Αρχίζει νέα εποχή για την Τράπεζα Κύπρου - Νέο 16μελές Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Κρίστη Χασάπη και Αντιπρόεδρο τον Vladimir Strzhalkovskiy .-


Έπειτα από θυελλώδη συνεδρία, που άρχισε στις τέσσερις χθες το απόγευμα και κράτησε πεντέμιση ώρες, η πρώτη γενική συνέλευση της νέας Τράπεζας Κύπρου εξέλεξε 16μελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα την οδηγήσει από σήμερα στη νέα πορεία της.


Όπως ανακοινώθηκε, υπήρχαν 46 υποψήφιοι, εκ των οποίων 16 έχουν συγκεντρώσει πέραν του 50% των ψήφων και εκλέγονται στο διοικητικό συμβούλιο oι εξής:
·         Ξάνθος Βράχας,
·         Μαρίνος Γιαλελής,
·         Μάριος Γιαννάς,
·         Ανδρέας Γιασεμίδης,
·         Ιωάννης Ζωγραφάκης,
·         Μάριος Καλοχωρίτης,
·         Κωνσταντίνος Κατσαρός,
·         Άδωνης Παπακωνσταντίνου,
·         Κρίστης Χασάπης,
·         Κώστας Χατζήπαπας,
·         Anjelica Anshakova,
·         Dmitry Chichikashvili,
·         Erishkan Kurazov,
·         Igor Lojevsky,
·         Anton Smetanin και
·         Vladimir Strzhalkovskiy.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων, τα νέα μέλη του ΔΣ αποχώρησαν για τα γραφεία της Τρ. Κύπρου όπου καταρτίστηκαν σε σώμα.
Σε δεκαέξι υποψήφιους κατέληξε η αρχή εξυγίανσης μετά από μαραθώνια συνεδρία της. Οι τρεις αρχές που συμμετέχουν στην αρχή εξυγίανσης συζήτησαν επί ώρες τα διάφορα ονόματα.
Ταυτόχρονα οι μέτοχοι τοποθετήθηκαν για άλλα τρία ψηφίσματα που αφορούν την εξέταση της Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων 2012, τον διορισμό των ελεγκτών της Εταιρίας και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για καθορισμό της αμοιβής τους και τον Καθορισμό της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ μερίδα των παλιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι είχαν προβάλει ένσταση στη συνέχιση της Γενικής Συνέλευσης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, αναφέροντας ότι δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.
Παρέστησαν 3.549 μέτοχοι αντιπροσωπεύοντας  ποσοστό 53,62% των μετοχών.
Ένσταση και αποχωρήσεις παλαιών μετόχων
Ένσταση στη συνέχιση των εργασιών της Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, υπέβαλαν παλιοί μέτοχοι της Τράπεζας εξαιτίας της μη ενημέρωσής τους για τους οικονομικούς λογαριασμούς της Τράπεζας και για τον τρόπο με τον οποίο έχει κατανεμηθεί το μετοχολόγιο.
Οι παλιοί μέτοχοι προειδοποίησαν ότι αν δεν δοθούν οι λογαριασμοί δεν θα ψηφίσουν για το νέο ΔΣ. Μάλιστα κάποιοι αποχώρησαν απαξιώνοντας τη διαδικασία εκλογής του νέου ΔΣ.
Παρέμβαση Πολυβίου
Παρενέβη ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου ο οποίος εξήγησε ότι η σημερινή συνέλευση είναι αποτέλεσμα του μνημονίου και δεν είναι μια κανονική συνέλευση κατά την οποία γίνεται απολογισμός.

Να γίνει αντιληπτό, είπε, ότι το ένα σεντ που έπληξε πολλούς, το 18% της Λαϊκής που θεωρείται ως μεμπτό δεν έχουν καθοριστεί από το συμβούλιο αλλά από την πολιτεία.

Το ΕLA της Τράπεζας και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων
Στις ερωτήσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή μετόχου που ζήτησε να μάθει για το ELA της τράπεζας και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο ELA ανέρχεται περίπου στα €10 δισ. ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δανεια θα φανούν στους λογαρισμούς του Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα των μετόχων, ο κ.Σορώτος διαβεβαίωσε οτι δεν υπάρχουν ακόμη λογαριασμοί της τράπεζας για το 2012. Απαντώντας γαι τον τρόπο χειρισμού προβληματικών δανείων, ο κ. Σορώτος είπε ότι έχουμε δώσει δάνεια σε επιχειρηματίες και ότι τα προβλήματα της οικονομίας θα έχουν αντίκτυπο στους επιχειρηματίες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτούς τους δανειολήπτες για την τράπεζα και τους μετόχους αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς αντάλλαγμα, τόνισε. Είπε ότι η Τράπεζα δικαιούται να συμμετέχει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ
Προτεραιότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του μεταβατικού ΔΣ Σοφοκλής Μιχαηλίδης.
Στη λογοδοσία του στους μετόχους, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ετοιμάζει η τράπεζα, με τη βοήθεια των ειδικών συμβούλων McKinsey θα είναι ένα από πρώτα και ίσως το κυριότερο θέμα που θα τεθεί ενώπιον του νέου ΔΣ. Οι αποφάσεις του Eurogroup, είπε, έχουν δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Επίσης, ανέφερε ότι τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση του λειτουργικού κόστους είχε η υλοποίηση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.
Ανάμεσα στις κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, αναμένεται να είναι η επίσπευση της ενοποίησης των εργασιών με την πρώην Λαϊκή, η αυστηρή διαχείριση και ενίσχυση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η υιοθέτηση βέλτιστων πιστωτικών πολιτικών, η ορθολογική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η σταδιακή ομαλοποίηση των όρων χρηματοδότησης και η μείωση της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Πρόκειται για μία καινούργια τράπεζα που αρχίζει εδώ σήμερα, ανέφερε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου ο διευθύνων σύμβουλος της Χρίστος Σορώτος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"