Να σταματήσουν οι απειλητικές επιστολές στους δανειολήπτες


Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και γενικά όλους τους αρμοδίους να παρέμβουν προς την Τράπεζα Κύπρου (και πρώην Λαϊκή), για να τερματισθεί η "απαράδεκτη και απάνθρωπη", όπως τη χαρακτηρίζουν, ενέργειά της, "να στέλλει απειλητικές επιστολές στους δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια εξασφαλίζονται με αξιόγραφα ίσης ονομαστικής αξίας". 


"Η υπομονή των μελών μας έχει εξαντληθεί και ας παύσουν οι καταστροφείς της οικονομίας της Κύπρου να μας προκαλούν", δηλώνει ο Σύνδεσμος με σημερινή του ανακοίνωση.

"Η εν λόγω Τράπεζα", συνεχίζει η ανακοίνωση, "ζητεί διευθέτηση των πιο πάνω δανείων, απειλώντας ότι, αν οι δανειολήπτες δεν συμμορφωθούν θα κινηθούν νομικά εναντίον τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα το επιτόκιο των δανείων σε 14%".

Όπως διευκρινίζει ο Σύνδεσμος, "όταν οι τράπεζες, με δόλιο τρόπο, μετέτρεπαν τις καταθέσεις των ανυποψίαστων μελών μας σε αξιόγραφα, τους έλεγαν –σε άλλους γραπτώς και σε άλλους προφορικώς– ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να συνάψουν δάνειο με μόνη εξασφάλιση ίσης αξίας αξιόγραφα".

"Πολλά από τα δάνεια αυτά", συνεχίζει ο Σύνδεσμος, "συνήφθησαν ύστερα από παρότρυνση υπαλλήλων των τραπεζών, με σκοπό την αγορά νέων σειρών αξιογράφων από τους δανειολήπτες, προκειμένου οι τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση".

"Οι τράπεζες", δηλώνει ο Σύνδεσμος, "γνώριζαν ότι παρανομούσαν, για αυτό και στο σκοπό του δανείου έγραφαν `για ανακαίνιση κατοικίας`, ή `για προσωπικούς λόγους` και άλλα παρόμοια" και "τα δάνεια αυτά είχαν ως μόνη πηγή αποπληρωμής των δόσεων, τους τόκους των αξιογράφων, το δε επιτόκιο των δανείων ήταν χαμηλότερο από το επιτόκιο των αξιογράφων".

"Η πλήρης εξόφληση του κεφαλαίου των δανείων ορίσθηκε σε πέντε έτη από την έκδοση των δεσμευμένων αξιογράφων και μόνη πηγή αποπληρωμής ήταν το κεφάλαιο των αξιογράφων", ενώ "σε δύο περιπτώσεις, το περασμένο Φθινόπωρο, η Κεντρική Τράπεζα πληροφόρησε τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων ότι δεν είχε ένσταση στον συμψηφισμό των δανείων με τα αξιόγραφα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος έχει ήδη καλέσει τα μέλη του, τα οποία πήραν/ θα πάρουν παρόμοιες επιστολές, "να αρνηθούν να καταβάλουν έστω και ένα σεντ έναντι των δανείων τους".

"Παράλληλα", προσθέτει ο Σύνδεσμος, "προειδοποιήσαμε τις τράπεζες ότι, αν συνεχίσουν να στέλλουν επιστολές, θα λάβουμε τέτοια μέτρα που θα κονιορτοποιήσουν τις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε για να ορθοποδήσει το τραπεζικό μας σύστημα και γενικά η οικονομία του τόπου μας".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"