Άναψαν οι μηχανές για αποκρατικοποιήσεις ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και Λιμένων – Δεν είναι ανέφικτη η εξασφάλιση 1,5 δις δηλώνει ο Πισσαρίδης.


Το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας θα πρέπει το συντομότερο να υποβάλει προς την Κυβέρνηση τις εισηγήσεις της στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ενόψει της επόμενης επίσκεψης της Τρόικας στο νησί τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστόφορος Πισσαρίδης, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «επείγον».

Ο κ. Πισσαρρίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
«Ήταν μια από τις τακτικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συζητήσαμε για το κράτος πρόνοιας μετά τις ανακοινώσεις που είχε κάνει πώς μπορεί το Συμβούλιο να βοηθήσει και πιστεύω πως μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετά στο σχεδιασμό. Το θέμα αυτό θα διαρκέσει ένα χρόνο και έτσι θα έχουμε συζητήσεις και συνεργασία σε αυτό», είπε.
Ανέφερε ότι «μιλήσαμε για τις αποκρατικοποιήσεις που επείγουν, κάπως, και ως γνωστό στην τελευταία επίσκεψή της η Τρόικα μας είπε ότι πρέπει να τις προωθήσουμε. Και σ’ αυτόν τον τομέα μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω ειδικών σε αυτά τα θέματα» σημείωσε.
Ο κ. Πισσαρίδης είπε, επίσης, ότι έγινε συζήτηση και για το τραπεζικό σύστημα, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου σχετικά με το δημόσιο χρέος. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
«Σε όλα αυτά τα θέματα έχουμε μια ειδική επιτροπή. Έχει ξεκινήσει η δουλειά, αλλά ακόμα δεν υπάρχει γραπτή μελέτη ή συγκεκριμένες εισηγήσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι ο κάθε ημικρατικός οργανισμός που θα αποκρατικοποιηθεί θα αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο.
«Σε αυτό που συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι καθεμιά από τις ημικρατικές επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθεί έχει τις δικές της ανάγκες, τα δικά της χαρακτηριστικά, γι αυτό και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά. Δεν θα πούμε έτσι πρέπει να γίνει και θα το εφαρμόσουμε σε όλα. One size doesn’t fit all», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση σχετικά με το πολιτικό βάρος που ενδεχομένως να μπλοκάρει την όλη προσπάθεια, είπε ότι «οι πολιτικές αποφάσεις θα παρθούν από άλλους και ότι ο ρόλος του Συμβουλίου είναι καθαρά συμβουλευτικός», προσθέτοντας ότι σκοπός του Συμβουλίου είναι να υποβάλει εισηγήσεις «για την πιο καλή οικονομική δομή των οργανισμών στο μέλλον».
«Δηλαδή», όπως εξήγησε, «τα πιο καλά κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε πιθανούς αγοραστές των μετοχών, που θα εκδοθούν, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το κράτος τα πιο ψηλά εισοδήματα από αυτούς τους οργανισμούς οι οποίοι είναι επικερδείς, οπότε τους αξίζει μια καλή τιμή».
Σημείωσε ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος «και μετά πώς θα διασφαλιστούν ορισμένα δικαιώματα και ποιοι περιορισμοί θα μπουν στη μελλοντική λειτουργία, γιατί μιλούμε για μονοπώλια εδώ που χρειάζεται κάποιος έλεγχος από το κράτος».
«Αυτός είναι ο ρόλος μας ως Συμβουλευτικό Συμβούλιο», είπε και πρόσθεσε ότι «η πολιτική εξουσία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και εμείς θα κάνουμε τις εισηγήσεις μας πάνω στην οικονομική δομή του οργανισμού».
Ερωτηθείς σε ποιους οργανισμούς αναφέρεται, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «περιοριζόμαστε στους τρεις οργανισμούς, δηλαδή ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων, λόγω του ότι αυτοί οι τρεις αναφέρονταν στο μνημόνιο και δεν έγινε συζήτηση για άλλους»
Σχετικά με το αν θα συζητηθεί ξανά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στην επόμενη επίσκεψη της Τρόικας στο νησί, ο νομπελίστας οικονομολόγος είπε ότι «η συμβουλή μας ως συμβουλευτικό όργανο θα πρέπει να δοθεί το συντομότερο για να προετοιμαστεί η πολιτική εξουσία και η υπουργική επιτροπή η οποία θα συναντήσει την Τρόικα έτσι ώστε να ξέρει τι να της πει. Οπότε για εμάς από την οικονομική πλευρά επείγει το θέμα και μέχρι την επόμενη επίσκεψη της Τρόικας πρέπει μέχρι τότε να έχουμε εισηγήσεις. Θα έχουμε συναντήσεις μεταξύ μας περίπου τον Οκτώβριο και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουμε συμφωνήσει στις εισηγήσεις μας».
Όπως εξήγησε, οι εισηγήσεις που θα υποβάλλουν σχετίζονται με το «πώς θα γίνουν οι μετοχοποιήσεις, πώς θα βγουν οι μετοχές και πώς θα εξασφαλίσει το κράτος την πιο ψηλή τιμή στις μετοχές, και πως θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών».
Κληθείς να απαντήσει αν θεωρείται εφικτό να εξασφαλιστεί το 1,5 δις που ζητάει η Τρόικα, ο κ. Πισσαρίδης είπε: «Δεν έχουμε κάνει τις μελέτες και δεν ξέρουμε απόλυτα, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη δεν μου φαίνεται παράλογο να βγάλουμε αυτές τις τιμές».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"