Μόσχα και Ουάσιγκτον καλούν τη Συρία να παραδώσει τα χημικά - Για να αποφευχθεί μία στρατιωτική επίθεση εναντίον της.-

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καλέσει τη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, εάν κάτι τέτοιο βοηθήσει στο να αποφευχθεί μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας. Η Δαμασκός καλωσόρισε την πρόταση, αλλά δεν απάντησε εάν θα την κάνει δεκτή. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε ήδη αναφέρει την ιδέα στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Αλ-Μουάλεμ, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες στη Μόσχα. «Δεν ξέρουμε εάν θα δεχθεί η Συρία» είπε ο Σ.Λαβρόφ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ρωσία περιμένει «μία γρήγορη και ελπίζω θετική απάντηση». Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα, καλωσόρισε την πρόταση της Ρωσίας, ωστόσο δεν απάντησε εάν το καθεστώς Άσαντ θα την κάνει δεκτή. «Σας δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρακινείται από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας και επίσης παρακινείται από την εμπιστοσύνη μας στην σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία επιχειρεί να αποτρέψει την αμερικανική επιθετικότητα κατά του λαού μας» είπε ο Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ. Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος θα μπορούσε να αποφύγει ένα αμερικανικό πλήγμα εάν παρέδιδε τα χημικά όπλα του εντός μίας εβδομάδας. Στη συνέχεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι επίσημη και ότι ο Αμερικανός υπουργός προχώρησε σε ένα «ρητορικό επιχείρημα». Δαμασκός και Μόσχα ζητούν την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους. Μετά από συνομιλίες που είχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μοαλέμ, οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν την Ουάσινγκτον να μην πραγματοποιήσει επίθεση κατά της Συρίας. Ο Σύρος υπουργός είπε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τη Ρωσία για να αφαιρεθεί κάθε «πρόσχημα επιθετικότητας». Ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι ένα πιθανό αμερικανικό πλήγμα στη Συρία θα καταφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η Ρωσία σε περίπτωση αμερικανικής
στρατιωτικής επιχείρησης, επισημαίνοντας: «Δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε από ένα αρνητικό σενάριο και πρωτίστως θα λάβουμε μέτρα να εμποδίσουμε μια στρατιωτική παρέμβαση». Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν πληγεί «επίτηδες ή κατά λάθος» ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και περιέχει ραδιενεργό ουράνιο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την ΙΑΕΑ να εκτιμήσει επειγόντως τους κινδύνους, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"