Σάλος από τις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων προσώπων από την ΚΥΠ - Άπλετο φως στην υπόθεση ζητούν τα κόμματα.-

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων δραστηριοτήτων πολιτικών προσώπων και ομάδων πληθυσμού από μέλη της ΚΥΠ, επί διακυβέρνησης Χριστόφια. 

Τα κόμματα με ανακοινώσεις και δηλώσεις καταδικάζουν το γεγονός και ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με την περίπτωση του λοχία της Αστυνομίας που υπηρετούσε στην ΚΥΠ και στην οικία του βρέθηκαν αρχεία που παραπέμπουν σε παρακολουθήσεις πολιτών που μετείχαν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην επαρχία Λάρνακας. Ο ΔΗΣΥ, διά του αντιπροέδρου του Γιώργου Γεωργίου, καταδίκασε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις δραστηριοτήτων πολιτικών προσώπων και ομάδων πληθυσμού από την ΚΥΠ. Σε δήλωσή του στη Βουλή, ο κ. Γεωργίου ζήτησε «όπως διερευνηθούν σε βάθος τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας και εάν αυτά αποδεδειγμένα ισχύουν, να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πολιτικών προσώπων και ομάδων που παρακολουθούντο από την ΚΥΠ, καθώς και η χρονική περίοδος αυτών των παρακολουθήσεων». Είπε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ «αναμένει από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία της ΚΥΠ να αναβαθμίσει και προσδώσει κύρος και εμπιστοσύνη στης υπηρεσίες ασφάλειας του κράτους». O εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε πως το κόμμα του «επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι είναι απαράδεχτη και καταδικαστέα η παρακολούθηση από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών πολιτικών αξιωματούχων και κομμάτων και γενικότερα δραστηριοτήτων που δεν συνδέονται με θέματα εθνικής και δημόσιας ασφάλειας». Ανέφερε πως δεν προκαλεί έκπληξη στο κόμμα του «το γεγονός ότι ορισμένα ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν επίσημη πληροφόρηση ως προς το ζήτημα που προέκυψε με αφορμή τη διαθεσιμότητα λοχία της ΚΥΠ, ξιφουλκούν κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, στηριγμένοι αποκλειστικά σε διαρροές». «Ούτε φυσικά μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αντί της επίσημης ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, στην οποία όφειλαν να προβούν οι κυβερνώντες, τελικά το θέμα αναδείχθηκε μέσα από διαρροές στα ΜΜΕ», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε πως το κόμμα του σε αυτό το στάδιο και χωρίς την ύπαρξη επίσημης πληροφόρησης, για τα όποια τεκμήρια υπάρχουν για το ζήτημα, απαιτεί την πλήρη διερεύνησή του, αλλά και την άμεση ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από αυτό.
Άμεση διερεύνηση για το θέμα ζητεί το ΔΗΚΟ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άγγελο Βότση, να δηλώνει ότι «τα όσα διαβάζουμε και παρακολουθούμε
σε σχέση με τις δραστηριότητες λοχία της ΚΥΠ, ο οποίος πέραν των δραστηριοτήτων τις οποίες θα έπρεπε να κάνει, είχε στον Υπολογιστή του διάφορα δεδομένα από πολιτικές συγκεντρώσεις θεωρούμε ότι όχι μόνο ανησυχία, αλλά έντονη αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί στον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο».
«Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση. Είμαστε στη διαδικασία της διερεύνησης. Θέλουμε τάχιστα κατανομή ευθυνών και άμεσα η δικαιοσύνη εκεί όπου χρειάζεται να λάβει το δικό της ρόλο. Κάτι το οποίο μας προβληματίζει και πρέπει να διερευνηθεί είναι κατά πόσο το συγκεκριμένο άτομο λειτουργούσε αυτοβούλως ή κατόπιν εντολών. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών, όλο το σύστημα θα πρέπει να τύχει απόλυτης αξιολόγησης για να δούμε που υπάρχουν προβλήματα και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και επαναλαμβάνω ο κάθε ένας στον οποίο δίδονται ευθύνες για τα συγκεκριμένα θέματα θα πρέπει αυτές τις ευθύνες να τις αντιμετωπίσει», συμπλήρωσε.
Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, καταγγέλλει τις παρακολουθήσεις από μέλος της ΚΥΠ, ζητώντας παράλληλα διαλεύκανση της υπόθεσης «υπό όρους πλήρους διαφάνειας». Ενέγραψε επίσης σχετικό θέμα για συζήτηση στη Βουλή. Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της Κ.Ε. του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι «απαιτούμε να μάθουμε μέχρι πού φτάνει η άκρη του νήματος». Είναι απαράδεκτο, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, η ΚΥΠ να εξαντλείται σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και πολιτικών κομμάτων και πολιτών, τη στιγμή που σκοπός της είναι η συλλογή πληροφόρησης για την ασφάλεια του κράτους. Πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους νοοτροπίες παραπέμπουν σε πρακτικές φασιστικών καθεστώτων και πλήττουν ανεπανόρθωτα το δημοκρατικό πολίτευμα. Είπε τέλος ότι η ΕΔΕΚ ενέγραψε το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών με το βουλευτή του Κινήματος Φειδία Σαρίκα, υπό τον τίτλο «Οι παρακολουθήσεις πολιτικών από την ΚΥΠ και οι προκύπτουσες ευθύνες». Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή κανονισμούς λειτουργίας της ΚΥΠ, ύστερα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση όπου το κάθε κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση αξιοποιούσε την ΚΥΠ για τους δικούς του σκοπούς, πρέπει να σταματήσει». «Πρέπει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών -στην οποία επίσης απευθύνθηκα - να ζητήσει μέσα από μια συνεδρίαση, που πρέπει να κάνει επειγόντως, από την κυβέρνηση να καταθέσει κανονισμούς λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» είπε. «Η μπάλα» ανέφερε, «βρίσκεται στο γήπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σ΄ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, σ΄ ό,τι αφορά το κανονιστικό θέμα και τη δημιουργία νομοθετικού
πλαισίου». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Συμμαχία Πολιτών, στην οποία αναφέρει ότι «έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή για το πολύ σοβαρό αυτό θεσμικό ζήτημα, δίνοντας πλήρη στοιχεία για τις παρακολουθήσεις πολιτικών από την ΚΥΠ». «Οι προσωπικές δεσμεύσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση «είτε του κυβερνητικού εκπροσώπου, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις παρακολουθήσεις από την ΚΥΠ δεν μπορούν να πείσουν τους Κύπριους πολίτες, πόσω δε μάλλον τα πολιτικά πρόσωπα και κινήματα που παρακολουθούσε παρανόμως η ΚΥΠ». Η Συμμαχία Πολιτών καλεί κι αυτή με την σειρά της την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας και του έργου της ΚΥΠ και στη θεσμοθέτηση ελέγχου της από τρίτα ανεξάρτητα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και ακεραίου χαρακτήρα». «Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι να παρακολουθούν τους πολιτικούς αντιπάλους της εκάστοτε κυβέρνησης και να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα, αλλά να παρακολουθούν τους εχθρούς της χώρας και να προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα», καταλήγει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"