσκονται στα σχέδια Φύση 2000, στα διατηρητέα και η γεωργική γη».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εκκρεμεί και η πρόταση του ΔΗΚΟ έτσι ώστε να πληρώνουν οι αγοραστές που αγοράζουν ακίνητα από εταιρείες ανάπτυξης γης με τους χαμηλούς συντελεστές που αντιστοιχούν στην αξία της δικής τους περιουσίες και όχι με τους ψηλούς συντελεστές που αντιστοιχούν με τις μεγάλες περιουσίες που κατέχουν οι εταιρείες ανάπτυξης γης».
Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι η Κυβέρνηση απευθύνει έκκληση όπως το κυβερνητικό νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, δηλαδή, «να εξαιρεθούν μόνοι οι περιουσίες που έχουν αξία κάτω των 5 χιλιάδων ευρώ με τιμές του 1980», ότι «ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχουν εξαιρέσεις για γη που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς, για τα διατηρητέα, για την περιουσία που βρίσκεται στην απροσπέλαστη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της τουρκικής εισβολής».
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει εξαίρεση για περιουσίες που βρίσκονται στα σχέδια Φύση 2000, όμως οι διαβεβαιώσεις που μας έδωσε σήμερα ο κ. Πούφος είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, εκεί και όπου ο φορολογούμενος θα υποβάλλει ένσταση θα εξετάζεται αυτή η ένσταση, θα διευκρινίζεται κατά πόσον η περιουσία βρίσκεται μέσα σ’ αυτές τις περιοχές και θα γίνεται επανεκτίμηση ή και θα μηδενίζεται η αξία της περιουσίας έτσι ώστε να διαφοροποιείται η φορολογία».
Όμως, συνέχισε, «η ξεκάθαρη θέση είναι ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί άλλη τροποποίηση πέραν από την εξαίρεση για τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητη περιουσία κάτω από 5 χιλιάδες ευρώ για το λόγο ότι είναι πολύ στενά τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα σε σχέση με τη συγκεκριμένη φορολογία και ότι είναι ρητή η πρόνοια του Μνημονίου».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπολογίζεται ότι δεν θα εισπραχθούν τα χρήματα που καταγράφονται ως εισπράξιμα με βάση τις αναλύσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει μια απώλεια της τάξης του 30% από τον αρχικό στόχο, δηλαδή δεν θα εισπραχθούν 130 εκ. ευρώ αλλά μόνο 100 εκ. ευρώ, κατά τους
υπολογισμούς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και οποιεσδήποτε αλλαγές θα μειώσουν περαιτέρω αυτό το ποσό και ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόβλημα ικανοποίησης των δεσμεύσεων και των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τη μεθεπόμενη Πέμπτη. Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που ηγέρθη κατά τη συνεδρία όσον αφορά την αδυναμία είσπραξης του φόρου για 250 χιλιάδες περιουσίες λόγω του δεν γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών τους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό το ζήτημα με τις ψευδοταυτότητες διαφάνηκε στην πορεία και μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας τον Απρίλιο «ότι δηλαδή υπήρχαν πάρα πολλές συναλλαγές και μεταβιβάσεις που έγιναν με λανθασμένα στοιχεία για πρακτικούς λόγους, για το λόγο ότι σε παλαιότερα χρόνια είτε δεν υπήρχαν ταυτότητες είτε δεν ζητείτο η ταυτότητα για μεταβίβαση της περιουσίας». «Αυτά τα κενά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο και να συμπληρωθούν σήμερα με τις σχετικές διαδικασίες. αυτό που μας έχει διαβεβαιώσει σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων είναι ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τους στόχους εισπραξιμότητας του συγκεκριμένου φόρου λόγω αυτών των κενών. Οι λόγοι απώλειας από την εισπραξιμότητα θα είναι άλλοι πιο σημαντικοί και αφορούν στο ότι ο κόσμος δεν θα είναι έτοιμος να πληρώσει το φόρο ενδεχομένως ή δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να καταβληθεί ο φόρος», συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σε περίπτωση που απολεστούν έσοδα, εγώ αναμένω ότι η Τρόικα θα απαιτήσει να βρούμε έσοδα από κάπου αλλού». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «ξέρουμε ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κάνει δικαιότερη αυτή τη φορολογία, την οποία βρήκε μπροστά της ως υποχρέωση από την προηγούμενη Κυβέρνηση». Η θέση του ΔΗΣΥ, είπε, «είναι ότι μετά την φετινή αναπόφευκτη φορολόγηση θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά η φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας μέσα στο όλο πλέγμα του φορολογικού συστήματος και είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθεί και να φτάσει σε πιο λογικό επίπεδο. Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική και όχι να προσπαθούμε οι πολιτικές δυνάμεις να μετακυλήσουμε το βάρος από τη μια κατηγορία πολιτών και ιδιοκτητών στην άλλη».
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η πολιτική αυτή θα πρέπει να αλλάξει. Δυστυχώς όμως τώρα δεν υπάρχει ο χρόνος. Τα περιθώρια όπως μας εξήγησαν οι τεχνοκράτες από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα είναι ασφυκτικά. Υπάρχει απτός ο κίνδυνος τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία με τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής να μην κατορθώσει να ανταποκριθεί στη μνημονιακή της υποχρέωση, η οποία είναι ήδη εδώ και είναι αριθμημένη», είπε. «Πιθανές αλλαγές της τελευταίας στιγμής μπορεί να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα», είπε.
Πρόσθεσε ότι «για τη γεωργική γη για την οποία γίνεται η συζήτηση ήδη η νομοθεσία προνοεί την απαλλαγή της». Οσον αφορά περιουσίες οι οποίες είναι
δεσμευμένες στο σχέδιο Φύση 2000 η διαβεβαίωση, είπε, που έχουν από τις φοροθετικές αρχές είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους τελικά δεν θα καταβάλουν υπερβολική ή παράλογη φορολογία, αλλά θα μπορεί να γίνει διοικητικά η διόρθωση. Το ίδιο ισχύει και για περιουσίες που είναι ενταγμένες σε λευκές ζώνες όπως και σε ζώνες διατήρησης».
Όσον αφορά τις εκκρεμότητες στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επιχειρηματίες στους αγοραστές, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η θέση των φοροθετικών αρχών είναι ότι τελικά οι αγοραστές δεν θα χρεωθούν στο τέλος με τη μεγαλύτερη τυχόν φορολογία η οποία θα επιμεριστεί στους επιχειρηματίες».
Σε ό,τι αφορά τα 250 χιλιάδες ακίνητα που είναι καταχωρημένα χωρίς στοιχεία ταυτότητας, χωρίς αριθμό ταυτότητας του ιδιοκτήτη λόγω παλαιών αδυναμιών ή άλλων δεδομένων του συστήματος, είπε ότι «είναι όντως ένα από τα ερωτηματικά της φετινής φοροθέτησης που κάνει ακριβώς τις κυβερνητικές υπηρεσίες να μας εφιστούν την προσοχή».
«Έχει ληφθεί υπόψη ότι πιθανώς να μην υπάρξει άμεση είσπραξη απ’ αυτές τις περιουσίες, όμως δεν είναι αλήθεια ότι αυτές οι περιουσίες δεν θα φορολογηθούν. Θα φορολογηθούν κανονικότατα», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο στόχος είναι «η επόμενη φορολόγηση να γίνει στη βάση των πραγματικών αξιών των περιουσιών. Τότε, είπε, «αρκετοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα διότι κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν με βάση τις πραγματικές αξίες ενώ τώρα υποφορολογούνται».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι «ανεξαρτήτως των απόψεων που κατατέθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης να μην γίνουν αλλαγές επί του νόμου για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, από τη στιγμή που η ίδια η Κυβέρνηση καταθέτει τροποποιητικό νομοσχέδιο και θεωρείται θεμιτό δεν πιστεύω να είναι εκτροχιασμός- όπως ελέχθη – από πλευράς Βουλής να κατατίθενται τροπολογίες».
Κατά συνέπεια, είπε, «εμείς ως ΑΚΕΛ θα επιμείνουμε σε κάποια σημεία, τα οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά για τον μικρομεσαίο Κύπριο ιδιοκτήτη, όπως είναι η απαλλαγή της γεωργοκτηνοτροφικής γης από τη φορολογία». «Θα ζητήσουμε γραπτή δέσμευση ότι θα εξετάζονται οι ενστάσεις από πλευράς εκείνων που αγόρασαν διαμέρισμα ή κατοικία από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και εφόσον έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές οι αιτήσεις για τελική έγκριση να μπορεί ο αγοραστής να υποβάλει ένσταση στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ώστε να πληρώνει εκείνα που πραγματικά του αναλογούν και όχι το υψηλότερο ποσοστό που έχει πληρώσει και μετακυλήσει ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης», είπε.
Εμείς, είπε, «ήδη έχουμε προχωρήσει σε κάποιες επαφές και θα συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βρούμε μια κοινή συνισταμένη και σύγκλιση σε ό,τι αφορά το ποσό απαλλαγής που θα απαλλάσεται και θα αφορά στην πρώτη κατοικία». «Υπάρχει η δική μας η πρόταση για τις 40 χιλιάδες, υπάρχει η πρόταση της ΕΔΕΚ για 30 χιλιάδες, υπάρχει η πρόταση των Οικολόγων. Έχουμε δεσμευτεί μεταξύ μας ότι θα διαβουλευτούμε για να βρούμε εκείνη τη σύγκλιση που θα ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα», είπε.
Παράλληλα με αυτό, πρόσθεσε, «υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ψηλούς συντελεστές, δηλαδή εκείνοι που έχουν περιουσιακά στοιχεία με αξία
πέραν των 8 εκ.. ευρώ να κληθούν να πληρώσουν κάτι περισσότερο ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες εσόδων».
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «ήδη έχει περάσει και εφαρμόζεται ως πρακτική από ορισμένους μια πολιτική κινδυνολογίας, όπως για παράδειγμα ότι η Τρόικα δεν θα δεχθεί αλλαγές», προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη πάμπολλα παραδείγματα όπου η Τρόικα δέχτηκε αλλαγές και έγιναν αλλαγές, όπως ήταν το νομοσχέδιο για το Συνεργατισμό».
«Με καλή θέληση και διάλογο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μπορούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις», είπε.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι «κατά τη συζήτηση ακούσαμε απίστευτα πράγματα. Ακούσαμε ότι υπάρχουν 250 χιλιάδες ιδιοκτησίες, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους ιδιοκτήτες τους και άρα αυτές οι 250 χιλιάδες δεν θα φορολογηθούν ή καλύτερα δεν θα εισπραχθεί φόρος από αυτές τις 250 χιλιάδες ιδιοκτησίες».
«Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση τη συνολική αξία των φορολογιών που θα προέκυπταν από αυτές τις 250 χιλιάδες ιδιοκτησίες. Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση το ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των ιδιοκτησιών που αποτελούν αυτές οι 250 χιλιάδες γιατί δεν ξέρουν το συνολικό αριθμό των ιδιοκτησιών. Όλα αυτά λέχθηκαν για να καταλήξει η κυβερνητική πλευρά για ακόμα μια φορά ότι η Βουλή οφείλει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακίνητης περιουσίας ως έχει χωρίς να αλλάξει ούτε ένα γιώτα», είπε.
Επιβεβαιώνεται, είπε, «για ακόμα μια φορά ότι υπάρχει πλήρης έλλειψη τεκμηρίωσης στα κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούν τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας. Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι αυτά τα νομοσχέδια δεν έχουν καθόλου βάση ορθολογισμού και είναι τελείως αστόχευτα σε ό,τι αφορούν την κοινωνική πολιτική. Το δε επιχείρημα ότι αυτά πρέπει να ψηφιστούν ως έχουν χωρίς να αλλαχθεί ούτε ένα γιώτα πρέπει να πούμε ότι έχει καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Βουλής, που αφορούσε τα νομοσχέδια για το συνεργατισμό».
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι ΕΔΕΚ έχει καταθέσει τροποποιήσεις στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορούν την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας στη βάση αριθμητικών δεδομένων που έδωσε η ίδια η κυβερνητική πλευρά. «Η πρόταση της ΕΔΕΚ είναι να εξαιρεθούν αξίες περιουσιών κάτω από 30 χιλιάδες ευρώ ακόμα χαμηλότερο ποσό από τα 19 εκατομμύρια εξαιρώντας με αυτό τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας. Υπάρχει δυνατότητα γιατί δεν απαιτούνται 140 εκατομμύρια», πρόσθεσε.
«Πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει στη βάση ποιων στοιχείων επιβάλλει τη φορολογία. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει και η αναγκαιότητα να εξαιρεθεί η επιβολή φορολογίας σε αξίες περιουσιών που αναλογούν σε μια λογικού μεγέθους πρώτη κατοικία», είπε.
Επίσης, ανέφερε, «έχουμε υποβάλει τροπολογίες που αφορούν την εξαίρεση, τη μείωση της φορολογίας σε κατόχους περιουσιών, οι οποίοι κάτοχοι είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος μακροχρόνια άνεργοι είτε ανήκουν σε άλλες κατηγορίες χαμηλών εισοδηματικών τάξεων».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «κατεβλήθη μια προσπάθεια από όλα τα κόμματα να πειστεί η Κυβέρνηση να εξαιρέσει την πρώτη κατοικία μέχρις σ’ ένα βαθμό, μέχρι σ’ ένα λογικό κόστος, από τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας». Ως Κίνημα Οικολόγων, είπε έθεσαν έντονα το θέμα της εξαίρεσης από τη φορολογία της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης που χρησιμοποιείται, καλλιεργείται από γεωργούς, ανεξάρτητα εάν κατοικούν στη συγκεκριμένη περιοχή».
Το Κίνημα Οικολόγων, πρόσθεσε, αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να βοηθηθεί η Κυβέρνηση στην πολιτική της για παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες γης που η γη τους έχει ενταχθεί στις ζώνες προστασίας της φύσης, της παραλίας, του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού περιβάλλοντος. Ιδιοκτησίες», όπως εξήγησε, «που έχουν τύχει δραστικής μείωσης της αξίας του τα τελευταία χρόνια». Οπως είπε, «φαίνεται ότι η Κυβέρνηση είναι απόλυτη στη τοποθέτηση της η οποία - όσο καλές και αν είναι οι εισηγήσεις μας - μας παραπέμπει στην τροποποίηση της νομοθεσίας με τη νέα χρονιά».
«Εμείς θεωρούμε ότι πολλά απ’ αυτά που έχουμε εισηγηθεί με την ευκαιρία της κυβερνητικής τροποποίησης της νομοθεσίας μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για το συνολικό ποσό και να είναι προς όφελος και της εισπραξιμότητας της φορολογίας αλλά και προς το κοινό δημόσιο καλό», συμπλήρωσε.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι «μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η πληροφόρηση ότι έχουν φορολογηθεί ανύπαρκτοι φορολογούμενοι με μια πλαστή ταυτότητα – είναι η δεύτερη φορά που ακούμε σ’ αυτή τη Βουλή η ίδια η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μια παράτυπη και παράνομη διαδικασία με πλαστές ταυτότητες, ψευδοταυτότητες όπως ονομάστηκαν χαρακτηριστικά». Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προσβάλει ως σύγχρονο κράτος για να καταλήξει δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο χρησιμοποιούνται παλιά δεδομένα, παλιές τεχνολογίες και παλιές νοοτροπίες». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε διαβούλευση με την Τρόικα προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι «αυτό το παραμύθι της διαβούλευσης με την Τρόικα κατάντησε η πιπίλα που χρησιμοποιείται προκειμένου να επιβληθεί στη Βουλή η οποιαδήποτε άποψη του οποιουδήποτε κυβερνητικού τεχνοκράτη». Τέλος, είπε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε και ελπίζουμε να έχουμε τη πλειοψηφία για τα αυτονότητα, για τα απλά γι’ αυτά που είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σταματούμε επειδή θα πρέπει να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση με την Τρόικα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"